3 vinkkiä: Valitse oikeat turvavarusteet metsätöihin

Raivaussahaa ei saa käynnistää ilman turvavarusteita. Laadukkaat suojavarusteet tekevät työstä huoletonta ja mukavaa. Mutta mihin kannattaa kiinnittää huomiota? Lue Arvohonka Oy:n Matti Jämsénin hyvät vinkit!

Kypärä on tärkein turvavaruste 

Kun hankit turvavarusteita metsätöihin, kannattaa panostaa kypärään. Nykyisin kypäriin kuuluvat päänsuojan lisäksi kuulonsuojaimet ja silmikko. Kuulonsuojaimet ovat välttämättömät, sillä sahan moottori käy ja terä kirahtelee lähellä sahaajan korvaa.  

Raivaussahan terästä lentää aina puusilppua sahaajan kasvoille, joten ilman suojavisiiriä ei kannata sahata. Kypärän käyttömukavuutta parantaa sen alle puettava pipo tai tuubihuivi, jonka ansiosta hiki ei pääse valumaan silmiin.  

Laadukkaan suojakypärän saa noin sadalla eurolla. Pienellä lisähinnalla saa kuulonsuojaimiin liitetyn radion. Työ- ja suojavarusteet ovat metsäverotuksessa vähennyskelpoisia kuluja. 

Mitä turvavarusteita metsänomistaja tarvitsee? 

Valitse turvakengät metsätöihin 

Tavallisilla saappailla lipsuttelu taimikossa rasittaa jalkoja. Sijoita siis turvakenkiin tai -saappaisiin, joiden kärjessä on teräviltä kiviltä ja pyörivältä terältä suojaava metallivahvike.  

Vahvistetun pohjan ansiosta risukoissa on mukavampi kulkea. Kannattaa varmistaa, että kengän pohjassa on riittävän karkea, lipsumista estävä kuvio. Korkea varsi antaa hyvää tukea nilkoille. Moottorisahatöissä pitää käyttää aina turvasaappaita, joissa on jalkaterän metallivahvikkeen lisäksi sahan ketjun pysäyttävä viiltosuojakangas. 

Lue, miten valitset oikeat turvavarusteet raivaussahatöihin 

Suosi värikkäitä turvavarusteita 

Metsätöihin suunniteltu työtakki hengittää, joustaa ja tekee työpäivästä mukavan. Moottorisahaa käytettäessä tarvitaan aina reisiä suojaavat viiltosuojahousut.  

Turvallisuuden kannalta on eduksi erottua metsässä, joten takkiin kannattaa valita näkyvät huomiovärit. Hyvästä työtakista löytyvät sopivat taskut myös pienelle ensiapupakkaukselle ja puhelimelle. 

Kun valitset oikeat turvavarusteet metsätöihin, vältyt turhilta haavereilta, ja työstä nauttiminen on helpompaa. 

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää
Blogi | 2 min

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää

Lue lisää
Metsänhoidon suositukset x 10
Artikkeli | 8 min

Metsänhoidon suositukset x 10

Lue lisää
Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa – vai vastaako?
Blogi | 2 min

Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa – vai vastaako?

Lue lisää