Rokkikukot innostuivat taimitalkoisiin

Jo viime kesänä Suomi-rockin raskaansarjalaisiin kuuluvan Trio Niskalaukauksen soittajat sopivat taimien istutustalkoista Sulkavalla. Toukokuussa lupaus lunastettiin.

Rokkikukot istuttivat Pikkolo-taimia

Sataa tihuttaa, kun kuvankauniissa järvimaisemassa Sulkavan keskustassa sijaitsevan UPM:n toimiston sisäpihalla lastataan Pikkolo-taimia pakettiauton kyytiin. Metsätalousinsinööri Kati Seppänen ja metsänhoitajaksi valmistuva Kaisa Luukkonen ottavat mukaan myös upouusia, ohuita istutusputkia, jotka sopivat hyvin Pikkolo-taimille.   

UPM:n Joroisten taimitarhalla jalostetuilla pienillä ja terhakoilla Pikkolo-taimilla on vahva juuristo. Taimia mahtuu kuljetuslaatikkoon 400 kappaletta, kun perinteisiä mahtuu vain 160. Pieniä taimia on helpompi kuljettaa paljon metsään ja samalla kuljetuksen ja kasvatuksen hiilijalanjälki pienenee.

- On tärkeää, ettei kuskattaisi multaa ja vettä turhaan metsään ja istutusvakastakin tulee kevyempi. Iso taimi ei ole aina hyvä, vaan on tärkeämpää, että juuristo toimii, 8,5 vuotta metsäasiakasvastaavana Sulkavalla työskennellyt Kati tuumii. Hän vastaa jatkossa UPM:n metsistä lähiseudulla ja Kaisa jatkaa metsäasiakasvastaavana.

pikkolotaimi_article.jpg

Pikkolo-taimella on vahva juuristo ja lyhyt verso.

Lastauksen jälkeen pakettiauto paahtaa kiemurtelevia pikkuteitä pitkin kohti Telakanavaa. Matkalla ylitetään lossilla Vekaransalmi. Lossilta näkee, miten vuoden loppuun mennessä valmistuva silta rakentuu. Peräti 640-metrisestä sillasta tulee Suomen viidenneksi pisin.  

Metsä on miehille tärkeä paikka

Trio Niskalaukauksen rumpali Seppo Pohjolainen ja hänen vaimonsa Helenan mökkeilevät lapsuusmaisemissa idyllisen niemen nokassa. Hirsimökin pihassa odottelee jo talkooväkeä.  Läheltä mökkiä kaadettiin vuotta aiemmin metsää ja nyt on tarkoitus pistää uusi männikkö kasvamaan.  

Kati näyttää, miten istutusvakka pujotetaan kaulan yli ja säädetään oikeaan korkeuteen. Jokainen nappaa satakunta tainta vakkaansa. Taimipaakut ovat valmiiksi märkiä.  

Kaikkiaan talkoolaisia on tulossa kahdeksan. Perjantai-iltapäivänä osa on vielä tien päällä.

Bändin pitkäaikaiset kitaristit Jarkko Petosalmi ja Jari Huttunen kokevan suhteensa suomalaismetsiin syväksi, vaikka Pikkolo-taimet ovatkin uusi tuttavuus. Kuusamossa syntynyt Jarkko kulki rajavartija-isän kanssa metsä- ja kalareissuilla. Omaa rahaa sai 5–10 penniä taimelta, kun oli istutuspuuhissa sukulaisen palstalla. 

Keski-Suomen Toivakasta kotoisin olevalle Jarille tuli isän työ Metsähallituksen leivissä tutuksi. Hän muistaa keränneensä litroittain käpyjä myyntiin. Nykyistä metsien hiilinielukeskustelua hän kommentoi sanomalla, että talkoisiin tarvitaan kaikkia.

- Luonto ja metsä ovat olleet minulle aina isossa roolissa.

kitaristi_Petosalmi_article.jpg

Siellä se nyt kasvaa. Kitaristi Jarkko Petosalmi sai ensimmäisen Pikkolo-taimen onnistuneesti istutusmättääseen.

Sulkava yhdistää

Sulkava yhdistää niskalaukauslaisia. Bändin keulakuva Timo Rautiainen asui siellä muutaman vuoden. Pohjolaisten pariskunnalle mökki siirtyi Helenan suvulta ja Sepon koti sijaitsee muutaman kilometrin päässä. Lapsena kumpikin istutti taimia, tutuksi tulivat myös rankametsät ja käpyjen kerääminen.

Talkoolaisten urakkaa helpottaa se, että metsäkoneen perässä ollut jatkuvatoiminen laikkumätästin on tehnyt valmiiksi istutukseen sopivia hiekka- ja multamättäitä. Kati pyörii ympyrää ja muistuttaa, että kymmenen männyntainta neljän metrin säteellä istuttajasta on oikea tiheys. Taimia ei kannata pistää risukasoihin, ohutmultaisiin paikkoihin tai kuopan pohjalle. Kun taimi jää vähän koholleen, heinä ei tukehduta sitä, eikä märkyys vaivaa.   

Pienen treenin jälkeen taimet alkavat sujahdella istutusputkiin ja vakat tyhjenevät. Tauolla tuumitaan, että kaksipäiväisistä talkoomökkiviikonlopuista voisi tulla tapa.  

Bändillä on parhaillaan työn alla uusi levy. Uuden levyn kappaleet ovat valmiina ja seuraavaksi Timo Rautiainen tekstittää ne. Kesän mittaan heitetään vain yksi kiertue Lapissa, muu aika menee levynteossa. Joskus on treenailtu läheisellä Telakanavan koulullakin.

- Jos seuraava levy floppaa, niin aletaan vaikka kerätä käpyjä ja istuttaa taimia, rokkikukot nauravat.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus

  • perustettiin vuonna 1996
  • soittaa raskasta rokkia
  • logossa ovat hakku ja lapio
  • sanoitukset vaihtelevat henkilökohtaisista tragedioista globaaliin ympäristökatastrofiin
  • palasi usean vuoden keikkatauolta toissavuonna
  • bändissä soittavat Timo Rautiainen, Seppo Pohjolainen, Jarkko Petosalmi, Nils Ursin ja Jari Huttunen
Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon
Artikkeli | 6 min

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon

Lue lisää
Taimikonhoito on tuottoisa sijoitus
Blogi | 4 min

Taimikonhoito on tuottoisa sijoitus

Lue lisää
Kaiken takana on taimi – UPM Joroisten taimitarha viettää 40-vuotisjuhlavuottaan
Artikkeli | 3 min

Kaiken takana on taimi – UPM Joroisten taimitarha viettää 40-vuotisjuhlavuottaan

Lue lisää