Hannu tietää metsäalasta lähes kaiken: ”Aina oppii uutta”

01/28/2019 06:48:14

Metsäasiakasvastaava Hannu Klemetillä on kokemusta lähes kaikista metsäalan tehtävistä. Nyt tämä rautainen ammattilainen hoitaa puukauppaa Ristijärvellä, Puolangalla ja Vaalassa. Vapaa-ajalla Hannu rakentaa savusaunaa ja puuhailee museoikäisten traktoreiden parissa. Lue esittely!

Kuka olet?

Olen Hannu Klemetti, metsätalousinsinööri Sotkamosta. Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kaksi lasta, jotka ovat muuttaneet jo pois opiskelemaan toiselle paikkakunnalle.

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Olen opiskellut 1980-luvulla metsätalousinsinööriksi ja päivittänyt opiskeluja työn ohessa AMK-insinööriksi. Työuralle on osunut jo monenlaisia tehtäviä. Aloitin opiskelun jälkeen työt Metsähallituksessa. Siellä mielenkiintoisin kokemus nuorena miehenä oli metsänarviointityöt Lapissa Savukoskella, jossa asuimme viikot Kairijoen kämpällä työkaverin kanssa. Sieltä pääsin vuonna 1990 UPM:lle Kainuuseen. UPM:llä olin vuoteen 2013 asti eri tehtävissä, muun muassa hankintaesimiehenä eli metsäasiakasvastaavana, korjuupäällikkönä, metsäpalvelupäällikkönä ja puukaupan asiantuntijatehtävissä. Sen jälkeen olen tehnyt töitä OTSO Metsäpalvelut Oy:ssä, viimeisimpänä vastuualueena suunnittelun ja tuotannon vetäminen metsäteiden rakennuksessa, ojituksessa, puukaupassa, metsäsuunnittelussa ja muissa kevyemmissä metsäpalveluissa. Metsäasiakasvastaavaksi päädyin, kun teki mieli palata puunhankinnan pariin ja siihen tarjoutui mahdollisuus jo ennestään tutussa yhtiössä ja osin ennestään tutussa työporukassa. Ja koen metsäasiakasvastaavan tehtävän sellaisena, että siihen ei ole täysinoppinut ikinä, vaan aina pitää oppia uutta. Toimipisteeni on UPM Metsän Ristijärven metsäpalvelutoimisto. Toimialuettani puukaupassa ovat Ristijärvi, Puolanka, Paltamo pl. Mieslahden seutu ja Vaala.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Metsä merkitsee minulle työtä ja harrastuksia. Oikeastaan metsämiesura on alkanut jo alle kouluikäisenä, kun olin isän mukana pöllin ajossa mutkarekka Vanajalla Kajaanin sellu- ja paperitehtaalle. Metsä siis on merkinnyt aina toimeentuloa ja jatkuvuutta. On mukavaa nähdä nyt jo ensiharvennettu terve metsä, kun olen itse ollut pystymitalla mittaamassa vanhaa kuusikkoa ja sitten istuttamassa taimia niille samoille alueille.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tyypillinen työpäiväni alkaa aamulla, kun istun autoon ja laitan langattoman puhelimen korville ja hoidan niitä asioita, jotka voin hoitaa ilman tietojärjestelmien käyttöä. Soitan metsänomistajille, kollegoille ja sidosryhmien edustajille lähinnä vireillä olevista asioista. Suunnittelen samalla päivän tehtäviä. Sitten toimistolla vuorossa on asiakkaiden tapaamisia, yhteydenottoihin vastaamista järjestelmien kautta tai puhelimella, tarjousten tekemistä ja viimeaikaisten tapahtumien tallentamista järjestelmiin. Asiakastapaamiset ja maastokäynnit ovat myös iso osa päivittäisestä työstä.

Onko sinulla itselläsi metsää?

Minulla on omaa metsää Ristijärvellä. Yleensä teen puukaupat pystykauppoina. Uudistamistöistä on sovittu kaupanteon yhteydessä niin, että istutustyöt tehdään itse. Samoin raivaussahatyöt pyritään tekemään omin voimin, mutta tarvittaessa tilataan taimikonhoitotöitä myös ulkoa.

Mikä on mottosi?

Tee pois.

Mikä on paras muisto metsästä?

Muistot liittyvät harrastuksiin ja luontoon, yöpymisiin laavulla rakovalkealla, mutta hyviä muistoja liittyy myös puulanssin tuoksuun kevättalven auringossa.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-aika kuluu enimmäkseen mökillä. Siellä on aina joitakin projekteja, tällä hetkellä savusaunan rakentaminen suurimpana. Mökillä aika kuluu rakennustöiden lisäksi “varikolla”, jossa riittää rassaamista museoikäisten traktorien ja Jyry-Sisun kimpussa. Lisäksi ulkoilutan moottorisahaa ja raivaussahaa. Harrastuksiini kuuluvat myös perinteiset metsämiehen harrastukset: metsästys ja vähän kalastustakin.

Mitä vinkkejä antaisit puukauppaan?

Puukaupan ammattilaisen kanssa löytyy varmasti oikeat ratkaisut puukauppaan. Ammattilaisen kanssa on helpompi pohtia omien tavoitteiden pohjalta ratkaisuja kokonaisuus huomioiden. Ja samalla voidaan yhdessä ottaa käyttöön puukaupan tekemisessä uudet mahdollisuudet hoitaa asiat kotoa käsin silloin kun se sinulle parhaiten sopii. 

Ota yhteyttä!

Hannu Klemetti
p. 040 199 5968
hannu.klemetti@upm.com

Ostan puuta alueelta: Ristijärvi, Puolanka

 

UPM Metsä Ristijärven metsäpalvelutoimisto
Aholantie 22
88400 Ristijärvi

Hae yhteystietoja

Täältä löydät oman alueesi metsäasiakasvastaavan yhteystiedot.

 

Tutustu pohjoisen alueen metsäasiakasvastaaviin

 

Lue lisää metsäasiakasvastaavien esittelyjä

Miikan vinkki puukauppaan: ”Pysy ajan tasalla metsästäsi, saat parhaat tulot”
Uutiset | 01/28/2019 06:47:35 | 3 min

Miikan vinkki puukauppaan: ”Pysy ajan tasalla metsästäsi, saat parhaat tulot”

Lue lisää
Metsäasiakasvastaava Elias soittaa vapaa-ajallaan kitaraa
Uutiset | 01/28/2019 06:47:55 | 3 min

Metsäasiakasvastaava Elias soittaa vapaa-ajallaan kitaraa

Lue lisää