3 vinkkiä raivaussahan ostamiseen

Etsitkö laadukasta raivaussahaa? Kun tarkistat raivaussahan ominaisuudet, löydät etsimäsi. Poimi tästä parhaat vinkit raivaussahan ostamiseen!

 

Raivaussaha on metsänomistajan tärkein työkalu. Sen hankinnassa ei kannata pihistellä.

Raivaussahan ominaisuudet ratkaisevat

Tehokkaalla raivaussahalla on kevyt työskennellä. Huonolla ja halvalla sahalla saa vain selkänsä kipeäksi. Moottorin sylinteritilavuuden pitäisi olla vähintään 45 kuutiosenttiä ja tehon kaksi kilowattia. Silloin sahalla saa helposti poikki noin ranteenpaksuiset puut.

Kaikkein tehokkaimmat sahat on tarkoitettu ammattikäyttöön esimerkiksi hakkuiden ennakkoraivauksille. Ne ovat useimmille viikonloppusahureille liian painavia.

Raivaussahan käyttö: Näin käytät raivaussahaa turvallisesti

Hyvän raivaussahan saa noin tuhannella eurolla. Kaikki tämän hintaluokan sahat ovat laadukkaita merkistä riippumatta. Metsänomistaja voi vähentää verotuksessa sahan arvonlisäveron. Loput voi vähentää kuluna metsäverotuksessa.

Testaa valjaat ja osta turvavarusteet

Raivaussahan ominaisuuksista yksi tärkeä seikka ovat valjaat. Niiden pitää istua tukevasti olkapäiltä ja lantiolta. Valjaat keventävät sahan painoa ja vähentävät fyysistä rasitusta. Sovita valjaita liikkeessä.

Osta sahan kanssa kunnollinen kypärä-kuulosuojain-silmikkoyhdistelmä. Ilman suojavarusteita raivaussahan kanssa ei saa lähteä metsään.

Huolla ja teroita

Tavallinen metsänomistaja pärjää terällä, jonka halkaisija on 200 millimetriä. Tärkeintä on pitää se terävänä. Terä pitäisi teroittaa muutaman bensatankillisen jälkeen. Myös terän haritus kannattaa opetella, sillä se vaikuttaa terän purevuuteen.

Sahaa turvallisesti – Turvavarusteet raivaussahatyössä

Viikonloppusahaajan kannattaa käyttää polttoaineena valmiiksi sekoitettua pienmoottoribensiiniä. Silloin ei ole vaaraa bensan ja öljyn väärästä sekoitussuhteesta. Arvokas saha kannattaa huollattaa säännöllisesti ammattilaisella. Tällöin raivaussahan ominaisuudet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

 

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehdessä 3/2022.

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon
Artikkeli | 6 min

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon

Lue lisää
Hyvin hoidettua talousmetsää
Artikkeli | 5 min

Hyvin hoidettua talousmetsää

Lue lisää
Metsiään hoitavat ilmastosankarit
Artikkeli | 2 min

Metsiään hoitavat ilmastosankarit

Lue lisää