Rajat auki – Näin merkitset rajalinjan

Metsän rajalinjan merkitseminen maastoon on metsänomistajan vastuulla. Näin löydät sen. Lue ammattilaisen vinkit rajalinjojen paikantamiseen ja merkitsemiseen.

1 Miten rajalinjan löytää metsästä?

Hyvin ylläpidetty rajalinja on helppo löytää. Se on noin puolitoista metriä leveä oksista ja vesakosta raivattu avoin linja.

Rajojen kulmapisteet merkitään rajapyykein. Useimmiten ne ovat rautaa tai kiveä.  

Rajapyykki on usein hautautunut aluskasvustoon sammaleen ja varpujen alle. Joskus se on hakattu kallioon, ja päälle on vuosien aikana kasvanut sammalta ja jäkälää.  

Pyykeistä löytyy aina numero, mutta joskus sitä on vaikea hahmottaa. Rajalinjan sijainnin voi selvittää etsimällä peräkkäin sijoitettuja kiviä, niin sanottuja välipyykkejä, tai katkottuja oksia. Vanha piikkilanka on myös hyvä vihje.

2 Miten rajapyykki merkitään? 

Rajapyykki merkitään kepillä, johon sidotaan kuitu­nauhaa. Alussa raivataan vain sen verran, että linja saadaan hahmotettua ja merkittyä kepeillä. Vasta kun suora linja on selvillä, se raivataan auki kunnolla. 

Jos molemmin puolin tehdään uudistushakkuu muutaman vuoden sisällä eikä linjaa ole merkitty hyvin, myöhemmin sitä voi olla vaikea löytää taimikosta.  

Silloin on turvauduttava Maanmittauslaitoksen rajankäyntiin. Se on kallista, joten linjoja kannattaa ylläpitää raivaamalla kasvustoa noin viiden vuoden välein.  

3 Millaiset varusteet tarvitaan? 

Ennen metsään lähtöä kannattaa hankkia hyvä kartta ja ladata puhelimeen maastokarttasovellus, jolla pyykin sijaintia voi haarukoida maastossa.  

Mukaan tarvitaan hyvät käsineet, suojalasit, värikkäät vaatteet, vesuri ja kuitunauhaa. Rajalinjan etsiminen yksin on hankalaa, joten kannattaa kysyä rajanaapuria tai kaveria mukaan. 

 

Artikkeli on aiemmin julkaistu Metsän henki 2/2020 -lehdessä.

Taimikoihin tulee jättää tarpeeksi suojatiheiköitä, Sanna sanoo
Artikkeli | 4 min

Taimikoihin tulee jättää tarpeeksi suojatiheiköitä, Sanna sanoo

Lue lisää
Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon
Artikkeli | 6 min

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon

Lue lisää
UPM:n metsät ovat keskimääräistä monimuotoisempia
Artikkeli | 8 min

UPM:n metsät ovat keskimääräistä monimuotoisempia

Lue lisää