Saunapuiden teko turvallisesti – ota talteen ohjeet

Halonhakkuu on hyvää hyötyliikuntaa, jossa sekä keho että mieli virkistyvät. Polttopuita voi pilkkoa kirveellä tai käyttää klapikonetta. Lue ohjeet, miten teet polttopuita turvallisesti.

Perinteisin työväline halkojen tai klapien pilkkomiseen on kirves, mutta nykyään moni käyttää myös klapikonetta. Se on luonut uudenlaisia vaaratilanteita.

Halko tarkoittaa noin metrin mittaista polttopuuta. Klapi on taas haloista pilkottu, maksimissaan puolen metrin pituinen polttopuu esimerkiksi takkaan tai saunaan.

Näin estät vahingot kirveen kanssa

Halonhakkuussa on syytä olla tarkkana. Usein kirveen aiheuttamat vahingot johtuvat ohilyönneistä. Kirves voi osua klapin tekijään tai klapit lentävät väärään suuntaan.

  1. Suunnittele työ etukäteen. Tarkista, että ympärillä on riittävästi aukeaa tilaa ja tasainen kestävä maasto. Varmista, että hakkuupölkky on tukeva ja noin polvenkorkuinen. Hakkuupölkyn tulee olla mieluummin leveä kuin kapea. Silloin ohilyöntien riski on pienempi.
  2. Tarkasta kirveen kunto. Katso, että kirves on terävä ja sen varsi on kunnossa.
  3. Muista hyvä tekniikka. Laita halko keskelle hakkuupölkkyä tai takaosaan. Älä ikinä pidä halkoa kädessä tai polven päällä. Seiso tukevasti tasaisella alustalla. Ota mukava ote kirveestä, kädet ovat peräkkäin. Sopiva etäisyys hakkuupölkystä on, kun kätesi ovat lähes suorat, kun osut kirveen kanssa puuhun. Turvallisinta on pilkkoa puita syiden mukaisesti.
  4. Varaa riittävästi aikaa. Kiire lisää tapaturmariskiä huomattavasti.

Ole varovainen klapikoneen kanssa

Suurin osa puiden pilkkomiseen tarkoitetuista klapikoneista on tarkoitettu yhdelle henkilölle. Klapikonetta saa silloin käyttää vain yksi henkilö kerrallaan. Lähistöllä ei saa muita ihmisiä eikä etenkään lapsia.

  1. Noudata ohjeita. Lue huolellisesti laitteen käyttöohjeet, joissa opastetaan turvalliset ja oikeaoppiset työmenetelmät ja noudata niitä.
  2. Katkaise virta häiriötilanteessa. Jos puu jumiutuu tai koneeseen tulee häiriö, katkaise virta sekä varmista, että koneen kaikki osat ovat pysähtyneet ennen kuin alat selvittämään jumiutumista tai tukoksia. Jos häiriötilanteita tulee usein, on syytä harkita työmenetelmien muuttamista.
  3. Älä kiirehdi. Liian kiivas työtahti aiheuttaa vaaratilanteita.
 

Lue lisää turvallisuusohjeita metsätöihin

Raivaussahan käyttö: Näin käytät raivaussahaa turvallisesti
Artikkeli | 07/09/2021 06:04:00 | 2 min

Raivaussahan käyttö: Näin käytät raivaussahaa turvallisesti

Lue lisää