Metsän tarina on kerrottava vuosittain myös verottajalle

11/20/2016 22:00:00

Jokaisella metsällä on tarinansa. Vuoden tapahtumat kiinnostavat myös verottajaa.

Viime kesänä hakattiin pystykaupalla jo kasvultaan hidastunut kuusikkoni. Se olikin helppoa tilintekoa, kun puukaupparahat alv:n kanssa ilmestyivät hakkuun jälkeen tilille eikä itse tarvinnut tehdä mitään. Tosin kävin kuitenkin paikanpäällä katsomassa puun kaatoa. Hienosti sujui, eipä tarvinnut kuljettajaa mennä neuvomaan!

Yhtä helppoa ei ollut viime talvena tekemäni hankintahakkuun kanssa, kun lunta oli lopputalvesta jo hyvästi polven yläpuolelle. Siitä huolimatta harrastuksena hankintahakkuu on mielestäni yksi parhaista. Teen joka vuosi pienen ensiharvennuksen metsääni. Siinä pysyy mukava tuntuma käytännön töihin.

Vaikka olenkin innokas tarttumaan moottori- ja raivaussahaan, teetin kuitenkin ammattilaisella muutaman hehtaarin taimikonhoidon, koska aikani ei vain yksinkertaisesti riitä kaikkeen siihen, mitä metsäni tarvitsee. Hyvältä se tuntui katsoa hoidettua taimikkoani, vaikka työ olikin toisen tekemää. Eipä tarvitse enää murehtia koivun piiskaamista kuusen latvoista.

Olen ajatellut ostaa traktorin ja alkaa itse ajamaan hankintapuut metsästä. Se olisi mukavaa työtä se, eikä tarvitsisi hikihatussa tehdä ajomiehen aikataulujen mukaan pinoja valmiiksi, vaan voisi sitten itse ajella puut pois. Mutta toisaalta, jos sitten tuleekin konerikko ja iso korjauslasku…

Olen muuten joskus tuumaillut, että voisinko varautua jotenkin tuleviin metsätalouden kustannuksiin, kuten esimerkiksi aukoksi hakatun kuusikon uudistuskustannuksiin? Yhdessä asiassa olinkin kaukaa viisas, nimittäin vakuutin metsäni. Viime kesänä ukkosmyrsky osui tietenkin juuri omalle palstalleni ja kaatoi puita. Vakuutuskorvauskuitti olikin viimeinen tosite, joka metsä-kansiooni mahtui, joten ostettava se on taas, uusi mappi.

Harrastan hirvenmetsästystä, koska tyttäreni ovat tottuneet luomulihaan, eivätkä muuta suostu syömään. Samalla tulee hirvikantaakin vähennettyä, vaikka omaan mäntytaimikkooni jouduinkin hakemaan hirvivahinkokorvauksia. Ei ne korvaukset silti mielipahaa poista pilalle menneestä metsän alusta.

Loppusyksystä muuten palstallani tehtiin kunnostusojitus. Kävin tarkastamassa paikanpäällä työn jäljen ja totesin sen tehdyksi hyvällä ammattitaidolla. Oli ollut kunnon konekuski, mutta oli mukana myös omaa ansiotani, kun poistin ojien varrelta riittävän leveälti puita. Seuraavan ojituksen voinkin jo jättää tekemättä, kun puusto haihduttaa järeytyessään riittävästi vettä ja pitää pohjaveden tason riittävän matalalla.

Onneksi palstalleni pääsee ajamaan viime kesänä perusparannetun metsäautotien myötä perille asti, jolloin tarkastusmatkat ovat helppo ja nopea toteuttaa. Itse muuten pidän perinteistä ruutuvihkoa autossa, johon kynällä metsäiset matkani merkitsen. Samaiseen vihkoon merkitsin myös matkani, jonka tein kuuntelemaan metsäammattilaisen pitämää luentoa metsäverotuksesta. Itseä kiinnosti etenkin metsän oston myötä muodostuva metsävähennys.

Metsäveroilmoitus, teenkö sen itse vai hankinko apua?

metsatalouden-veroilmoitus.jpg
 

Näinhän se menee, muuten metsäverotus, joka muodostuu verovuoden metsän tapahtumista ja asioista! Eli metsäni tarina on kerrottava vuosittain myös verottajalle, joka on erityisen kiinnostunut sen kuulemaan.

Ensimmäisistä kappaleista on helppo keksiä asiasanoja, jotka löytyvät metsävero- tai kausiveroilmoituksesta, kuten puun myyntitulot, arvolisävero, hankintatyön veronalainen arvo, vuosimenot, poistot, menojäännös, metsävähennyspohja, menovaraus, tuhovaraus, vakuutuskorvaukset ja varausten tuloutus. Muitakin sanoja toki löytyisi.

Suurelle osalla metsänomistajista edellä mainittu on tuttua peruskauraa vuosittain tehtävän metsäveroilmoituksen myötä. Mikäli kuitenkin haluat itsesi ulkoistaa verokarhun asiasanalistan kertaamiselta, onnistuu sekin. UPM:llä on tarjota Metsäveropalvelu, jossa metsäverotuksen hoitaa tilitoimiston metsäverotukseen perehtyneet ammattilaiset. Riittää, kun on kerran ilmoittanut verotuksen pohjaksi perustiedot UPM:lle ja jatkossa laittaa kuitit ja muistiinpanot joko postilla tai kännykkäkuvalla menemään tilitoimistolle. Ohjeet ovat selkeät ja tilitoimisto saa tehtyä veroilmoituksen puolestasi sähköisen asioinnin valtakirjalla. Uusille mapeille ei ole enää tarvetta, kun tilitoimisto arkistoi ja säilyttää asiakirjat puolestasi.

Jos kiinnostuit ulkoistetusta veroilmoituksen täytöstä, niin kysy nyt hyvissä ajoin ennen tammi-helmikuuta lisää UPM Metsäveropalvelusta!

 

Tutustu tarkemmin UPM Metsäveropalveluun

UPM Metsäveropalvelu
KOKOELMA

UPM Metsäveropalvelu

Lue lisää
Näillä vinkeillä alkuun metsäveroilmoituksen täytössä
Artikkeli | 5 min

Näillä vinkeillä alkuun metsäveroilmoituksen täytössä

Lue lisää
Metsävero- ja vakuutusasioiden hoitaminen
Artikkeli | 1 min

Metsävero- ja vakuutusasioiden hoitaminen

Lue lisää
Perityn metsätilan myynti: muista tarkistaa oikeutesi metsävähennykseen
Artikkeli

Perityn metsätilan myynti: muista tarkistaa oikeutesi metsävähennykseen

Lue lisää