Koululaisten mukana metsässä

09/06/2019 11:10:38

”Kivaa, kun sai istuttaa oman puun! Onko jäätelössäkin puuta? - En syö jäätelöä enää ikinä! Saanko syödä kolmannen makkaran?” Näin kuului palaute metsäretkillä, jonne UPM vie tänäkin syksynä yli 1000 kuudesluokkalaista.

Retket järjestyneet yhteistyöllä

Terveisiä Pietarsaaresta! Koululaisten metsäretkien neljäs retkipäivä alkaa olla paketissa, ja tälläkin kertaa onnistuneesti. Pietarsaaren retket antoivat itselleni lisämaustetta järjestelyihin niin koululaisten kuin paikallisten asiantuntijoidenkin kaksikielisyyden vuoksi. Yhteistyöllä kuitenkin selvittiin tästäkin, ja paluubussiin asteli päivän päätteeksi 170 tyytyväistä kuudesluokkalaista.

Kolmatta kertaa pidettävät UPM:n metsäretket järjestetään tänä vuonna viidellä eri paikkakunnalla. Uutena kaupunkina tänä vuonna mukaan saatiin Jämsä. Muut kaupungit ovat tuttuja UPM:n tehdaspaikkakuntia: Kouvola, Lappeenranta, Pietarsaari ja Rauma.

Retkipäivän suunnitteluun ja järjestämiseen ovat osallistuneet UPM:n lisäksi Suomen Metsäyhdistys sekä 4H-liitto. Jokaisella paikkakunnalla eri henkilöt ovat olleet mahdollistamassa tapahtumaa ja onnistunut retkipäivä on vaatinut tiivistä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Nyt neljä paikkakuntaa kiertäneenä retkien järjestäminen alkaa jo sujua rutiinilla. Jokainen retkipäivä on muodostunut omannäköiseksi projektikseen, ja yhteistyöllä jokainen tapahtuma on onnistunut loistavasti. Eipä ole kuiva ja aurinkoinen sääkään haitannut retkeilyjen onnistumista!

Talousmetsä – kehitys ja kestävä käyttö -nimisillä retkillä oppilaat ovat päässeet tänä vuonna tutustumaan muun muassa hiilen kiertoon, puusta saataviin tuotteisiin ja riistanhoitoon. Jokainen oppilas on päässyt myös istuttamaan puun taimen. Itse olen saanut olla mukana Puusta saatavat tuotteet -rastilla. Hämmästyneitä huudahduksia on riittänyt, kun oppilaat ovat ihmetelleet, miten monipuolinen materiaali puu onkaan. Vaatteissa ja jopa jäätelössä käytetään puuta!

Istutusrastilla jokainen oppilas pääsee istuttamaan tulevaisuuden metsää.

Metsäasiat kiinnostavat

Ennen retkiä jännitin, miten 12-vuotiaat koululaiset ottavat retket vastaan ja kuinka itse pärjään koululaisten kanssa. Ennakkoluulot sai heittää romukoppaan heti ensimmäisenä retkipäivänä. Nuorten kanssa työskentely on ollut kivaa, ja oikeita kysymyksiä kysymällä ja tarpeeksi nuoria haastamalla saatiin aikaan useita hyviä keskusteluja. 

Metsäaiheiset uutiset ovat näkyneet isosti mediassa viime aikoina. Hyviä kysymyksiä onkin riittänyt niin oppilailla kuin opettajillakin retkien aikana. Mieltä askarruttaneita aiheita ovat olleet niin Suomen avohakkuut kuin Brasilian metsäpalotkin. Hiilen kiertoa ja monimuotoisuutta on painotettu tänä vuonna kaikilla rasteilla. Suomessahan metsien käyttö halutaan pitää kestävänä ja puuta riittää myös teollisuuden raaka-aineeksi, kun metsien hoidosta ja uudistamisesta huolehditaan. Pieniä, ennalta suunniteltuja ja hallittuja metsäpaloja eli kulotuksia tehdään myös Suomessa, monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Retkipäivän päätteeksi kysyttyjen kokemuksien perusteella mieluisimpia ovat olleet rastit, joissa koululaiset pääsevät itse konkreettisesti tekemään jotain. Istutusrasti sekä makkaranpaisto nuotiolla jäivät monien mieleen parhaana kokemuksena. Hauskaa oli myös, että Suomen luonnonpäivä osui retkien kanssa samaan ajankohtaan. Koululaiset pääsivätkin poseeraamaan metsässä Suomen lippujen kanssa.

Kouvolan kuudesluokkalaiset pääsivät juhlistamaan Suomen luonnonpäivää metsäretkeilyn merkeissä.

Retkeilyt osana kuudesluokkalaisten oppimista

Koululaisretkeilyt ovat osa UPM:n Biofore Share and Care -ohjelmaa. Ohjelma keskittyy hankkeisiin, jotka ovat merkityksellisiä yhtiön liiketoiminnan ja vastuullisuustavoitteiden kannalta. Ohjelman painopistealueet ovat Lukeminen & oppiminen, Paikallinen sitoutuminen, Vastuullinen veden käyttö sekä Bioinnovaatioiden vauhdittaminen. Metsäretkeilyjen aihe ovat saanut kiitosta opettajilta, sillä talousmetsät kuuluvat myös 6.-luokkalaisten opetussuunnitelman mukaisiin ympäristöopin opintoihin. Samoja aiheita ollaan käsitelty jo etukäteen luokassa, ja nyt oppilaille tarjoutuu erityinen mahdollisuus päästä näkemään ja tekemään käsiteltäviä aiheita käytännössä.

”Näin paljon raitista ilmaa ei olla saatu vuosikausiin!”, joku opettaja vitsailee, kun koululaiset istuvat retkeilyn päätteeksi nuotiopaikalla. Kun iltapäivän viimeinenkin ryhmä hyppää bussiin ja oppilaat lähtevät takaisin koululle, ei retkeilyjen järjestäjänä voi olla kuin tyytyväinen. 4/5 retkipaikkakuntaa nyt jo takanapäin. Eiköhän Jämsässäkin ensi viikolla ole yhtä hauskaa ja aurinko paista. Se on ollut ainakin selkeä teema tänä vuonna!

 

 

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon
Artikkeli | 6 min

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon

Lue lisää
Riittävällä panostuksella metsät saadaan pidettyä terveinä, Atte muistuttaa
Artikkeli | 3 min

Riittävällä panostuksella metsät saadaan pidettyä terveinä, Atte muistuttaa

Lue lisää
Pysy tietoisena, mitä omassa metsässäsi tapahtuu, Kati kehottaa
Artikkeli | 4 min

Pysy tietoisena, mitä omassa metsässäsi tapahtuu, Kati kehottaa

Lue lisää