Pidä metsätiesi kunnossa

Metsäautotie on sijoitus, josta kannattaa pitää huolta. Metsätien vuosihuoltoon kuuluu ainakin lanaus.

1 Lanaa ja muotoile keväällä

Metsätie kannattaa lanauttaa joka kevät. Tien lanaaminen ja muotoileminen on helpompaa, kun tiessä on jäljellä kevätkosteutta. Ammattitaitoinen tieurakoitsija osaa muotoilla tien keskikohdan korkeammaksi kuin reunat, jolloin sadevesi valuu esteettä reunaojiin.

Veden lätäköityminen tielle syö tien pintaa ja runkoa. Keväällä kannattaa ajattaa uusi murskekerros sellaisiin kohtiin, joissa tien kulutuskerros on hävinnyt pois.

2 Raivaa pusikot kesällä

Reunapusikoista on monenlaista harmia metsätielle. Tiivis pusikko hidastaa tien pinnan kuivumista, jolloin tie kuluu nopeammin, routa iskee helpommin ja kelirikkoaika pitenee. Puuvesojen juuret saattavat lisäksi tunkeutua tien runkoon.

Reunakasvillisuus kannattaa raivata pois ojien ulkoreunoihin asti noin kolmen vuoden välein, mieluiten keskellä kesää. Avoin tieura lisää liikkumisen turvallisuutta.

3 Laita rummut kuntoon

Ojien toimivuus pitää tarkistaa muutaman vuoden välein. Useimmiten ongelmia tulee tien alittavista ojarummuista. Rumpujen päät saattavat nousta, eikä vesi pääse enää ojasta putkeen. Myös puutavara-autojen renkaat voivat kulkea liian kapealla tiellä rummun pään yli ja rikkoa sen.

Tietä kannattaa huoltaa vuosittain ammattitaidolla, sillä se siirtää tien peruskunnostuksen tarvetta. Hyväkuntoinen tie lisää ostajien kiinnostusta leimikoihin, ja puun hintakin voi olla parempi. Myös omien metsätöiden mielekkyys lisääntyy, kun palstalle pääsee henkilöautolla.

Artikkeli on julkaistu Metsän henki 3/2020 -lehdessä.

Onko sinulla tarvetta uuden metsätien rakentamiselle tai perusparannukselle? Tutustu UPM Metsätie -palveluumme ja kysy lisää alueesi metsäasiakasvastaavalta.

Kesäkorjuun yleistyminen hyödyttää metsänomistajaa
Artikkeli | 4 min

Kesäkorjuun yleistyminen hyödyttää metsänomistajaa

Lue lisää
Kesätöissä apu on aina lähellä
Artikkeli | 4 min

Kesätöissä apu on aina lähellä

Lue lisää
Kunto karttuu kohisten metsänhoidossa, Pauliina kertoo
Artikkeli | 4 min

Kunto karttuu kohisten metsänhoidossa, Pauliina kertoo

Lue lisää