UPM:n sahat pyörivät täysillä — uusi johtaja Aki Temmes näkee tulevaisuuden valoisana

06/13/2019 07:00:00

UPM Timber on saanut uuden liiketoiminnan johtajan, kun Aki Temmes, 41 aloitti tehtävässä huhtikuun lopulla. Hän siirtyi Timberin vetäjäksi UPM:n Biorefining-bisnesalueen talousjohtajan paikalta.

Akin ura UPM:llä on jatkunut jo yli 16 vuotta, Biorefiningin lisäksi muun muassa paperiliiketoiminnan sekä Timberin ja puunhankinnan parissa.

”Palaan innolla takaisin Timberiin noin kuuden vuoden tauon jälkeen. Timberissä on tehty hyvää työtä edeltäjieni johdolla ja liiketoiminta on kehittynyt merkittävästi viime vuosina”, Aki kertoo.

Sahatavaramarkkinat vetävät hyvin

UPM Timberin uusi liiketoimintajohtaja Aki Temmes arvioi sahatavaran kysynnän olevan edelleen terveellä pohjalla, vaikka suhdannehuippu saatettiinkin nähdä viime vuoden puolella.

"Vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä saimme hyvin kauppoja ja volyymit liikkuivat erittäin hyvin."

UPM Timberiin kuuluu Suomessa neljä sahaa, joiden kapasiteetti on yhteensä yli 1,5 miljoonaa kuutiometriä. Suurin sahoista toimii Kaukaalla Lappeenrannassa ja sen kapasiteetti on yli 500 000 kuutiometriä sahatavaraa vuodessa.

UPM Timberin tuotannosta iso osa myydään kotimaahan Suomeen. "Sen jälkeen tulevat Kiina, Japani ja UK", Temmes luettelee.

Vaikka sahatavarakauppa kävi alkuvuonna vilkkaasti, on maailmantaloudessa epävarmuuksia, jotka voivat heikentää myös sahojen näkymiä. Päällimmäiset huolenaiheet liittyvät Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasotaan ja brittien brexitin vaikutuksiin.

"Kun emme voi vaikuttaa maailmanmarkkinoihin, meidän on tehtävä liiketoiminnassa parhaamme. Meillä on selkeä strategia, tehokkaat sahat ja ammattitaitoinen myynti eli kaikki eväät menestykselliseen liiketoimintaan. Aiomme olla jatkossakin asiakkaillemme luotettava kumppani,” Temmes lupaa.

Sahat tehokkaassa käytössä

Vuonna 2012 UPM päätti luopua sahatavaran jatkojalostuksesta ja keskittyä pelkkään sahaukseen. Sen jälkeen sahat ovat pyörineet täyttä vauhtia.

"Olemme ajaneet sahoja täyskäynnin strategialla tuosta lähtien. Markkinoihin liittyviä tuotannonrajoituksia ei ole ollut. Tämä erottaa meidät useimmista kilpailijoistamme," Aki kertoo.

Sahateollisuuden kaltaisen teollisen toiminnan Temmes toteaakin olevan tehokkaimmillaan silloin, kun laitokset ovat täydessä käytössä.

"Kaikki sahoillemme tuleva puu hyödynnetään tarkasti tuotannossa. Tikkuakaan ei heitetä hukkaan. Sahatavaralla luodaan arvoa, hakkeet, sahanpuru ja muut sivutuotteet menevät sellun ja paperin valmistukseen ja energian tuotantoon", Temmes selvittää.

Kestävällä tuotteella valoisa tulevaisuus

UPM myy sahatavaraa lähinnä teollisille asiakkaille huonekaluteollisuuteen, rakentamiseen, pakkauksiin tai erilaiseen jatkojalostukseen.

"Asiakkaiden ja tuotteiden loppukäytön kirjo on hyvin laaja. UPM Timberin tavoite on solmia ja ylläpitää pitkäaikaisia kansainvälisiä kumppanuuksia. Meistä saa tulevaisuuden haasteisiin vakaalla pohjalla olevan kumppanin, joka keskittyy ydinosaamiseensa eli tarjoamaan sahatavaraa oikeaan loppukäyttöön oikeaan aikaan", Temmes sanoo.

Kaikki UPM:n sahatavara on sertifioitu joko FSC- tai Pefc-järjestelmän mukaisesti.

"Markkinoiden ja asiakkaiden preferenssit vaihtelevat ja voimme käyttää molempia sertifikaatteja joustavasti."

Sahatavaran tulevaisuuden Temmes näkee valoisana.

"Tuotteemmehan on loistava. Sahatavara sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan, siis jopa satoja vuosia. Se on tuotettu vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti täyttäen kaikki kestävän kehityksen vaatimukset."

Lopputuotteen laadun Aki Temmes korostaa perustuvan tuotannon ammattitaitoon, hyvään metsänhoitoon ja tiiviiseen yhteistyöhön metsänomistajien kanssa.

”Tähtäämme luonnollisesti siihen, että pystymme tuottamaan asiakkaillemme lisäarvoa sekä tuomaan heille mielenrauhaa ja joustavuutta omaan toimintaansa. Onnistumme tässä kestävästi tuotetulla ja tasalaatuisella suomalaisella sahatavaralla ja erinomaisella palvelulla”, Temmes summaa.

 

Aki Temmes

  • Syntynyt Kotkassa 1977
  • Tampereen yliopisto, KTM 2006
  • Hanken Svenska handelshögskolan, Executive MBA 2018
  • 16 vuotta UPM:n palveluksessa eri tehtävissä
  • Biorefiningin talousjohtaja 2013-2019
  • Timberin liiketoimintajohtaja 2019-
  • Perheeseen kuuluvat vaimo ja 1,5-vuotias poika
Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa
Artikkeli | 4 min

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa

Lue lisää
UPM:n metsät ovat keskimääräistä monimuotoisempia
Artikkeli | 8 min

UPM:n metsät ovat keskimääräistä monimuotoisempia

Lue lisää
UPM Joroisten taimitarha – Innovatiivista ja kestävää metsätaloutta
Artikkeli | 2 min

UPM Joroisten taimitarha – Innovatiivista ja kestävää metsätaloutta

Lue lisää