Yksi metsätilan sukupolvenvaihdos, kiitos!

04/07/2020 12:59:51

Jokainen metsätilan sukupolvenvaihdos on paitsi mittatilaustyötä myös ainutkertainen. Se on monesti kuin räätälintyötä. Suunnittelupöydällä ovat asiakkaan tarpeet, vaihtoehdot, huippuistuvuus sekä valmistus avaimet käteen -periaatteella.

Kahta samanlaista metsätilan sukupolvenvaihdosta ei ole tullut vastaan – kysymykset ja tilanteet vaan ovat erilaisia:

”Meillä on kaksi lasta, mutta toista ei metsä kiinnosta.”

”Tarvitaanhan siitä kauppahintaakin, mutta ei kovin paljoa?”

”Eikös se tilan myynti pojalle oo verovappaa?”

”Yhtä paljonhan sitä molemmille lapsille pittää mehtää antaa.”

”Tila on vielä lainan vakuutena.”

”Miten vaan vähimmillä veroilla menis.”

”Sen vävyn avio-oikeus pitänee sulkea pois.”

”Tytär on saanut jo lahjan, joka on ennakkoperintöä.”

”Kannattaako pidättää hallintaoikeus?”

”Kyllä se tila pitää siirtää yhdelle jatkajalle”.

”Miten se uusi metsälahjavähennys toimii?”

Alkukartoitus on juuri se hyvä paikka hakea asiantuntijan kanssa sopivin toimintamalli oman perheen tarpeisiin. Koska oikeudellisten kysymysten hallinta on tyypillisesti järjestelyn keskiössä, siinä kannattaa käyttää asiantuntijaa.

Tarjoammekin nyt metsänomistajien käyttöön lisää asiantuntijoita metsätilojen sukupolvenvaihdoksiin. Siksi olemme sopineet yhteistyöstä OpusLex-asianajotoimistojen verkoston kanssa. He ovat erikoistuneet auttamaan kotitalouksia, kuten myös metsänomistajia, lakiasioissa. Työkalupakissa ovat esimerkiksi kaupat, lahjat, ositukset ja perinnönjaot, testamentit sekä edunvalvontavaltakirjat. Tarkoitus on tehdä joskus hieman mutkikkaaltakin vaikuttavat asiat helpoksi asiakkaalle.

Tiivistän tässä kolmeen pointtiin, miten metsänomistaja pääsee sukupolvenvaihdoksessa alkuun sekä maaliin:

  1.  Saat UPM:n kautta yhteistyökumppanimme asianajajan, joka ottaa sinuun yhteyttä alkukartoituksen tekemiseksi. Annat vain suostumuksen tietojesi välittämiseen asianajajalle UPM Metsän verkkosivuilla tai teet sen metsäasiakasvastaavan kautta.
  2. Alkukartoituksessa asianajaja kartoittaa kanssasi tarpeitanne ja teille sopivimman toimintamallin. Sen jälkeen saat kiinteän hinnan tai hintahaarukan mahdollisten toimenpiteiden kustannuksista sekä aikatauluarvion. Eli selkeä peli. Alkukartoituksen jälkeen voit päättää lähdetkö toteuttamaan järjestelyä.
  3. Sitten vaan sovit toimeksiannosta asianajotoimiston kanssa, jonka jälkeen asianajaja hoitaa omistusjärjestelyn ja laatii tarvittavat asiakirjat osapuolten allekirjoitettavaksi. Saat valmista avaimet käteen -periaatteella.

Tässä on hyvä myös todeta, että monesti neuvonpito asiantuntijan kanssa onnistuu helposti myös etänä.

Sukupolvenvaihdos ei ole pelkkää juridiikka, vaan mukana on usein kosolti myös tunnetta. Omistajavaihdoksessa saatetaan hidastella ihan inhimillisistä syistä. Valmiudet metsätilan siirtoon seuraavalle polvelle ei yleensä synny ihan hetkessä. Tässäkin ulkopuolinen asiantuntija on hyvä apu kartoittamaan perheen tarpeisiin tarkoituksenmukaisinta toimintaratkaisua. Mitä aiemmin ”puhelimeen tarttuu” ja toimeen ryhtyy, sitä enemmän metsänomistajalla on vaihtoehtoja saavuttaa taloudellisesti edullisin ratkaisu.

Yllättävän moni metsänomistaja on ollut kovin huojentunut kun metsätila on saatu siirrettyä seuraavalle polvelle. Se on vähän niin kuin elokuvassa onnellinen loppu. Jatkuvuudella on arvonsa!

Pääset helposti alkuun UPM Sukupolvenvaihdos -sivulta tai metsäasiakasvastaavan kautta.

”Yksi metsätilan sukupolvenvaihdos, kiitos!”