Jo miljoona FSC®-hehtaaria – metsänomistaja ja luonto kiittävät

06/22/2020 06:01:15

Kirjoitin pari vuotta sitten blogissani FSC®-metsäsertifioinnin (FSC®-C109750) herättävän yhä enemmän ja enemmän kiinnostusta suomalaisissa metsänomistajissa. Nyt voin jälkiviisaana todeta olleeni oikeassa: UPM:n asiakkailleen tarjoaman FSC-ryhmäsertifioinnin suosion kasvu on jatkunut ja vuonna 2020 UPM Metsän FSC-sertifikaattien piiriin kuuluu yli miljoona hehtaaria suomalaisia metsiä.

UPM FSC-sertifioi suuren osan omista metsistään jo vuonna 2011. Tämän jälkeen olemme laajentaneet FSC-sertifioitua aluetta omissa metsissämme muutamia kertoja, ja viimeisen, vuonna 2019 tehdyn laajennuksen myötä koko UPM:n yli 500 000 hehtaarin metsäomaisuus Suomessa on FSC-sertifioitu. Yhtiön metsissä FSC-sertifioinnista on kertynyt jo pitkä kokemus ja useita, erinomaisia toimintamalleja sekä parhaita käytäntöjä on tarttunut matkaan. Aina FSC:n hallinta ja operaatioiden pyörittäminen ei ole yksinkertaista ja oppeja on karttunut myös kantapään kautta.

Yksityisille metsänomistajille UPM alkoi tarjota FSC-ryhmäsertifiointia vuonna 2012. Ensimmäiset kiinnostuneet saimme nopeasti mukaan FSC:n piiriin. Isossa kuvassa alun kasvu oli kuitenkin melko hidasta ja ensimmäisen 100 000 ha:n saavuttaminen otti useita vuosia. Alussa kasvatimme ryhmäämme tarkoituksella maltillisesti. Tavoitteenamme oli hankkia kokemuksia ryhmän hallinnasta ja pyörittämisestä.

Vuonna 2016 asetimme kunnianhimoiset tavoitteet ryhmän kasvattamiseksi. Uskalsimme tehdä niin, koska olimme kerryttäneet vuosia tärkeää kokemuspohjaa ja osaamista ryhmäsertifioinnista suomalaisissa yksityismetsissä. Onnistuimme tavoitteessamme, ja vuosien 2016–2017 aikana FSC-ryhmäämme liittyi lähes 1 000 suomalaista metsänomistajaa ja 300 000 hehtaaria.

Metsänomistajan lisäksi luonto kiittää FSC-sertifioinnista. Sertifioimalla metsänsä FSC:llä metsänomistaja varmistaa, että hänen metsiään hoidetaan niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin ekologisesta kestävällä tavalla nyt ja tulevaisuudessa. Metsänomistaja saa FSC-sertifioidusta puusta paremman hinnan, ja esimerkiksi metsäsuunnitelma on sertifioimattomia metsiä yksityiskohtaisempi.

Luonnon monimuotoisuus turvataan esimerkiksi säästämällä kaikki arvokkaat elinympäristöt ja varmistamalla monille metsälajeille elintärkeän lahopuujatkumon olemassaolo monimuotoisella säästöpuustolla. Järvien rannoille jätetään suojavyöhykkeet, jotka edistävät sekä monimuotoisuutta että turvaavat esimerkiksi mökkien rantavesien laadun.

FSC-ryhmässämme on edelleen tilaa uusille metsänomistajille. UPM on jo sertifioinut koko metsäomaisuutensa ja nykyinen kasvupotentiaali on teidän, suomalaisten metsänomistajien metsissä. Me jatkamme matkaa kohti kahta miljoonaa, toivottavasti mahdollisimman moni teistä lähtee mukaan!

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa
Artikkeli | 4 min

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa

Lue lisää
FSC- ja PEFC-metsäsertifikaattien erot ja monimuotoisuushyödyt
Artikkeli | 6 min

FSC- ja PEFC-metsäsertifikaattien erot ja monimuotoisuushyödyt

Lue lisää
Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua
Artikkeli | 1 min

Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua

Lue lisää