Arpaonni suosi kahta metsänomistajaa - raivaussahat päätyivät Pohjanmaalle

06/24/2020 06:45:45

Lohtajalainen Janne Jokela ja nivalalainen Timo Liinamaa saavat suunnata metsätöihin tuliterien työkalujen kanssa. Raivaussahat arvottiin UPM Metsä -verkkopalvelussa tarjousta pyytäneiden kesken 2. maaliskuuta. Palkinnot päästiin luovuttamaan vihdoin voittajille Kokkolassa 10. kesäkuuta.

”Nyt tuli voitto ihan oikeaan osoitteeseen”, lohtajalainen Janne Jokela toteaa pidellen käsissään upouutta raivaussahaa.

UPM Metsä järjesti 25.11.2019–29.2.2020 arvonnan, jossa kaksi raivaussahaa arvottiin kaikkien puukaupasta tai metsänhoitopalvelusta UPM Metsä -verkkopalvelussa tarjousta pyytäneiden kesken. Molemmat voitot päätyivät pohjoisen alueelle, sillä onnetar suosi Jokelan lisäksi nivalalaista Timo Liinamaata.

Poikkeustilan vuoksi palkintojen luovutus siirtyi kevättalvesta kesäkuulle. Aika on yhä otollinen raivaustöille, ja uusilla omistajilla riittääkin työkaluilleen käyttöä. Sekä Jokela että Liinamaa ovat metsänomistajia, joille puukauppa ja metsähoitotyöt ovat tuttua jo monen vuosikymmenen ajalta.

Voittajia yhdistää myös maatalouden parista löytyvä päätyö. Liinamaa ryhtyi 30 vuotta sitten hoitamaan suvun maitotilaa Nivalan keskustan kupeessa, ja sukupolvenvaihdoksen myötä hänestä tuli myös metsänomistaja. Nivalan lisäksi Liinamaa omistaa metsiä Toholammilla. Työlle on jatkoa tiedossa, sillä seuraava sukupolvikin on jo hyvää vauhtia ammentamassa oppia alasta.

”Kiinnostus luontoon tulee pellon ja metsän kautta. Kun hoitaa maatilaa, niin metsätyöt ovat mielekkäitä siinä sivussa”, Liinamaa toteaa.

Jokela puolestaan pyörittää lammastilaa Lohtajalla yhdessä poikansa kanssa. Palkintosahalle löytyykin käyttöä myös laidunten hoidossa. Ensimmäisen metsätilansa Jokela osti parikymppisenä, ja vuosien varrella hän on ulottanut omistuksiaan Keski-Pohjanmaalta aina Lappiin saakka. Istutus- ja raivaustyöt omissa metsissä ovat tuottoisaa ajanvietettä.

Vaikka kyseessä on sijoituskohde ja tulonlähde, metsään ja puuhun voi samalla liittyä monia muitakin arvoja. Tämän allekirjoittavat myös arvontavoittajat. Jokela kuvailee, kuinka omin käsin istutettuun metsään muodostuu erityinen suhde. Liinamaata puolestaan kiinnostaa puurakentamisen perinne ja kirvesmiestaito.

 

raivaussaha-arvontavoittajat.jpgMetsäasiakaspäällikkö Lauri Heilala (vas) sekä metsäasiakasvastaavat Tom Engberg ja Janne Suominen olivat mukana, kun raivaussahat luovutettiin Janne Jokelalle ja Timo Liinamaalle UPM:n metsäpalvelutoimistolla Kokkolassa.