Sukupolvenvaihdos tarjoaa metsävähennyksessä kotikenttäedun

09/05/2022 06:47:01

Puun myyntitulojen verotuksessa metsätilan ostaja voi vähentää metsävähennyksen ansiosta 60 % metsän hankintamenosta myyntitulosta tehtävänä vähennyksenä. Hankintamenoa ei saa kuitenkaan vähentää kahteen kertaan, ensin metsävähennyksenä puun myyntitulosta ja uudelleen luovutusvoiton verotuksessa. Se on estetty säännöksellä, jonka mukaan käytetty metsävähennys lisätään luovutusvoittoon sitä laskettaessa. Metsätilan myyjällä on kuitenkin verovaltti kädessään, jos tilanne täyttää sukupolvenvaihdoskaupan verovapauden edellytykset.

Omistan 60 ha kokoisen metsätilan Pirkanmaalla. Ostin sen vuonna 2001 isältäni 120 000 eurolla. Luovutusta pidettiin kokonaan vastikkeellisena. Hankintameno oli veroineen ja kuluineen 125 000 €. Olen käyttänyt 75 000 euron metsävähennyspohjan kokonaan. Tyttäreni voisi ehkä ostaa tilan. Harkinnassa on myös myynti markkinoille. Tilan käyväksi arvoksi on arvioitu 300 000 euroa.

Miten myyntiä verotetaan, jos myyn tilan markkinoille?

Lähtökohtaisesti omaisuuden luovutuksesta saatu voitto lasketaan vähentämällä luovutushinnasta omaisuuden hankintameno. Koska tila on ollut teillä yli 10 vuotta, voitte vähentää todellisen hankintamenon sijaan hankintameno-olettamana 40 % luovutushinnasta.

Tässä tapauksessa todellinen hankintameno on edullisempi. Metsän luovutusvoiton määrää laskettaessa luovutusvoittoon lisätään tehdyn metsävähennyksen määrä. Lisäys tehtäisiin myös mahdolliseen luovutustappioon.

Luovutusvoitto verotetaan pääomatulona, jonka verokanta on 30 % ja 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 %. Tilan 300 000 euron kauppahinnasta jäisi ­verojen jälkeen 216 200 €. On huomattava, että veroprogression laskennassa huomioidaan kaikki verovelvollisen verovuoden pääomatulot.

Puun myyntitulon verotuksessa tehdyn metsävähennyksen palautuminen verotettavaksi pääomatuloksi tilan luovutusvoittoverotuksessa tarkoittaa sitä, että koko omistusajan voitto ”mankeloituu” pääomatuloverotuksen läpi. Tässä metsävähennys osoittautuu metsätilan ostajalle myönnetyksi veroluotoksi, joka niin sanotusti peritään takaisin.

Miten luovutusta verotetaan, jos tyttäreni ostaa metsätilan hieman halvemmalla?

Alennusta voi antaa, mutta liian suuri alennus johtaa lahjaverotukseen. Jos sovittu vastike on enintään 3/4 käyvästä hinnasta, katsotaan käyvän hinnan ja vastikkeen välinen ero lahjaksi.

Jos verottajan hyväksymä metsätilan käypä hinta on 300 000 euroa, teen tässä laskennan 230 000 euroon pyöristetyllä kauppahinnalla. Se on enemmän kuin 3/4 käyvästä hinnasta eikä annettu alennus johda lahjaverotukseen.

Metsätilan myynti täyttää luovutusvoiton verovapauden edellytykset, koska olette harjoittaneet tilalla metsätaloutta, omistaneet metsätilan yli 10 vuotta ja ostajana on myyjän lapsi. Tällöin käytetyn metsävähennyksen lisäystä ei myöskään tehdä. ”Kotikentällä” verosäästö puun myynneistäkin jää lopulliseksi.

Metsätilan ostajana tyttärenne saisi käyttöönsä metsävähennyspohjaa 60 % metsätilan hankintamenosta. Kauppahinnan ja 4 %:n varainsiirtoveron (0,04 × 230 000 €) muodostama metsän hankintameno olisi 239 200 euroa. Siitä metsävähennyspohja (0,6 × 239 200 €) on 143 520 €. Verosäästö pohjasta olisi (0,3 × 143 520 €) 43 056 €.

Fiksua on tähystää hieman seuraavaakin luovutusta – ennakointi monitahoisessa verotuksessa on hyvää suunnittelua.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehdessä 2/2022.

Lipsasten perhe kehuu sukupolvenvaihdoksen vaivattomuutta
Artikkeli | 7 min

Lipsasten perhe kehuu sukupolvenvaihdoksen vaivattomuutta

Lue lisää
UPM Yhteismetsien kyydissä sukupolvelta toiselle
Blogi | 4 min

UPM Yhteismetsien kyydissä sukupolvelta toiselle

Lue lisää
Metsänhoidon suositukset x 10
Artikkeli | 8 min

Metsänhoidon suositukset x 10

Lue lisää