Hoitamaton metsä saa ammattilaisen hiljaiseksi: ”Sydämeen sattuu”

04/25/2018 07:51:36

Hoitamattomat metsät ovat lisääntyneet Suomessa. Luonnonvarakeskuksen mukaan lähes 800 000 hehtaaria taimikoita odottaa hoitamista. Metsänomistajalle se tarkoittaa muun muassa vähemmän arvokasta tukkipuuta, kun puilla ei ole tilaa järeytyä.

Yli kymmenenmetrinen, täysin hoitamaton taimikko on näky, johon pitkänlinjan metsäammattilainen Tuomas Saarenpää törmää yhä useammin. Moni metsänomistaja asuu nykyään kaukana metsästään ja metsänhoitotyöt jäävät tekemättä.

- Kyllä se sydämeen sattuu, kun näkee että metsää ei ole hoidettu ajallaan. Metsän laatu huononee ja metsänhoitotyöt ovat työläämpiä ja kalliimpia, jos niitä ei tehdä ajoissa, kertoo UPM Metsän tuore franchisingyrittäjä Saarenpää.

Kun taimikkoa hoidetaan hyvin, metsä tuottaa hakkuutuloja enemmän ja nopeammin kuin hoitamatta jäänyt kohde. Lisäksi metsän monikäyttöisyys virkistykseen ja marjojen keruuseen paranee.

Uusi pilottihanke metsänhoitopalveluihin

UPM Metsä käynnisti helmikuussa pilottihankkeena uuden franchisingketjun metsänhoitotöihin. Saarenpään luotsaama yritys on ketjun ensimmäinen. Yritys toimii Hämeenlinnan ja Lahden alueilla.

- Teemme ja myymme kaikkia UPM Metsän metsänhoitotöitä aina maanmuokkauksista ensiharvennuksiin asti. Taimikonhoidot, konekitkennät, metsuriavusteiset erikoishakkuut: kaikkea on saatavilla, Saarenpää kertoo.

Saarenpään yritys työllistää alkuvaiheessa noin 15-20 henkilöä kaudesta riippuen. Lisäksi yritys tarjoaa töitä maanmuokkauksen alihankkijoille ja työssäoppimispaikan reilulle viidelle metsäalan opiskelijalle.

Rautainen metsäalan ammattilainen

Saarenpää itse on todellinen metsäalan monitoimimies. Koulutukseltaan hän on sekä metsuri että metsätalousinsinööri (YAMK). Taskusta löytyy myös metsätalousteknikon koulutus.

Yrittäjyys tuli Saarenpäälle tutuksi jo opiskeluaikana, kun hän teki metsänhoitotöitä omassa yrityksessään. Sitten hän aloitti työt UPM:llä, jossa hän työskenteli kymmenen vuotta muun muassa puunostossa ja korjuussa sekä operaatioesimiehenä. Lisäksi hän toimi neljän vuoden ajan UPM Silvestan metsänhoitoyrittäjänä.

Nyt Saarenpää hyppäsi mielellään UPM:n uuden franchisingketjun yrittäjäksi.
- Olen luonteeltani organisoija. Tykkään tehdä päätöksiä ja ottaa vastuuta. Franchisingyrittäjänä takana on vahva tuki ja metsäammattilaisten yhteistyöverkosto. On hienoa kuulua porukkaan. Minulle on tärkeää, että työntekijöilläni on hyvä olla töissä.

Metsämies vapaa-ajallakin

Saarenpää viettää vapaa-ajallaankin paljon aikaa metsässä. Hän kalastaa ja metsästää. Saarenpää asuu perheensä kanssa Hämeenlinnassa. Koko perhe liikkuu paljon metsässä. Saarenpään tytär suoritti metsästyskortin jo 9-vuotiaana.

Parhaillaan perheeseen odotetaan hirvikoiranpentua, jonka on määrä syntyä kesällä.

- Tarkoitus olisi viedä pentu metsälle jo ensi syksynä haistelemaan hirvien hajua, Saarenpää iloitsee.

Kysy neuvoa metsänhoitotöissä

Saarenpää on mielellään apuna kaikissa metsänhoitotöissä Hämeenlinnan ja Lahden alueilla. Hän tekee tiivistä yhteistyötä metsäasiakasvastaaviemme kanssa.
- Autan kaikissa metsätöissä. Ainoastaan puukauppaa en tee. Siinäkin pystyn neuvomaan ja antamaan vinkkejä. Halutessa puukauppa onnistuu helposti UPM:n metsäasiakasvastaavan kanssa.

Tuomas Saarenpää

Metsänhoitopalvelut
Vankanlähde 7, 13100 Hämeenlinna
puhelin: 040 358 5887
e-mail: tuomas.saarenpaa@upm.com

 

Lue, miksi taimikonhoito on yksi tärkeimmistä metsänhoidon vaiheista:

Oikea-aikainen taimikonhoito on elintärkeää metsällesi
Artikkeli | 08/09/2018 10:09:00 | 4 min

Oikea-aikainen taimikonhoito on elintärkeää metsällesi

Lue lisää

Kysy oman alueesi metsänhoitopalveluista

Hae yhteystietoja
KOKOELMA

Hae yhteystietoja

Lue lisää