Molempi parempi – tarkoituksenmukaisuus ratkaisee

11/16/2020 07:22:31

Jos myisin tilan reilulla alennuksella, miten se toimisi? Mitä etua luovutuksesta olisi, jos antaisin tilan kuitenkin lahjana? Mitä vaihtoehdoissa kannattaa huomioida?

”Omistan 60 hehtaarin metsätilan Pieksämäellä. Sain sen perintönä vuonna 1998. Tilan arvo on nyt metsäarvion mukaan 260 000 euroa. Minulla on yksi lapsi, 38-vuotias tytär. Tila on tarkoitus siirtää hänelle. Olen kuullut, että tilakaupasta ei menisi paljon veroja, mutta kauppahinnan maksu voi olla liian iso taakka hoidettavaksi. En minä paljon siitä rahaa tarvitsisikaan. Jotain ehkä kuitenkin. Olen myös harkinnut antavani tilan lahjana.”

Jos myisin tilan reilulla alennuksella, miten se toimisi?

Lahjanluonteinen kauppa voisi olla käyttökelpoinen vaihtoehto. Siinä luovutus jakaantuu verotuksessa sekä kaupan että lahjan verovaikutuksiin. Metsätilan myyntivoitto on teille verovapaa, koska olette omistaneet metsätilan yli 10 vuotta sekä harjoittaneet metsätaloutta ja ostajana on myyjän lapsi.

Otetaan pelkistetty esimerkki. Jos tilan kauppahinta on 80 000 euroa, maksurasite on ostajalle melko kevyt. Tyttärenne voi hyödyntää puukauppatuloja kauppahinnan maksussa.

Ostajan pitää maksaa kauppahinnasta neljän prosentin varainsiirtovero, 3 200 euroa. Ostajalle muodostuu metsävähennyspohjaa 60 prosenttia metsään kohdistuvasta hankintamenosta (0,6 × 83 200 e) eli 49 920 euroa. Siitä kertyisi puun myynnissä verosäästöjä (0,3 × 49 920 e) 14 976 euroa.

Tällaisessa lahjanluonteisessa kaupassa tyttärenne saisi (260 000 e – 80 000 e) 180 000 euron arvoisen lahjan, josta menisi lahjaveroa 19 700 euroa. Lahjan osuudesta muodostuu metsälahjavähennyspohjaa 21 406 euroa. Verosäästöt puun myynnin verotuksessa (0,3 × 21 406 e) olisivat 6 421 euroa. Teille 80 000 euron myyntihinta olisi verovapaa.

Mitä etua luovutuksesta olisi, jos antaisin tilan kuitenkin lahjana?

Mikäli intressinne on lisätä tehokkaasti tyttärenne varallisuutta, ettekä itse tarvitse rahallista korvausta metsätilasta luopumisesta, puhdas lahja on silloin selkeä ratkaisu. 260 000 euron arvoisesta lahjasta tyttärellenne tulisi maksettavaksi 31 100 euroa lahjaveroa. Metsälahjavähennyspohjaa muodostuisi 46 338 euroa, josta kertyisi puun myyntien kautta verosäästöjä (0,3 × 46338 e) 13 901 euroa.

On myös huomattava, että lahjanantaja voi sisällyttää lahjakirjaan määräyksen, jonka mukaan saajan aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta saatuun omaisuuteen, sen sijaan tulleeseen omaisuuteen eikä tällaisen omaisuuden tuottoon. Vapaaomaisuusmääräys estää lahjoitetun omaisuuden ”hukkaamisen” avioero-osituksessa.

Mitä vaihtoehdoissa kannattaa huomioida?

Niihin seikkoihin, jotka ovat teidän perheelle omistusjärjestelyssä merkityksellisiä. Yhdelle kauppa voi olla hyvä ratkaisu, toiselle taas lahjoitus on ainoa vaihtoehto. Sukupolvenvaihdos on aina yksilöllinen. Yhtä patenttiratkaisua ei ole olemassa.

Tässä tapauksessa lahjanluonteista metsätilan kauppaa puoltaisi mahdollinen tarve saada kohtuullinen korvaus luopumisesta. Lahjanluonteinen kauppa tarjoaisi teille verovapaata tuloa ja tyttärellenne verosäästöjä.

Puhdas lahja sen sijaan lisäisi tyttären varallisuutta selvästi tehokkaammin ja mahdollistaisi vapaaomaisuusmääräyksen tekemisen lahjakirjaan. 60 hehtaarin metsälahja yhdelle saajalle toisi varsin mukavasti myös metsälahjavähennystä keventämään puun myynnin verotusta.

Käytännössä menettely kannattaa valita sen mukaan, mikä on teidän perheenne tilanteeseen tarkoituksenmukaisin toimintamalli.

 

Teksti on julkaistu Metsän henki 3/2020 -lehdessä.

Yhteismetsä hyvä vaihtoehto sukupolvenvaihdoksiin ja perikunnille
Blogi | 3 min

Yhteismetsä hyvä vaihtoehto sukupolvenvaihdoksiin ja perikunnille

Lue lisää
Näin metsätilan sukupolvenvaihdos etenee - katso webinaaritallenne
Artikkeli

Näin metsätilan sukupolvenvaihdos etenee - katso webinaaritallenne

Lue lisää
Metsätilan sukupolvenvaihdos - ydinkysymykset
Artikkeli | 4 min

Metsätilan sukupolvenvaihdos - ydinkysymykset

Lue lisää