Puumarkkinassa tekemisen meininki

08/17/2021 07:12:15

Tänä vuonna puukauppaa on tehty reippaaseen tahtiin. Tammi-heinäkuussa metsäteollisuuden puukaupat olivat noin 50 % yli viime vuoden vastaavan ajankohdan tason. Puukaupan määrä, 22,4 miljoonaa kuutiota, oli hyvin lähellä viime vuosien huippuvuoden 2018 toteutunutta tasoa. Erityisesti uudistushakkuita on puukauppakohteisin sisältynyt edellisvuosia enemmän.

Puukaupan osapuolten hymyt ovat olleet kuluneen kesän ilmojen tapaan aurinkoiset. Onhan puukaupan sujumisella osallisille valtava merkitys. Puukauppatuloilla metsänomistaja pääsääntöisesti määrittää metsätalouden tuloksensa. Puunostajalle puolestaan tasainen puukauppatahti mahdollistaa sujuvat puutoimitukset puuta käyttävälle teollisuudelle.

Hakkuilla metsänomistaja parantaa metsänsä kasvutuottoa: puuston järeytyminen nopeutuu ja arvokkaan myyntipuun määrä lisääntyy. Harvennushakkuissa tämä tapahtuu luomalla puille niiden tarvitsema kasvutila ja uudistushakkuissa perustamalla hiipuvan kasvun metsiköiden tilalle uusi puusukupolvi.

Puukaupan mainio vire jatkuu: puulle on hyvää kysyntää

Hyvä puukaupan vire on jatkunut läpi kesän. Maailmantalous on alkanut toipua vuoden 2020 aikana koetusta jyrkästä taantumasta. Elpyminen vaihtelee alueittain ja on ollut Kiinan vetämää. Yleinen taloudellinen toimeliaisuus vaikuttaa useimpien UPM:n tuotteiden kysyntään, joka näin ollen riippuu taloudellisen elpymisen muodosta ja vauhdista. Puukaupassa tämä näkyy isona tarpeena ostaa puuta teollisuutemme tarpeisiin.

Metsänomistajalle hyvä uutinen on se, että kykenemme ostamaan kaikenlaisista kohteita ja samalla luomme runsaasti mahdollisuuksia metsien elinvoiman ja kasvukunnon tukemiseen. Suurin kysyntä kohdistuu kuitenkin sulan maan aikana korjuukelpoisiin kohteisiin. Jäisen maan aikana korjattavien leimikoiden korjuumahdollisuudet priorisoimme valtaosin kumppaniasiakkaidemme puukauppakohteisiin.

Ennuste syksyn puukauppaan on myös positiivinen. Puun hintataso on ollut läpi vuoden vankalla tasolla, mikä on osaltaan tukenut korkeita puukauppamääriä. Tässäkin suhteessa syksy näyttää valoisalta.

Varmista sujuva metsänuudistaminen

Vauhdikas puukauppavuosi ja selvästi lisääntyneet uudistushakkuut synnyttävät yleisiä haasteita tuleviin metsänuudistamisiin. Sekä uusissa kaupoissa että alkuvuodenkin aikana tehtyjen kauppojen osalta kannattaa tämä huomioida.

Sovi siis metsänuudistamistöiden toteutuksesta sekä taimien ja siementen toimituksesta puukaupan teon yhteydessä. Mikäli ne jäivät aiemmassa kaupassa sopimatta, ole välittömästi yhteydessä metsäasiakasvastaavaasi. Näin varmistat sujuvan metsänuudistamisen ketjun ja turvaat metsäsi parhaan kasvutuoton; metsänuudistaminen toteutetaan ilman viiveitä korkeimman käytössä olevan jalostusasteen siemenillä ja taimilla.

Apu puukauppaan ja metsänhoidon kysymyksiin on lähellä

Onko metsässäsi hakkuu- tai hoitotarvetta? Ole yhteydessä metsäasiakasvastaaviimme, jotka käyvät tilanteen kanssasi läpi ja laativat sinun metsääsi parhaat ratkaisuehdotukset. Puitteet ovat kunnossa ja suunnitelmasi voidaan laittaa toteutukseen. Tämän jälkeen voit mieli kirkkaana suunnata metsään vaikkapa syksyiselle metsästys-, marja- tai sienireissulle!