UPM lahjoittaa 400 000 euroa metsien kokonaisilmastovaikutusten huippututkimukseen

Lehdistötiedote 13.3.2024 13.30 EET

UPM lahjoittaa 400 000 euroa Helsingin yliopistolle talousmetsien kokonaisilmastovaikutusten tutkimiseen. Hiilinielu+-nimisen tutkimuksen tavoitteena on keskittyä ymmärtämään, millä muilla tavoilla talousmetsät vaikuttavat ilmastonmuutokseen kuin hiilinieluina ja -varastoina. Metsillä on vaikutusta esimerkiksi myös aerosolihiukkasten ja pilvien muodostumiseen, sateisiin ja auringonvalon heijastumiseen takaisin avaruuteen, jotka kaikki vaikuttavat ilmastonmuutokseen.

”Toistaiseksi ei tiedetä, millainen metsä tai ekosysteemi viilentää ilmakehää kokonaisvaikutuksiltaan eniten ja millä kaikilla mekanismeilla. Tiedetään, että metsät toimivat hiilinieluina, mutta Hiilinielu+-tutkimus (SMEAR – Station for measuring Earth surface - atmosphere relations) pyrkii selvittämään, mitä muuta talousmetsät tekevät ilmaston hyväksi”, kertoo tutkimusta johtava tieteen akateemikko, aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Markku Kulmala Helsingin yliopistosta.

Tutkimuksessa mitataan kaikkiaan yli tuhatta eri muuttujaa, ja niiden pääasiallinen mittauspaikka on Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasema, jossa tutkimukseen liittyviä mittauksia on tehty jo vuosikymmeniä.

”Vasta kun ymmärrämme kaikki nämä mekanismit ja vaikutukset, voimme ymmärtää metsien kokonaisvaltaisen vaikutuksen ilmastonmuutokselle”, Kulmala kiteyttää.

UPM haluaa tukea merkittävällä lahjoituksellaan kansainvälisen tason huippututkimusta saadakseen tietoa myös oman toimintansa tueksi.

”Olemme sitoutuneet hoitamaan metsiämme ilmastopositiivisesti ja huolehtimaan luonnon monimuotoisuudesta. Haluamme edistää huippuluokan tutkimusta metsien vaikutuksesta ilmastonmuutokseen, sillä liiketoimintamme perustuu metsiin ja niiden hyvinvointiin. Talousmetsillä on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa, ja haluamme panostaa näiden vaikutusten ymmärtämiseen sekä tarjota uusiutuvia vaihtoehtoja fossiilisille raaka-aineille”, kertoo UPM Metsän ja Timberin sidosryhmäjohtaja Sami Oksa.

Lahjoitus on osa UPM:n Biofore Share and Care -ohjelmaa. Ohjelma keskittyy hankkeisiin, jotka ovat merkityksellisiä yhtiön liiketoiminnan ja vastuullisuustavoitteiden kannalta. Sen painopistealueet ovat Lukeminen & oppiminen, Paikallinen sitoutuminen ja Beyond fossils -hankkeet.

Lisätietoja antavat:
Akateemikko, aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori, Markku Kulmala, Helsingin yliopisto, puh. 040 596 2311, markku.kulmala@helsinki.fi
Sidosryhmäjohtaja Sami Oksa, UPM Metsä & Timber, puh. 040 560 3474, sami.oksa@upm.com

UPM, Mediasuhteet
ma-pe klo 9–16
puh. 040 588 3284
media@upm.com

UPM
Tarjoamme uusiutuvia ja vastuullisia ratkaisuja ja innovoimme tulevaisuuden vaihtoehtoja fossiilisen talouden ratkaisuille kuudella liiketoiminta-alueella: UPM Fibres, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers ja UPM Plywood. Alamme johtavana toimijana ja vastuullisuuden edelläkävijänä olemme allekirjoittaneet YK:n 1,5 asteen ilmastositoumuksen. Ilmastonmuutosta hillitsevät tavoitteemme ja toimenpiteemme perustuvat tieteelliseen tutkimukseen. Yhtiössämme työskentelee noin 16 600 henkilöä ja vuosittainen liikevaihtomme on noin 10,5 miljardia euroa. UPM:n osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. UPM Biofore – Beyond fossils. www.upm.fi

Seuraa UPM:ää X | LinkedIn | Facebook | YouTube | Instagram | #UPM #biofore #beyondfossils