Etämetsänomistaja kaipaa apua metsänhoidosta veroneuvontaan

Marjo Mikkola on pääkaupunkiseudulla asuva etämetsänomistaja, jonka metsät sijaitsevat Keski-Suomessa. UPM:n kumppanuussopimus palvelee sujuvasti myös kaupunkilaista metsänomistajaa.

 

Kapea metsätie päättyy Joutsan Leivonmäellä pienen järven rannassa olevan mökin pihapiiriin. Ympäröivällä metsällä on Marjo Mikkolalle toki taloudellinenkin merkitys, mutta varsinkin kesäisin metsän virkistyspuoli korostuu.

– Vietän täällä mökillä lomiani, kerään marjat ja sienet… Tämä on oleellinen osa minua; kiinnekohta joka pysyy, vaikka asuin- ja työpaikat ovat vaihtuneet, Mikkola kertoo.

Metsäasiat ovat olleet pienestä pitäen mukana Mikkolan elämässä. Hän muistelee tehneensä isän, äidin ja veljen kanssa metsänhoitotöitä, esimerkiksi istutuksia, jo lapsena. Sukupolvenvaihdos on tullut ajankohtaiseksi, sitä valmistellaan, ja Mikkola on viime vuodet ottanut metsäasioiden hoitamista haltuunsa.

– Isä ja äiti ovat tunteneet metsät ja niiden tilanteen erittäin hyvin, joten itselläni on jatkuvasti hiukan huono omatunto siitä, että pitäisi pystyä samaan.

Välimatka omaan metsään on kuitenkin eri luokkaa Helsingistä kuin vanhemmilla kotikaupungista Jyväskylästä. UPM:n kanssa asiointi on ollut tuttua perheessä jo Mikkolan lapsuudesta ja nuoruudesta asti, ja tilanteiden vaihtuessa se on jatkunut luontevasti. Mikkolaa miellyttää se, että UPM tuntee perheen metsät.

– Minuun teki vaikutuksen se, että kun kävin uuden metsäasiakasvastaavan kanssa ensimmäisen kerran kiertelemässä metsätilaa, tieto meidän metsistämme oli siirtynyt hänelle erittäin hyvin.

Näin metsäasiakasvastaavan kanssa syntyi heti hyvä ja vastavuoroinen keskusteluyhteys: Mikkola pystyi kertomaan, mitä metsässä on vuosien saatossa tehty ja mitä halutaan saavuttaa tulevaisuudessa. Asiakasvastaava puolestaan avasi muun muassa metsänhoidollista näkökulmaa.

– Olen taustastani huolimatta lopulta kuitenkin kaupunkilaismetsänomistaja, joten minulla on ollut paljon opittavaa metsänhoidosta. Esimerkiksi se, että myös hakkuut ovat metsän hoitamista, kertoo itseään ”Helsingin punavihreässä kuplassa eläväksi” kuvaileva Mikkola.

Mikkola katselee UPM:n palvelua myös asiantuntijan silmällä, koska työskentelee itsekin myynnin ja markkinoinnin parissa. Palvelukonsepti on yllättänyt hänet positiivisesti.

– Metsänhoidon ja metsäkaupan lisäksi olen hyödyntänyt myös laki- ja veroneuvontaa. Olen saanut aina vastaukset kysymyksiini, Mikkola toteaa.

Marjo Mikkola omassa metsässään: ”Toimivaa vuorovaikutusta UPM:n kanssa.”

Kumppanina kokeneelle metsänomistajalle
Artikkeli | 2 min

Kumppanina kokeneelle metsänomistajalle

Lue lisää
Halusin laittaa metsäni hyvään kuntoon
Artikkeli | 2 min

Halusin laittaa metsäni hyvään kuntoon

Lue lisää
”Yhteistyössämme on aina pelisilmää ja joustovaraa”
Artikkeli | 3 min

”Yhteistyössämme on aina pelisilmää ja joustovaraa”

Lue lisää