Monipuolinen Metsävisa kiinnostaa nuoria

Monipuolisia kysymyksiä, hieno reitti ja rento tunnelma. Näin Metsävisan 2019 -finaaliin nuoret tiivistivät parituntia kestäneen kilpailuradan.

Mukana Ruotsinkylän tutkimusmetsässä Tuusulan Pirunkorvessa järjestetyssä Metsävisa 2019 -finaalissa on 50 kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaista nuorta eri puolelta Suomea.

Ilmassa on jännitystä, intoa – ja hyttysiä – kun edessä on 30 rastin kilpailurata. Onneksi sade juuri lakkaa ja metsä tuoksuu raikkaalta.

Nuoret jaetaan viiteen eri ryhmään ja he aloittavat noin kahden tunnin maastotehtävät. Vastaukset annetaan mobiiliapplikaation avulla, joten kaikilla on kädessään puhelin.

Ei ihan helppoa

Ensimmäinen kysymys vähän jännittää, on tunnistettava metsän aluskasvillisuutta.

Seuraavalla rastilla päästään jo toimintaan, sillä nyt mitataan puuston pohjapinta-alaa relaskoopilla. Tunnelma rentoutuu, ja asioita pohditaan yhdessä aiemmin tuntemattomien kisaajien kanssa. Juttu alkaa luistaa.

UPM Metsän rastilla tehdään ensimmäinen ryhmätehtävä. Nuorten tehtävänä on mitata neljän metrin ympyräkoealalta hehtaarikohtainen runkoluku. Nuoret tarttuvat naruun ja pohtivat, minkä kokoiset puut pitäisi ympyräkoealalta laskea mukaan. Ei ihan helppoa. Kun mielessä on oikea vastaus, otetaan kännykät esiin ja vastataan applikaation antamaan kysymykseen.

Monipuolisia tehtäviä

Tutkimusmetsämaasto tarjoaa monipuolisia kysymyksiä. Finalistit pohtivat jokamiehenoikeuksia, metsän monimuotoisuutta ja männikön ikää. He laskevat, kuinka monelle suomalaiselle saadaan vuodeksi vessapaperit kuutiosta kuusipuuta.

Nuoret tutkivat myös kuusenkuoren alta paljastuvia kaarnakuoriaisen jälkiä ja miettivät, mitä erilaisia työtehtäviä eri metsäalan ammattilaiset tekevät.

Kierroksen lopuksi he vielä ideoivat metsään liittyviä keksintöjä, muun muassa tasa-arvoisen metsäkoulutuksen ja puiden käytön tuulimyllyinä.

Metsä kiinnostaa

Kun kierros on ohi, ryhmän nuoret ovat samalla tutustuneet toisiinsa. Juttu luistaa, kun yhdessä pohditaan finaalikierroksen sujumista.
– Oli kyllä hyvä sää ja hieno reitti, miettii kankaanpääläinen Pedro Ranta Pohjalinnan koulusta.

– Yllättävän rento tunnelma. Ajattelin, että finaalissa kaikki vaan suorittaisivat omaa tehtäväänsä, mutta täällä juteltiin ja tutustuttiin myös toisiin, miettii Anastasia Parfenova Kemijärven Hillatien koulusta.

– Metsä on helppo ympäristö ymmärtää luontoa ja olla luonnossa. Oli mielenkiintoista huomata, kuinka monipuolinen metsäala on ja miten erilaista tekemistä siellä on tarjolla. Tulevaisuudessa ihan hyvä vaihtoehto, sanoo Julia Mannila Seinäjoen yhteiskoulusta.

Juhlava huipennus

Finaalin loppuhuipennus on juhlava. UPM Biofore -talon ruokala on koristeltu nuorilla koivuilla.

Paikalla ovat nuorten ja heidän opettajiensa lisäksi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, Suomen Metsäsäätiön toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärvi, Biologian ja maantieteen opettajien liiton Heikki Arponen ja UPM:n edustajana metsäjohtaja Sauli Brander.

Juhlapuheessaan ministeri Leppä muistuttaa, että metsä on ratkaisu ilmastoahdistukseen. Hän myös nostaa esiin suomalaisten metsäsuhteen.

– Metsäsuhteemme vahvistaa identiteettiämme ja lisää hyvinvointiamme, ministeri sanoo.

Palkintojen jaossa kaikki finalistit palkitaan. Kolmanneksi sijoittuu Otto Hertsi Hollollasta. Ottoa innostaa erityisesti vierailu Helsingin yliopiston metsätieteiden osastolla. Toiseksi tulee Anastasia Parfenova.

Valtakunnallisen Metsävisan voiton vie sotkamolainen Niina Heikkinen, joka on vastannut yli 90 prosenttiin tehtävistä oikein.

– Metsä on lähellä sydäntäni ja tärkeä osa elämääni, yhdeksäsluokkalainen Niina mietti kisan jälkeen.

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää
Blogi | 2 min

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää

Lue lisää
Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon
Blogi | 4 min

Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon

Lue lisää
Pysähtyykö metsäkato? Häviävätkö laittomat hakkuut?
Blogi | 3 min

Pysähtyykö metsäkato? Häviävätkö laittomat hakkuut?

Lue lisää