Kuudesluokkalaisten metsäretkillä esitellään metsien monimuotoisuutta

08/19/2021 06:00:11

UPM järjestää elo-syyskuun aikana kuudesluokkalaisten metsäretkiä neljällä tehdaspaikkakunnallaan Jämsässä, Pietarsaaressa, Raumalla ja Lappeenrannassa. Retket toteutetaan yhteistyössä Suomen Metsäyhdistyksen ja 4H:n kanssa jo viidettä kertaa.

Metsäretkien teemana on talousmetsien kehitys ja kestävä käyttö. Tavoitteena on tarjota koululaisille myönteinen metsäkokemus ja lisätä tietämystä suomalaisesta metsien käytöstä. Retkellä koululaiset tutustuvat metsien arvoihin ja käyttötarkoituksiin erilaisten rastien ja tehtävien kautta ja jokainen oppilas pääsee lisäksi istuttamaan puun taimen.

Retkille odotetaan yhteensä 31 luokkaa ja arvioilta noin 600 oppilasta. Koronavirustilanne on viime vuoden tapaan huomioitu tarkasti ja huolellisesti. Osallistuvien luokkien määrää on rajattu ja retki on suunniteltu niin, että jokainen oppilas kulkee rastit oman luokkansa kanssa. Lisäksi huolehdimme turvaväleistä ja siitä, että käsidesiä on kaikkien saatavilla.

Mieleenpainuva kokemus

”Haluamme antaa koululaisille mieleenpainuvan kokemuksen, jonka aikana pääsee näkemään ja kokemaan uutta”, kertoo UPM Metsän sidosryhmäsuhdejohtaja Sami Oksa. ”Retket lisäävät koululaisten ymmärrystä metsäluonnosta ja puusta uusiutuvana raaka-aineena, josta monet koululaisillekin tutut tuotteet valmistetaan.”

Metsäretkien sisältö on suunniteltu tukemaan alakoulujen opetussuunnitelmien ympäristöopin sisältöjä: luonnonvarojen kestävä käyttö, metsien hyötykäyttö, luonnon monimuotoisuus, ilmastonmuutos ja sen hillitseminen ovat kaikki opetussuunnitelman mukaisia teemoja.

”Monimuotoisuudesta huolehtiminen on erityisen tärkeää talousmetsissä. Oppilaat tutustuvat rasteilla, miten metsänhoidon eri vaiheissa monimuotoisuudesta voidaan huolehtia. Ilmastonmuutoksen käsittelyssä lähdetään liikkeelle perusasioista, siitä miten puut sitovat ilmakehän hiilidioksidissa olevaa hiiltä. Lopuksi pohditaan puuperäisten tuotteiden roolia hiilivarastona”, Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän johtava asiantuntija Sirpa Kärkkäinen kertoo.

Metsäretket ovat osa UPM:n Biofore Share and Care -ohjelmaa. Ohjelma keskittyy hankkeisiin, jotka ovat merkityksellisiä yhtiön liiketoiminnan ja vastuullisuustavoitteiden kannalta.

Lisätietoja antavat:

Sami Oksa, UPM Metsä, sidosryhmäsuhdejohtaja, puh. 040 560 3474

Sirpa Kärkkäinen, Suomen Metsäyhdistys ry, nuorisoviestinnän johtava asiantuntija, puh. 050 351 2416

Iloa ja hyötyä monimuotoisesta metsästä
Artikkeli | 6 min

Iloa ja hyötyä monimuotoisesta metsästä

Lue lisää
Metsän monet kasvot
Blogi | 2 min

Metsän monet kasvot

Lue lisää
Metsien monikäytön malliesimerkki
Artikkeli | 7 min

Metsien monikäytön malliesimerkki

Lue lisää