Konekitkennällä kauniita ja nopeakasvuisia taimikoita

08/16/2016 06:00:00

Konekitkentä on vakuuttanut minut nyt täysin. Se on menetelmänä mullistava ja ehdottoman vakuuttava, kun taimikon näkee vuoden tai parin päästä kitkennästä.

Tapahtui vuonna 2013..

Ajelen autollani aurinkoisena päivänä pitkin Pohjois-Karjalan metsäteitä. Autossani ei ole ilmastointia, joten pidän ikkunoita auki ja nautin ajellessani linnunlaulusta ja ihanasta tuulenvireestä. Työnkuvaani kuuluu tehdä toteutettujen raivaussahatöiden laadunmittauksia, joten olen ehtinyt nähdä jo vaikka minkälaisia taimikoita maastossa liikkuessani. Tänäkin päivänä olen käynyt mittaamassa jo kolme juuri hoidettua taimikkoa ja vielä pari kohdetta olisi jäljellä.

Nautin matkastani seuraavalle laadunmittauskuviolle, kun yhtäkkiä oikealla puolella tietä avautuu varmasti tähänastisen elämäni kaunein kuusentaimikko. Jostakin syystä katseeni on aina eksynyt muusta metsämaisemasta juuri niihin hyvin hoidettuihin ja kauniisiin kuusentaimikoihin, mutta tämä taimikko on aivan omaa luokkaansa. Kyseinen kaunis kuusentaimikko ei ole varsinainen mittauskohteeni, mutta en malta olla ihastelematta sitä hetken verran. Taimikossa on ihastuttavan pitkiä vuosikasvuja. Mittailen katseellani latvoja, ja arvioin vuosikasvun olevan yli 80 cm. Kasvavatpa ne hyvin! Arvioin taimien iän olevan noin 8 vuotta ja ne ovat jo 2,5-3 metriä pitkiä. Kuusten joukossa ei ole edes kovinkaan paljoa lehtipuuta, mitä kuitenkin normaalisti on tämän ikäisessä taimikossa jo aika paljon. Miten ihmeessä tämä on mahdollista?

kuusitaimikko-syksylla.JPG

Tällaisia kauniita kuusentaimikoita näkee muutaman vuoden päästä konekitkennästä.

Konttorilla katselin kyseisen taimikon kuviotietoja. Taimikko oli konekitketty kolme vuotta aiemmin. Enpä ollut vielä kuullutkaan tällaisesta taimikonhoitokeinosta, mutta nytpähän oli otettava selvää. Etsin vastaavia kohteita ja kävin pitkin kesää katsomassa, miltä konekitkennän jälkeinen taimikko näyttää. Vaikutuin aina vaan näkemästäni. Juuri kitketty metrin mittainen taimikko näytti tosin vähän kuin pommin jäljiltä olisi, mutta seuraavana vuonna kitkennästä tilanne on jo toinen. Ja mitä useampi vuosi konekitkennästä on takana, sitä paremmalta taimikko näyttää.

pieni-kuusitaimikko-rinteessa.jpg

Kuvassa kolme vuotta sitten kitketty taimikko

Konekitkentä on vakuuttanut minut nyt täysin. Tuon kesän ja seuraavien kesien kokemukset konekitkennästä yllättivät minut erittäin positiivisesti ja halusin oppia aiheesta lisää. Tällä hetkellä toimin UPM:llä koneellisen metsänhoidon (eli myös konekitkennän) asiantuntijatehtävässä. Nyt tiedän kertoa, että nuo ihastuttavan suuret vuosikasvut johtuvat juuri kitkennän aikaansaamista hyödyistä. Konekitkennässä nimittäin pyritään poistamaan havupuita haittaavat lehtipuut juurineen maasta, jolloin lehtipuut eivät enää veso ja kuluta maaperästä vettä ja ravinteita. Tämän ansiosta havupuut pystyvät kasvamaan kitketyssä taimikossa tehokkaammin kuin taimikossa, jossa taimikonhoito on tehty raivaussahalla. Tutkimusten mukaan neljän kasvukauden aikana kuusella kantoläpimitta lisääntyy kitkennän jälkeen 19 % verrattuna raivaussahatyöhön ja pituuskasvu 6 %. Konekitkennän kasvuetu on siis aika merkittävä. Etuna kitkennässä on myös se, että kun lehtipuiden vesominen saadaan kuriin, voidaan toinen taimikonhoitokerta välttää jopa kokonaan. Tutkimustemme mukaan 70 % kitkentäkohteista selviää ensiharvennukseen pelkällä konekitkennällä, jolloin toista taimikonhoitoa ei enää tarvita. Tällöin taimikonhoitokustannuksissa voidaan säästää paljonkin. 

koivuvesakko-kitkentakoneen-kourassa.jpg

Konekitkentälaite osaavan kuskin käsissä

Konekitkentä on menetelmänä siis aika mullistava! Ja ehdottoman vakuuttavakin, kunhan taimikon näkee vuoden tai parin päästä kitkennästä. Konekitkentä on tehnyt ainakin minuun lyömättömän vaikutuksen. Uskon vahvasti, että kuka tahansa vakuuttuu konekitkennästä, kunhan näkee työlajin hyödyt maastossa. Näkeminenhän kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ei muuta kuin kokeilemaan rohkeasti tätä mullistavaa taimikonhoitomenetelmää! Me UPM:llä toteutamme kitkentää jo paljon omissa metsissämme.

Konekitkentä soveltuu sinulle, jos taimikkosi on

  • Havupuutaimikko
  • Kivennäismaalla
  • Kasvatettavan havupuuston pituuden osalta 0,7-1,0 metriä
  • Kooltaan vähintään 2 hehtaaria

Mikäli taimikkosi vastaa kuvausta ja on kitkennän tarpeessa, ota yhteyttä alueesi metsäasiakasvastaavaan. Hän auttaa sinua taimikkosi konekitkennän suunnittelussa ja toteuttamisessa.

 

Tutustu konekitkentään videolla

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa
Artikkeli | 4 min

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa

Lue lisää
Uusi laskuri näyttää, kuinka taimikon hoito vaikuttaa tuottoihin
Artikkeli | 1 min

Uusi laskuri näyttää, kuinka taimikon hoito vaikuttaa tuottoihin

Lue lisää
Käy tarkistamassa taimikkosi kunto talven jälkeen
Artikkeli | 3 min

Käy tarkistamassa taimikkosi kunto talven jälkeen

Lue lisää