Tammi

Tammi on erittäin tärkeä puu luonnon monimuotoisuudelle. Se voi tarjota elinympäristön jopa 500 eliölajille, mikä on Suomessa esiintyvien puulajien suurin havaittu eliölajimäärä.

Tammi kasvaa yleensä 10–25-metriseksi. Tammi saattaa elää yli 1000 vuotta vanhaksi. Suomen vanhimmat tammet ovat noin 400-vuotiaita.

Suomessa tammea kasvaa Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Tammi viihtyy parhaiten runsasravinteisilla ja savensekaisilla lehtomailla. Ahvenanmaalla järeät tammet ovat rauhoitettuja.

Tammen harmaanruskea runko on vanhoissa puissa paksukaarnainen ja pitkittäisuurteinen. Suomessa tammi kasvaa useimmiten monirunkoisena. Lehdet ovat 10–15 cm pitkiä, pariliuskaisia, kiiltäviä ja nahkeita. Kypsyttyään ja pudottuaan syksyllä maahan tammenterhot alkavat itää nopeasti. Terhot ovat oravien ja monien lintujen ravintoa.

Myyrät ja jänikset käyttävät tammen taimia ravinnokseen. Nuori tammi toipuu kuitenkin hyvin, jos valoa on riittävästi. Vanhat tammet ovat usein luonnostaan onttoja.

Tammea käytetään huonekaluihin, parketteihin ja muihin tarkoituksiin, joissa tarvitaan kovaa ja kestävää puuta. Aromaattisten ominaisuuksiensa vuoksi tammea on käytetty myös viini-, viski- ja konjakkitynnyreiden valmistukseen.

Ek, Common oak, Quercus robur

Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde
Artikkeli | 9 min

Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde

Lue lisää
Klapit halki ja katon alle
Artikkeli | 1 min

Klapit halki ja katon alle

Lue lisää
Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää
Blogi | 2 min

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää

Lue lisää