Kesä on täällä!

06/28/2022 11:38:30

Auringon paistaessa ja lämmön lisääntyessä alkaa metsänviljelijää kihelmöidä: voi kun pääsisi jo metsänistutuspuuhiin! Meillä taimitarhalla tuotantokauden työt ovat käynnistyneet jo kevättalvella ja kasvihuoneet vihertävät. Taas syntyy uutta elämää.

Tässä maailmantilanteessa moni miettii asioita, joita ei uskonut koskaan miettivänsä. Itsekin katselen meillä syntyviä pieniä puita erilaisin silmin kuin ennen. Niiden myötä matkaamme tulevaisuuteen, jopa vuosisatojen päähän. Koskiessani taimia tunnen rakkautta sitä maailmaa kohtaan, jossa hyvyys näyttää voimansa. Meillä syntyy tänä vuonna rauhan puita, joiden tehtävä on tuoda toivoa maailmaan.

Hyvä metsänistuttaja, kun saat istutettavan taimen käteesi, katso sitä hetki ennen kuin sujautat sen istutusputkeen. Taimi on osa sinun ja seuraavan sukupolven tulevaisuutta. Sukupolvien välinen jaettu hyvä on suomalaisen perhemetsätalouden syvintä ydintä – se on arvokasta ja uniikkia.

Suomessa metsänjalostuksella on lähes satavuotiset perinteet. Jääkauden jälkeen syntyneiden puulajien perimä näkyy huippulaatuisissa puiden taimissa ja siemenissä. Ainoastaan viljelymetsätaloudella pystymme muuttamaan metsäntutkimuksen ja -jalostuksen tulokset konkreettiseksi hyväksi metsiimme. Tuo perimä on tallella käyttämissäsi taimissa ja siemenissä. Saat paljon enemmän kuin vain uuden puun vanhan tilalle.

Me täällä taimitarhalla haluamme, että metsänviljelijä onnistuu työssään ja metsänomistaja korjaa joskus hyvän sadon metsästään. Olemme harjoitelleet, oppineet ja erehtyneetkin vuosien varrella. Tehneet töitä tinkimättömästi ja pitkäjänteisesti.

Lupaa minulle, että pidät huolta pienestä taimesta, jonka saat meiltä. Minä lupaan, että teemme parhaamme sen eteen, että pieni puusi saa taimitarhallamme sellaisen alun, että se kasvaa mahtavaksi puuksi tulevaisuuden metsääsi.

Onnistunutta metsänviljelykautta sekä reipasta kasvua uudelle metsällesi!


Kirjoitus on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehdessä 2/2022.

Taimikonhoito on tuottoisa sijoitus
Blogi | 4 min

Taimikonhoito on tuottoisa sijoitus

Lue lisää
Avoin mieli ja tutkittu tieto auttavat hakkuutavan valinnassa
Blogi | 4 min

Avoin mieli ja tutkittu tieto auttavat hakkuutavan valinnassa

Lue lisää
Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua
Artikkeli | 1 min

Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua

Lue lisää