Metsään sijoittaminen on nuorelle metsänomistajalle arkea: “Metsärahaa kannattaa hajauttaa”

Metsänomistaja Olli Parkkonen aloitti sijoittamisen reilu viisi vuotta sitten. Aiemmat puukaupparahat toimivat alkupääomana. Olli sijoittaa osakkeisiin, mutta on harkinnut myös rahastoja. Kesäisin hän viihtyy metsätöissä Keski-Suomessa.

Olli Parkkonen (kuvassa oikealla) on pienestä pitäen tehnyt metsätöitä suvun metsissä Keski-Suomessa, Karstulassa. Hän itsekin omistaa metsää serkkujensa kanssa.

- Teemme metsätyöt talkoilla kolmen sukupolven voimin. Mukana ovat serkukset, vanhemmat ja isovanhemmat. Raivaus, harvennus, taimien istuttaminen ja heinien tallominen ovat tuttua puuhaa, Olli kertoo. 

Puukaupparahat alkupääomana

Olli asuu Helsingissä kihlattunsa kanssa. Talous ja sijoittaminen ovat kiinnostaneet Ollia jo lukioajoista lähtien.

Lopullinen kimmoke sijoittamiseen tuli, kun serkusten yhteisellä metsäpalstalla tuli hakkuun aika ja Olli sai pienen määrän puukauppatuloja.

- Halusin ryhtyä sijoittamaan. Metsärahat toimivat hyvänä alkupääomana. Etsin sopivaa sijoituskohdetta ja päädyin sijoittamaan suoraan osakkeisiin. Toki nykyisestä salkun arvosta suurin osa kertynyt puhtaasti ansiotuloista säästämällä ja pääomalle kertyneestä tuotosta.

Olli kertoo, että tähtää 10 prosentin vuotuiseen tuottoon pitkällä aikavälillä.

- Salkulle on kertynyt tuottoa mukavasti. Toki hutejakin on tullut ja yritän oppia virheistä. Ajattelen tätä sijoittamista pitkäaikaisena säästämisenä ja elämänikäisenä oppimatkana. Aikajänne on ehdottomasti yli kymmenen vuotta.

Rahastotkin mietinnässä

Olli hoitaa osakesijoituksensa UPM:n yhteistyökumppanin Nordnetin kautta. Hän siirtää joka kuukausi palkkatuloistaan tietyn summan Nordnetin arvo-osuustilille. Kun sitten hyvä ostokohde tulee eteen, Olli tekee kaupat.

- Tällä hetkellä salkussani on pelkkiä suoria osakesijoituksia. Olen myös miettinyt korkoja ja rahastoja. Toistaiseksi en ole niihin sijoittanut. Matalakuluiset rahastot ovat varmasti suurimmalle osalle paras vaihtoehto.

Ollin mukaan parasta sijoittamisessa on ollut paitsi tuotot ja säästäminen mutta myös jatkuva oppiminen yrityksistä ja taloudesta.

- Ennen kuin ostan osakkeita, tutustun yritykseen ja toimialaan. Pyrin tekemään oman analyysini yrityksestä.

Maltti on valttia sijoittamisessa

Olli on huomannut reilun viiden sijoitusvuotensa aikana, että sijoittamisessa kannattaa välttää hätiköintiä.

- Pyrin välttämään hätäistä osta-myy-kaupankäyntiä. Jos ostan, pyrin pitämään ostamani osakkeet.

Sijoittamisen aloittamiseksi ei Ollin mukaan tarvitse olla ammattilainen. Sijoittamisen voi aloittaa melko pienilläkin summilla.

- Sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Päivittäisiä kurssiheilahteluja ei kannata liikaa tuijotella. Sijoittamisessa on järkevää minimoida hallinnolliset kulut. On hyvä vertailla kuluja. Esimerkiksi rahastojen kuluissa voi olla isojakin eroja.

Etsi tietoa ja apua

Sijoittajille on tarjolla paljon tietoa ja apua. Olli esimerkiksi seuraa verkossa erilaisia sijoitusfoorumeita ja muita sijoittajia Twitterissä.

Olli on myös jäsenenä Nordnetin ShareVille-yhteisössä nimimerkillä DiegoBoss. Sharevillessä voi seurata menestyvien sijoittajien salkkuja ja keskustella sijoituksista. Yhteisössä on myös oma ryhmänsä metsänomistajille.

- Sijoittaminen tempaa mukaansa. Mitä enemmän siihen perehtyy, sitä kiinnostavammaksi se tulee.

Metsänomistaja Ollin vinkit sijoittamiseen

  1.  Aloita sijoittaminen. Esimerkiksi puukauppatuloja voi hyvin käyttää alkupääomana.
  2. Valitse itsellesi sopiva sijoitusmuoto. Mieti, millaisen riskin olet valmis ottamaan ja millaista tuottoa tavoittelet. Osakkeisiin sijoittaminen vaatii enemmän perehtyneisyyttä kuin esimerkiksi rahastoihin sijoittaminen. Älä sijoita sellaisiin kohteisiin, joita et ymmärrä.
  3. Minimoi kulut. Valitse sellaisia sijoitustuotteita, joiden vuosittaiset hallinnointikulut ovat mahdollisimman pienet.
  4. Hyödynnä asiantuntijoita. Verkossa on saatavilla paljon tietoa sijoittamisesta. Myös asiantuntijoiden apua kannattaa hyödyntää, heiltä voi saada hyviä vinkkejä. Mielestäni Sijoitustiedon, Inderesin ja Nordnetin kaltaiset toimijat tuottavat hyvää sisältöä ja keskustelua. Facebookin sijoitusryhmissä puolestaan keskustelun taso on vaihtelevaa.
  5. Ota rauhallisesti. Älä panikoidu päivittäisistä kurssivaihteluista. Mieti etukäteen oma sijoitusstrategiasi ja noudata sitä.

Kiinnostuitko sijoittamisesta?

UPM:n yhteistyökumppani Nordnet auttaa ja neuvoo metsänomistajia kaikissa sijoittamiseen liittyvissä asioissa.

Lue metsärahan sijoittamisesta Nordnetin sivuilta

 

Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde
Artikkeli | 9 min

Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde

Lue lisää
Näillä vinkeillä alkuun metsäveroilmoituksen täytössä
Artikkeli | 5 min

Näillä vinkeillä alkuun metsäveroilmoituksen täytössä

Lue lisää
Miksi hakkuita ei voi tehdä ennakkoon?
Artikkeli | 3 min

Miksi hakkuita ei voi tehdä ennakkoon?

Lue lisää