Metsäsuunnitelma on perinteisesti laadittu kiertämällä tilan metsät kauttaaltaan maastossa. Metsässä on mitattu puustotiedot, määritetty kasvupaikat ja ehdotettu tarvittavat toimenpiteet niin hakkuiden kuin hoitotoimenpiteiden osalta.
Lopuksi metsässä kerätty tieto on muutettu metsäsuunnitelmaksi laskemalla tilan puustovarantoon nähden sopiva hakkuiden taso, ehdotettu tarpeelliset hoitotoimenpiteet sekä ennustettu puuston kehittyminen ehdotettujen hakkuiden ja puuston kasvun mukaisesti seuraavan kymmenen vuoden päähän. Lisäksi motit on muutettu myyntieuroiksi ja laskettu hoitotöiden kustannukset.
Kun kaikki tämä on saatu tehtyä, on suunnitelma tulostettu paperille ja laitettu kansiin. Tämän jälkeen suunnitelmaan ei olekaan voitu tehdä muutoksia kuin lyijykynällä. Metsänomistajan on itse pitänyt pitää kirjaa metsässä tehdyistä tai tekemättömistä toimenpiteistä. Myöskään vaikutuksia puuston kehittymiseen ei ole voinut kuin arvailla, mikäli on poikettu alkuperäisistä hakkuu- ja hoitoesityksistä. Mikä helpottaisi metsänomistajaa seuraamaan metsäsuunnitelman toteutumista?
Ajantasainen sähköinen metsäsuunnitelma auttaa päätöksenteossa
Metsänomistajaa suunnitelman seurannassa auttaa metsäsuunnitelman sähköistyminen. Verkkopalvelumme työkalujen avulla voit tutustua suunnitelmaan yhden kuvion tarkkuudesta koko metsätilaa kuvaaviin lukuihin. Nämä tiedot myös päivittyvät silloin, kun niihin tehdään muutoksia. Hakkuun jälkeen kuvion puusto päivitetään hakkuun jälkeiseen tilanteeseen, mikä näkyy heti metsätilan puuvarojen määrässä. Metsäasiakasvastaavan päivittämä uusi hakkuuehdotus on myös automaattisesti löydettävissä palvelusta. Syksyllä on mukava käydä vilkaisemassa puuston kasvun simuloinnin vaikutus puuvaroihin sekä uusi ennustus puuston kehittymisestä. Erilaisia teemoituksia on myös helppo ja nopea tuoda näkyville ilman, että pitää selailla sivuja edestakaisin. Teemoitukset kuvaavat aina reaaliaikaisesti metsävaratietojen sen hetkistä tilannetta.
Sähköinen metsäsuunnitelma tuo suurta helpotusta myös metsäasioiden hoitoon. Kuka olisi voinut ennustaa koronaa ja sitä kuinka paljon se meidän kaikkien elämään on vaikuttanut rajoittamalla kasvokkain tapahtuvaa kanssakäymistä. Verkkopalvelussa puukaupasta ja hoitotöistä on kuitenkin mahdollista pyytää tarjouksia poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Sosiaalista kanssakäymistä se ei toki korvaa, mutta helpottaa asiointia silloin, kun tapaaminen ei kiireistä tai muista syistä johtuen kasvokkain onnistu. Jos et ole vielä kirjautunut UPM Metsän verkkopalveluun, kannattaa se tehdä jo tänään!