Nämä äidit kasvattavat meidän metsiämme

Puut tarvitsevat hyvää hoitoa aina siemenestä saakka kasvaakseen terveeksi ja elinvoimaiseksi metsäksi. Meillä UPM Metsällä työskentelee joukko metsäalan ammattilaisia, jotka ovat myös äitejä. He osallistuvat metsien kasvattamiseen ja hoitamiseen työssään, ja kasvatustyöltä ei voi välttyä kotonakaan.

Päätimme äitienpäivän kunniaksi kysyä muutamilta heistä, mitä osaamista he tarvitsevat työssään ja miten vanhemmuus ja työ sovitetaan yhteen.

Taina Lonka, metsäasiakasvastaava, UPM Metsä, Simpele

Työ: Metsäasiakasvastaava ostaa puita yksityisiltä metsänomistajilta sekä myy heille erilaisia metsänhoitopalveluita. Jokaiselle metsänomistajalle etsitään yhdessä hänen metsilleen parhaita ratkaisuja metsänhoidollisesti, taloudellisesti sekä kestävästi.

Koulutus: metsätalousteknikko sekä kaupallinen koulutus kauppaopistossa

”Tarvitsen työssäni osaamista metsänhoidossa aina taimista hakkuisiin, talousosaamista ja kustannustietoisuutta sekä metsälakitietoutta. Minun on oltava sosiaalinen ja rohkea tekemään päätöksiä. Ihmisen kuuleminen ja ymmärtäminen sekä keskustelutaito ovat keskeisiä tässä työssä. Pitää olla myös utelias ja tiedonhaluinen, mutta kaikkia maailman murheita ei saa tuoda kotiin”, kuvailee Taina työssään tarvitsemiaan taitoja ja ominaisuuksia.

Tainasta piti aikoinaan tulla matematiikan ja kemian opettaja, mutta isänsä puunostajan työn myötä hän kiinnostuikin metsäalasta ja työstä, jossa saa olla ihmisten parissa sekä työskennellä välillä ulkona ja välillä sisällä. Metsä on ollut lapsesta asti Tainan sydäntä lähellä, ja rakas harrastus on ollut aina suunnistus.

Taina on kolmen lapsen äiti: kahden tytön ja yhden pojan. Vanhemmuus on tuonut ruuhkavuosina hänelle samanlaisia haasteita kuin muillakin aloilla toimiville isille ja äideille. ”Olen ollut se äiti, joka hakee lapset viimeisenä hoidosta, mutta repussa on ollut aina pienet eväät mukana, ettei nälkä pääse väsyttämään liikaa ennen kuin ruoka on saatu kotona valmiiksi. Vanhemmille ja lapsille on kuitenkin jäänyt aina aikaa myös harrastaa. Perheen yhteinen harrastus on ollut suunnistus”, Taina kertoo. ”Nyt lapset ovat jo lähteneet maailmalle, ja on ihanaa saada perhe kasaan varsinkin juhlapyhinä.”

Metsäalalla nainen ja äiti pärjää omana itsenään oikein hyvin. ”Joskus lapseni ovat sanoneet, etteivät lähde samalle alalle kuin äiti, koska kauppareissullakin tarvitsee olla metsäalan asiantuntija, kun asiakkaita tulee aina vastaan”, Taina nauraa.


Mari Nykänen, taimitarhatyöntekijä, UPM Metsä, Joroinen

Työ: Taimitarhatyöntekijänä Marin toimenkuvaan kuuluu taimitarhan siemenhuolto. Hän hoitaa siemenet tarhan kylvöön: oikea määrä, oikeaan aikaan, oikeaan huoneeseen. Hänen käsiensä kautta lähtee siemenet myös UPM Metsän asiakkaille ja UPM:n omille metsätiloille. Keväällä työaika kuluu punnitessa ja pakatessa siemenlähetyksiä. Kesällä hän toimii kasvattajana karaisukentällä eli hoitaa pieniä puiden alkuja lannoittaen, kastellen ja seuraamalla taimien vointia.

Koulutus: lähihoitaja sekä myynnin ammattitutkinto ja yrittäjän ammattitutkinto

”Tässä työssä tärkein ominaisuus on varmasti tarkkuus, jopa pikkutarkkuus. Täytyy olla hyvin huolellinen ja tehdä kaikki työt ajatuksella”, Mari painottaa.

Taimitarhalla työskentelyssä Maria houkutti erityisesti se, että saa työskennellä ulkona ja pääsee seuraamaan pienten siemenien kasvua lähetyskokoisiksi taimien aluiksi. Samalla hän näkee ja kokee Suomen kesän monet kasvot. Työ on vaihtelevaa, itsenäistä, mielenkiintoista, vastuullista ja palkitsevaa. ”Usein työ on myös hyvällä tavalla koukuttavaa.”

Marilla on kaksi lasta: pian 18 vuotta täyttävä tyttö ja 15-vuotias poika. Elämä on aika ajoin melko hektistä sekä kotona että töissä. Taimitarhalla töitä tehdään tiiviisti helmi-maaliskuusta aina marras-joulukuulle. Kotona kiireisenä pitää sekä monet omat että lasten harrastukset. ”Joka palasen kasassa pitämiseen tarvitsee usein hyvää organisointikykyä, mutta työ ja vanhemmuus tukevat toisiaan. On hienoa huomata, kuinka myös omat lapset arvostavat luontoa, viihtyvät metsässä ja näkevät sen kauneuden.”

”Naisilla ja äideillä on paljon annettavaa maamme metsiin ja metsäalalle”, Mari sanoo.


Eija Kuusisto, avainasiakaspäällikkö, UPM Metsä, Tampere

Työ: Avainasiakaspäällikkö vastaa valittujen asiakasryhmien sopimusmallien soveltamisesta ja kehittämisestä sekä käytäntöön viemisestä. Asiakastyöhön liittyvät koulutukset ja tukimateriaalit ovat myös osa toimenkuvaa. Lisäksi hänelle kuuluu valittujen henkilökohtaisten asiakkaiden hoito.

Koulutus: metsätalousinsinöörin AMK-tutkinto sekä ammattiaineiden opettajan tutkinto ja johtamistaidon opinnot

Työssään Eija tarvitsee metsänhoidon ja metsätalouden ymmärrystä laaja-alaisesti. Täytyy tuntea metsänomistamiseen liittyvät asiat sekä tuntea ja ymmärtää luonnon monimuotoisuuden ja kestävän metsänkäytön periaatteet. Myös englannin kielen taito, asiakkuuksien hallintaan ja asiakastyöhön liittyvä ymmärrys, monipuoliset tietotekniset taidot, neuvottelutaidot ja oman ajankäytön hallinta täytyvät olla kunnossa.

Rakkaus metsään ja luontoon sai aikanaan Eijan hakeutumaan metsäalalle. ”Metsäala sopii ehdottomasti naisille. Me tuomme alalle myös tarvittavaa pehmeyttä ja välillä toisenlaisen näkökulman metsänomistamiseen ja metsän käsittelyyn.”

Eija on kahden aikuisen lapsen ylpeä äiti: pojan ja tytön. ”Työn ja vanhemmuuden yhteensovittaminen on vaatinut venymistä, ja sitä se vaati koko perheeltä varsinkin, kun lapset olivat pieniä. Toisaalta perhe asettaa selkeät rajat työn ja vapaa-ajan välille. Perhe auttaa myös ymmärtämään, mikä on elämässä tärkeintä”, Eija miettii.

”Perheen pyörittämisestä saa myös työn organisointiin aivan erityistä osaamista! Uskon olevani parempi ihminen perheen ansiosta, ja se taas hyödyttää työnantajaakin. Toisaalta ilman tätä työtä olisin varmasti turhautunut, jos en pääsisi tekemään mielenkiintoisia tehtäviä monipuolisessa työyhteisössä.”

 

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon
Artikkeli | 6 min

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon

Lue lisää
Riittävällä panostuksella metsät saadaan pidettyä terveinä, Atte muistuttaa
Artikkeli | 3 min

Riittävällä panostuksella metsät saadaan pidettyä terveinä, Atte muistuttaa

Lue lisää
Pysy tietoisena, mitä omassa metsässäsi tapahtuu, Kati kehottaa
Artikkeli | 4 min

Pysy tietoisena, mitä omassa metsässäsi tapahtuu, Kati kehottaa

Lue lisää