Miten pidetään raivaussaha terävänä? - Katso video!

Metsuri Jukka Hapulahti antaa parhaat vinkit raivaussahan teroittamiseen ja huoltoon 40 vuoden metsurikokemuksellaan.

 

Miten raivaussahaa huolletaan?

Päivittäiseen huoltokunnostamiseen kuuluu terän viilaaminen ja ilmansuodattimen puhdistaminen. Ahkerassa käytössä terä on hyvä viilata parikin kertaa päivässä. Ennen sahaustöiden aloittamista kannattaa varmistaa terän kiinnitys ja kilauttaa terää kevyesti esimerkiksi viilan reunalla. Kirkas ääni takaa, että terä on ehjä ja turvallinen. Terävän terän hampaat harottavat kauniin säännöllisesti eri suuntiin. Haritusraudalla haritusta voi säätää. Varsinkin isompaa kantoa sahatessa on tärkeää, että puru kulkee harituksen ansiosta ­vapaasti terän keskellä ja sahaus pysyy tehokkaana.

Ammattilaisen vinkit terän teroittamiseen?

Jos ei ole kovin paljon kokemusta viilaamisesta, kätevin on sellainen viila, jossa on ohjuri mukana. Viilatessa viilanohjain makaa rennosti leikkuuhampaan päällä. Ohjurin viivat opastavat viilan oikeaan, 15 asteen kulmaan suhteessa sahan terään. Kaikkein oleellisinta raivaussahan teroittamisessa on nimittäin saada leikkuuhampaan yläosa teroitettua tarkasti 15 asteen kulmaan. Silloin raivaussaha leikkaa optimaalisesti.

Teroittaessa edetään järjestelmällisesti joka toinen hammas kerrallaan. Kun 12 hammasta on teroitettu, saha käännetään ja teroitetaan jäljelle jääneet 12. Viilalla tehdään työntö tai kaksi, aina vain yhteen suuntaan, ei edestakaisin. Terän jokaisen 24 leikkuuhampaan on hyvä pysyä saman pituisina, jolloin saha leikkaa tehokkaasti eikä lähde puoltamaan.

Muita raivaussahaan liittyviä vinkkejä?

Ensinnäkin raivaushommissa sahataan aina täysillä kierroksilla, raivaussaha on kaikki tai ei mitään työkalu. Toisekseen sahan pitää antaa tehdä työt sahaamalla – sahaa ei pitäisi ikinä hakata vesurimaisesti puuhun. Ja kolmanneksi: valjaissa ei kannata säästellä. Parhaat ovat kolmepistevaljaat, joissa pystyy säätämään selkäkiinnityksiä. Kunnon tukevat valjaat helpottavat työtä, samoin kuin se, ettei valitse itselleen turhan painavaa sahaa.