UPM valmistaa Suomessa laadukasta koivuvaneria

Puurakentaminen on nyt iso trendi. Suomalaisen koivuvanerin kysyntä maailmanmarkkinoilla on kasvanut merkittävästi viime aikoina.

UPM panostaa koivutukin hankintaan ja koivuvanerin valmistamiseen.

”Olemme jo pitkään hankkineet lähes yksinomaan kotimaista koivutukkia tehtaidemme läheltä itäiseltä hankinta-alueelta ja jonkin verran läntiseltä hankinta-alueelta. Olemme myös lisänneet lehtipuiden määrää metsissämme”, sanoo UPM Plywoodin liiketoimintajohtaja Mika Kekki.

UPM on viime aikoina investoinut 10 miljoonaa euroa Joensuun ja 5 miljoonaa Savonlinnan tehtaaseen vaativien, korkealuokkaisten ja laatuisten koivuvanerituotteiden valmistamiseksi. Investoinnit takaavat sen, että Suomesta saadaan jatkossakin huippuluokan koivuvaneria. 

”Uudesta 5 miljoonan investoinnista Joensuuhun on tehty päätös viime keväänä. Lisäksi teemme tehtaisiimme vuosittain useita ylläpitoinvestointeja. Uskomme koivuvanerin tulevaisuuteen on vahva.” 

Olemme vanerialan johtava toimija vastuullisuusasioissa 

Koivuvaneria kehitetään huippuluokan tehtailla 

UPM:llä on alan vahvin tuotekehitysosasto Lahdessa, jossa 18 asiantuntijaa toimii laboratorio- ja kehitystehtävissä. Siellä pystytään tekemään ja testaamaan kunnon vanerituotteita tuotantotasoisella koneistolla.  

”Puurakentaminen on nyt iso trendi, ja palosuojattujen tuotteiden kysyntä on kova”, sanoo Kekki. 

UPM on Suomessa suuri koivuvanerin tuottaja ja koivutukin ostaja. 

”Kuuntelemme herkällä korvalla asiakkaitamme siinä, millaisia tuotteita tarvitaan, ja kehitämme niitä.” 

Puumarkkinakatsaus: Puun käyttö on monipuolistunut 

Juttu on julkaistu aiemmin Metsän Henki -lehdessä 3/2023.