UPM:n Joroisten taimitarhalla kasvatetaan myös hämeenkylmänkukkia

09/30/2016 20:00:00

Syyskuun puolivälissä noudettiin Joroisten taimitarhalta hämeenkylmänkukan taimia, jotka istutettiin Hämeenlinnan Ahvenistolle. Hämeenkylmänkukka on erittäin uhanalainen ja rauhoitettu Kanta-Hämeen maakuntakasvi. Kylmänkukan pelastusoperaatiossa ovat mukana Metsähallituksen luontopalvelut, UPM ja Hämeenlinnan kaupunki.

Hämeenkylmänkukka on keväisin upeasti kukkiva harjujen kaunokainen, jota tavataan Suomessa vain harvoilla alueilla Hämeessä. Se vaatii avointa elinympäristöä, missä sammalkerros on ohut. Niinpä laji on taantunut suuresti luontaisten metsäpalojen ja metsälaidunnuksen loputtua. Paksu sammalkerros estää tehokkaasti siementen itämisen ja nuoren verson kasvun.

Metsähallituksen koordinoimassa Paahde-LIFE-hankkeessa hoidetaan kylmänkukan esiintymiä seitsemällä suojelualueella. Hoitokohteilla poistetaan varjostavaa puustoa ja rikotaan maanpintaa. Uutena toimenpiteenä kokeillaan myös maastosta kerättyjen siementen kasvatusta taimitarhalla ja parin kuukauden ikäisten taimien istutusta takaisin hoitokohteille. Tällä tavoin pyritään turvaamaan siementen itäminen ja nuorten kasvien menestyminen.

Uraauurtavaa kokeilua varten on ELY-keskuksen luvalla kerätty luonnossa kasvavien kylmänkukkien siemeniä, ja kasvatettu niitä UPM:n Joroisten taimitarhan kasvihuoneessa istutuskokoisiksi.

 

Katso myös video hämeenkylmänkukasta

 

Paahde-LIFE-hanke:

Tulta ja auringon paahdetta tarvitsevat harjut, nummet, metsät ja merenrantaniityt. Ne ovat merkittävä osa luontomme monimuotoisuutta ja perinteistä suomalaista maisemaa, mutta voivat tällä hetkellä hyvin huonosti. Euroopan unionin rahoittama ja Metsähallituksen luontopalvelujen johtama Paahde-LIFE-hanke toimii näiden elinympäristöjen ja niitä vaativien lajien hyväksi ympäri Suomea yhteensä 69 Natura-alueella.

www.metsa.fi/paahdelife
www.metsa.fi/paahdelife/hameenkylmankukanhoito