Kylmänkukka UPM:n harjuluontohankkeessa

Hämeenkylmänkukka on erittäin uhanalainen ja rauhoitettu kasvi, joka kasvaa kuivahkoilla, aurinkoisilla harjurinteillä Kanta-Hämeessä. Valoa vaativana kasvina hämeenkylmänkukkaa uhkaa liikavarjostus. Myös maa-ainesten otto on tuhonnut lajin kasvupaikkoja.

 

UPM Metsä toteutti maillaan Janakkalassa Hämeessä ainutlaatuisen kokeilun istuttamalla uusia hämeenkylmänkukkia (Pulstailla patens). Istutushanke oli osa UPM:n monimuotoisuusohjelman harjuhanketta.

Rauhoitettua kylmänkukkaa ei saa poimia eikä siirtää kasvupaikaltaan. UPM Metsä sai ympäristöviranomaisilta poikkeusluvan kasvattaa kylmänkukkaa siemenistä taimiksi. Taimet istutettiin UPM:n maille Janakkalan Tervavuoren lähistölle vuonna 2008, samalle alueelle mistä siemenet oli kerätty. Seuraavana vuonna kylmänkukan istutuksia jatkettiin Tervavuoressa.

Hämeenkylmänkukan pelastamiseksi elinympäristön hoito, kuten puuston harventaminen ja sammal- tai jäkäläkerroksen poistaminen, on tärkein menetelmä. Kylmänkukan istutushankkeessa on saatu hyviä kokemuksia taimien itämisestä ja alkukasvatuksesta taimitarhalla. Samoin istutus ja siihen liittyvä maanpinnan paljastaminen harjurinteeltä manuaalisesti on onnistunut hyvin. Istutetut taimet ovat selviytyneet ensimmäisestä talvestaan
pääosin hengissä, mutta tulevaisuus vasta näyttää saadaanko menetelmällä kasvamaan kukkivia hämeenkylmänkukkia.

UPM sääksen matkassa kohti monimuotoisempaa metsäluontoa
Blogi | 4 min

UPM sääksen matkassa kohti monimuotoisempaa metsäluontoa

Lue lisää
Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa – vai vastaako?
Blogi | 2 min

Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa – vai vastaako?

Lue lisää
Kuudesluokkalaisten metsäretket ovat jälleen täällä!
Artikkeli | 1 min

Kuudesluokkalaisten metsäretket ovat jälleen täällä!

Lue lisää