Lähenteleekö vastuullisuus uskontoa? Haastattelussa Leo Stranius

Ekologisista arjen valinnoista, kuten veganismista tai pyöräilystä, on tullut trendikkäitä. Moni kokee, että ne ovat fiksuja ja hyviä valintoja – eivätkä ainoastaan ympäristö- ja ilmastosyistä. Jonkun toisen mielestä ne taas sotivat omia arvoja tai elämäntyyliä vastaan. Podcast ruotii yksilön ristiriitaisia vastuullisuusvalintoja Leo Straniuksen johdolla.

UPM Metsä -podcastin tuore jakso käsittelee yksilön vastuullisuutta ekologisesta elämäntavastaan tunnetun yhteiskunnallisen vaikuttajan Leo Straniuksen kanssa. Stranius on kaupunginvaltuutettu ja Third Rock Oy:n toimitusjohtaja. Hänen kanssaan aiheesta keskustelevat UPM:n kansainvälisten metsäasioiden päällikkö Inka Musta ja UPM:n ympäristöasiantuntija Johanna Haapala.

Leo Stranius on ekologisten valintojen puolestapuhuja ja justeerannut omia kulutustottumuksiaan maapallon ehdoilla.

”Elämä maailmankaikkeudessa on niin kovin harvinaista, joten sen jatkuminen on se meidän kaikkein tärkein arvomme ja päämäärämme. Kyseessä on luonnon itseisarvo”, hän sanoo.

Luomutuotteilla maailmaa pelastamassa

Viipotamme elintarvikeliikkeen hyllyjen lomassa, keräilemme eväitä ja teemme valintoja toisensa perään. Nappaamme ostostemme sekaan luomuoliivipurkin. Tuliko nyt tehtyä ekoteko?

”Viime vuosina noussut nuorten ilmastoliike on ymmärtänyt, että meidän tulee toimia yhteiskunnan tasolla, muuttaa käytänteitä yrityksissä ja painostaa päätöksentekijöitä vastuullisempiin valintoihin”, Leo Stranius sanoo.

”Mutta toisaalta; tekemäni arjen yksittäiset valinnat auttavat ymmärtämään, mitkä ylipäätään ovat työntäviä ja mitkä estäviä voimia. Eli miten yhteiskunnallisten asioiden pitäisi muuttua, jotta vastuullisuudesta tulisi helpompaa ja mahdollista yhä useammalle”, hän jatkaa.

Yritykset tekevät olennaisuusarviointia eli kartoittavat, mitkä asiat ovat oikeasti vaikuttavia. Myös yksilön olisi suotavaa tehdä samoin.

”Ajaudumme helposti tilanteeseen, jossa kyllä sammutetaan valoja tai otetaan älylaitteen laturi pois seinästä, vaikka tosiasiassa vuosikaudet seinässä kiinni oleva laturi ei vastaisi kovinkaan monen kilometrin fossiiliautoilua. Sitten kuitenkin lähdetään lomalennolle”, Leo Stranius kuvailee.

Armoa vastuullisuuskeskusteluun

Kuka vastuullisuuskeskustelua saa käydä? Kenelle vastuullisuusasiat kuuluvat?

”Vastuullisuusasiat kuuluvat kaikille. Mitä enemmän elämässään on tehnyt ekosyntiä, sitä enemmän keskustelua kenties olisi syytä käydä. En minäkään ole aina elänyt vastuullisesti ja ilmastoystävällisesti,” Leo Stranius sanoo.

”Jos lähdettäisiin siitä, että vain synnittömät saisivat puhua vastuullisuusasioista, niin varmaan kukaan meistä ei pystyisi puhumaan näistä”, Inka Musta komppaa.

Vastuullisuuskeskusteluun tarvittaisiin paljon enemmän armoa.

“Ei sillä ole niin väliä, mitä sattuu syömään joulun ja uuden vuoden välissä. Olennaista on, mitä syö uuden vuoden ja joulun välissä”, Stranius summaa.

Johanna Haapala on samoilla linjoilla: ”Mitä sitten, jos joku syö kerran lihaa, hän on kenties jättänyt monta liha-annosta syömättä. Ei ole välttämätöntä ryhtyä vegaaniksi. Kyse on valinnoista!”

Vastuullisuus kuin uskonto

Armo, synti, anekauppa... Kaikki vastuullisuuskeskustelusta löytyviä termejä. Lähenteleekö vastuullisuus siis pian uskontoa?

“Kyllä vastuullisuusasiat tavallaan ovat sellaisia, että niihin pitää uskoa, koska kaikkea ei pysty näkemään tai todistamaan käsin”, Leo Stranius toteaa.


Kiinnostuitko? Kuuntele koko keskustelu
podcast-jaksosta. UPM Metsän jaksot kestävät noin 30 minuuttia. Jokaisessa jaksossa valitaan myös viikon laji, ja tässä jaksossa lajiksi valikoitui pyöräily.

Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde
Artikkeli | 9 min

Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde

Lue lisää
Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää
Blogi | 2 min

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää

Lue lisää
Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon
Blogi | 4 min

Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon

Lue lisää