Operaatioesimies, metsänhoitotöiden organisoija, paneutuu seuraavan vuoden töiden suunnitteluun viimeistään edeltävän vuoden marras-joulukuussa. Suunnittelu vaatii aikaa, ja mitä paremmin sen tekee, sitä sujuvammin työt sesongin aikana hoituvat.
Metsäasiakasvastaavamme tekevät ympäri vuoden metsänhoitotyösopimuksia metsänomistaja-asiakkaidensa kanssa ja metsäasiantuntijamme pitävät yllä yhtiön metsien metsäsuunnitelmia. Marraskuussa operaatioesimies ottaa esille seuraavalle kaudelle suunnitellut työt ja alkaa hahmotella, mitä töitä ja missä päin on tarve tehdä.
Töiden määrän selvittyä on niille löydettävä tekijät, joko oman alueen UPM Silvesta -metsuri tai yrittäjä. Tarvitaan maanmuokkaajia, istuttajia, istutuskoneita, raivaussahatöiden tekijöitä, konekitkentäkoneita jne. Tässä vaiheessa vuosien mittaan kertynyt tieto eri työlajien ja eri kohteiden vaatimasta työmäärästä on erinomainen apu.
”Kaikki sovitut työt pitää saada tehtyä ajallaan ja laadukkaasti”, Itä-Suomen alueen operaatioesimies Tomi Närhi painottaa. ”Porukkaa pitää olla riittävästi niin kevätistutuksiin, taimikonhoitotöihin, syysistutuksiin kuin nuoren metsän raivauksiin ja muihin tilattuihin raivaussahatöihin. Eikä homma etene, jos maanmuokkausta ei ole tehty, kun istutusporukka ja taimilasti saapuvat istutuskohteelle. Koneen rikkoutuminen, joka sekin on mahdollista, ei kelpaa silloin selitykseksi.”
”Maanmuokkaukset pyrimmekin tekemään jo ennen seuraavaa istutuskautta eli suunnittelun tähtäin on tulevaa kautta pidempi”, Tomi jatkaa. ”Tämän hetken tilanne ja tulevat tarpeet on tiedettävä koko ajan.”
Hyvissä ajoin ennen metsänhoitotyökauden alkamista operaatioesimies käy suunnitelman läpi myös metsäasiantuntijoiden kanssa ja varmistaa, että työmääräarviot ja suunniteltu aikataulu on sovitun mukainen.
Työn laatu korostuu keskustelussa metsureiden ja yrittäjien kanssa
Operaatioesimies on alueensa metsureiden esimies ja käy talven aikana heidän kanssaan keskustelut edellisen vuoden onnistumisista ja tulevan kauden tavoitteista. Vuoden alussa käydään myös neuvottelut yrittäjien kanssa kauden työmääräarvioista ja taksoista sekä tehdään sopimukset.
”Näissä keskusteluissa painotamme työn laatua”, Tomi kertoo. ”Käymme läpi edelliseltä kaudelta saadut palautteet ja keskustelemme työn laadun kehittämistavoista.”
”Suurin osa yrittäjistämme on tehnyt meille töitä jo pitkään ja vaihtuvuus on vähäistä, joten vaatimuksemme ovat tuttuja yrittäjillemme. Luonnollisesti joku jää aina syystä tai toisesta pois joukosta ja työmäärien lisääntyessä tarvitsemme myös uusia tekijöitä.”