Jokainen ilmoittamaton vierailu metsätyömaalla on turvallisuusriski

03/27/2023 09:17:45

Työskentelen puunkorjuun ja -kuljetuksen logistiikkayrityksessä Itä-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Vuosittain eteeni tulee kymmeniä tapauksia hakkuutyömaille ilmoittamatta ja ilman huomiovaatetusta ilmestyvistä henkilöistä, jotka aiheuttavat toiminnallaan itselleen todellisen hengenvaaran.

Osana toimenkuvaani on koneyrittäjiltä ja kuljettajilta tulevien turvallisuushavaintojen kirjaaminen. Turvallisuuteen liittyviä keskusteluja tulee käytyä kuljettajien kanssa viikoittain, mutta metsänomistajia tai muita metsässä liikkujia on vaikeampi tavoittaa keskustelemaan heidän turvallisuudestaan. Turvallisuuden edistäminen ei voi kuitenkaan olla olosuhteisiin tyytymistä, vaan jotain on tehtävä. Tämän takia päätin lähteä valistamisen tielle ja kirjoittaa näistä turvallisuusnäkökohdista, joita työssäni kohtaan.

Metsätyömailla on aina sekä hakkuusta varoittavat että vaarallisesta työmaasta ilmoittavat kyltit, joissa kerrotaan koneisiin pidettävät turvaetäisyydet, puhelinnumero koneenkuljettajalle, jolle mahdollisesta työmaavierailusta on ilmoitettava etukäteen, sekä huomiovaatetuksen käyttämisestä. Kysymys tässä kohtaa ei siis ole siitä, että haluaisimme estää metsänomistajan käynnin ja savotan seuraamisen, vaan meillä on aina aikaa vaihtaa sananen vierailijan kanssa, mutta turvallisuustoimenpiteitä on noudatettava, jotta säästymme onnettomuuksilta.

Nykyisin konevalmistajat panostavat turvallisuuteen. Ohjaamosta on hyvät näkymät ympäristöön ja kameroita on asennettu ohjaamon ulkopuolelle näkymää lisäämään. Kuitenkin koneisiin jää aina kuolleita kulmia ja kuljettajan on keskityttävä myös nosturin käyttöön, jolloin ympäröivää maastoa ei voi koko ajan tarkastella. Kuormasta tai kourasta voi myös tippua puita, minkä takia turvaetäisyys ajokoneeseen tulee säilyttää.

Motolla työskentelevän kuljettajan työtä luontoäiti haastaa myös vuodenajan mukaan. Pimeys ja pöllyävä lumi heikentävät näkymää, kaadettava puu voi tuoda mukanaan kuivia oksia tai kaataa mukanaan kokonaisen kelon, ketjuluotikaan ei ole poissuljettu.

Muun muassa näiden syiden takia turvaetäisyys työskentelevään koneeseen on oltava 90 metriä. En millään soisi yhdenkään kuljettajan joutuvan elämään sen trauman kanssa, että on tahtomattaan aiheuttanut henkilön loukkaantumisen tai pahimmassa tapauksessa kuoleman. Pimeästä koneen viereen yhtäkkiä ilmestyvät ihmiset aiheuttavat kuljettajille melkoisia verenpaineen vaihteluja ja työn tekeminen käy hankalaksi.

Tässä muutama asia, jonka takia metsätyömaille vierailemaan haluavan tulisi toimia aina ennakoiden, ei hetken mielijohteesta:

  1. Käytä huomiovaatetusta. Esimerkiksi UPM lähettää puukaupan yhteydessä heijastinliivin ja ohjeet turvalliseen työmaavierailuun metsänomistajalle. Liivi ei vie hanskakotelossa tilaa. Se on halpa henkivakuutus.
  2. Soita koneen kuljettajalle ja ilmoita aikeistasi tulla käymään koneella. Ilmoita myös, mistä suunnasta saavut, vaikka olisi tuttu kuljettaja.
  3. Odota turvaetäisyyden päässä, että kuljettaja havaitsee sinut, sammuttaa koneen ja portaat laskeutuvat. Nyt on turvallista käydä juttusille.

Huolehditaan yhdessä turvallisuudestamme.

Kunto karttuu kohisten metsänhoidossa, Pauliina kertoo
Artikkeli | 4 min

Kunto karttuu kohisten metsänhoidossa, Pauliina kertoo

Lue lisää
Muista 3 asiaa, kun vierailet metsätyömaalla
Artikkeli | 1 min

Muista 3 asiaa, kun vierailet metsätyömaalla

Lue lisää
Puun taimien syysistutus – vinkit onnistumiseen
Artikkeli | 4 min

Puun taimien syysistutus – vinkit onnistumiseen

Lue lisää