Kevät metsässä

04/25/2016 06:00:00

Kevät on parasta aikaa kävellä metsässä ja tarkistaa samalla metsän kunto. Metsänhoitotyöt ja hakkuut kannattaa suunnitella hyvissä ajoin tulevalle kesälle ja loppuvuodelle.

Nyt lumien sulettua kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin taimikoihin. Miten pienet taimet ovat selvinneet talvesta? Mieti, onko kenties täydennysistutustarvetta. Tarkista myös isommat taimikot. Olisiko taimikonhoito ajankohtaista niille jo tänä kesänä? Huhtikuussa taimikko saattaa näyttää vielä siltä, ettei sille tarvitse tehdä mitään, mutta jos kuvittelet mielessäsi lehtipuihin lehdet, saat käsityksen siitä, miltä taimikko näyttää kesällä.

 Myös hakkuu- ja lannoitustarpeet on hyvä kartoittaa nyt. Harvennukset kannattaa tehdä ajoissa, ja uudistuskypsässä metsässä kannattaa katsoa, missä kunnossa puut ovat ja olisiko aika tehdä uudistushakkuu. Lannoitus sopii hyvin kasvatusmetsiin, sillä se vauhdittaa metsän kasvua ja järeytymistä.

 Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kun suunnittelet metsänhoitotyöt ja hakkuut hyvissä ajoin tulevalle kesälle ja loppuvuodelle etukäteen ja käyt ne läpi oman metsäasiakasvastaavasi kanssa, voit huoletta seurata metsän kasvua. Vuosisuunnitelma on järkevää tehdä jo senkin takia, että pysyt kartalla siitä, mitä milläkin kuviolla täytyy tänä vuonna tehdä.

Käy läpi kuvioittain ainakin seuraavat asiat:

  1. taimikonhoidot
  2. harvennushakkuut
  3. uudistushakkuut
  4. lannoitustarpeet​

Kevät ja kesä ovat vilkkainta metsänhoidon aikaa. Nyt huhtikuussa raivaussahat ovat olleet käynnissä taimikoissa jo vähän aikaa, ja kaivinkoneet muokkaavat hakkuuaukkoja. Kun päästään toukokuuhun ja maa lämpenee, päästään istutus- ja kylvöpuuhiin.

Muistathan istuttaa taimia ainoastaan hyvin muokattuun maahan ja riittävän syvälle. Huolehdi myös siitä, että taimien paakut ovat märkiä.

Kevät on nopeasti ohi, joten nyt on aika nauttia keväisestä metsästä. Hyvin hoidetussa metsässä on ilo liikkua!

Metsän harvennus – perusteet haltuun
Artikkeli | 2 min

Metsän harvennus – perusteet haltuun

Lue lisää
Uusi laskuri näyttää, kuinka taimikon hoito vaikuttaa tuottoihin
Artikkeli | 1 min

Uusi laskuri näyttää, kuinka taimikon hoito vaikuttaa tuottoihin

Lue lisää
Taimet multaan!
Artikkeli | 1 min

Taimet multaan!

Lue lisää