Metsäsuunnitelma

Metsäsuunnitelma on sinun metsällesi laadittava hoitamissuunnitelma. Metsäsuunnitelma kannattaa laatia, koska näet siitä mitä toimenpiteitä metsässä olisi hyvä tehdä ja milloin.

 

Metsäsuunnitelma on tavoitteellisen metsänhoidon käsikirja. Suunnitelmasta löydät tiedot metsäsi nykytilasta ja tarvittavista toimenpiteistä. Metsäsuunnitelma perustuu metsänomistajan toiveisiin siitä, millaisen metsän hän haluaa.

Metsäsuunnitelma laaditaan 10 vuoden jaksolle kerrallaan. Siinä jokaiselle metsäkuviolle mitataan ja määritellään maa - ja puustotiedot, joiden pohjalta suunnitelmaan tehdään metsänhoito- ja hakkuuehdotukset. Näiden ehdotusten pohjalta metsänomistajan on helppo tehdä päätös tarvittavista metsänhoitotöistä.

Metsäsuunnitelma sisältää runsaasti tietoa metsäomaisuudestasi:

  • yksityiskohtaiset tiedot metsästäsi
  • seuraavaksi suositellut hoitotoimenpiteet aikataulutettuna
  • muistiinpanot ja muut erityismerkinnät.

Ajantasainen metsäsuunnitelma on muistilista, jota seuraamalla pidät suunnitelmallisesti huolta metsäomaisuudestasi.

Tärkeintä metsänomistajan kannalta on pitää huolta metsänhoitotöiden oikeasta ajoituksesta. Esimerkiksi harvennushakkuita ei kannata siirtää liian kauaksi, koska metsän kasvu hidastuu ilman harvennusta. Erityisesti taimikkojen ja nuorten metsien hoito tulee ajoittaa huolella.

Metsäsuunnitelmasta voidaan tarvittaessa nopeasti määrittää metsätilan käypä arvo, joka tarvitaan esimerkiksi sukupolvenvaihdoksissa. Ajantasainen metsäsuunnitelma on myös yksi edellytys metsänhoitomaksusta vapautumiselle.

Mitä metsäsuunnitelma maksaa?


Metsäsuunnitelman hinta lasketaan yleensä metsätilasi sijainnin ja pinta-alan perusteella. Metsäsuunnitelman sisältö ja tarkka ja kiinteä hinta ilmoitetaan sinulle jo tilaushetkellä. Paikkakuntakohtaiset UPM Metsäsuunnitelman hintatiedot saat ottamalla yhteyttä ja kysymällä arviota oman tilasi metsäsuunnitelman hinnasta.

Metsäsuunnitelman tekeminen on verovähennyskelpoinen menoerä, joka kannattaa muistaa metsäveroilmoitusta laadittaessa. Arvonlisäverovelvollisena metsänomistajana saat vähentää metsäsuunnitelman tekemisen yhteydessä maksamasi arvonlisäverot alv-verotuksessa.


Mistä näen metsäsuunnitelmani?


Valmiin metsäsuunnitelman löydät UPM Metsä -verkkopalvelusta. Asiantuntijamme päivittävät metsässäsi tehtävät toimenpiteet sähköiseen metsäsuunnitelmaasi ja näin metsäsuunnitelma pysyy aina ajan tasalla.

Voit avata metsäsuunnitelman tabletilla omassa metsässä käydessäsi ja tehdä itse muistiinpanoja, vaikkapa merkata muistiin hyvän marjapaikan suoraan kartalle. GPS-paikantimen avulla kartasta on kätevää tarkkailla omaa liikkumista metsässä, jolloin suunnistaminen omalla metsätilalla on helppoa.

Verkkopalvelussa voit osallistua aktiivisesti metsäsi hoitoon mm. tarjouspyyntöjen, tilausseurannan, yhteenvetojen ja kattavien metsänomistamisen palveluiden avulla. 

Katso videolta havainnollistava esimerkki metsäsuunnitelman tärkeydestä oikea-aikaisessa metsänhoidossa (1:02 min).

 
Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon
Artikkeli | 6 min

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon

Lue lisää
FSC®-metsäsuunnitelma
Artikkeli

FSC®-metsäsuunnitelma

Lue lisää
Miksi ajantasainen metsäsuunnitelma on niin tärkeä? Katso video
Artikkeli | 1 min

Miksi ajantasainen metsäsuunnitelma on niin tärkeä? Katso video

Lue lisää