Käpyjen keräys – nyt käy vipinä UPM:n siemenviljelyksillä

Kuusen runsas käpyvuosi tarkoittaa touhukasta urakkaa UPM:n siemenviljelyksellä, kun käpyjä kerätään muutaman viikon aikana tuhansia litroja. Kävyistä saadaan jalostettuja siemeniä UPM Joroisten taimitarhalle uusia taimia varten.

Vuosi 2019 jää historiaan poikkeuksellisen runsaana kuusen käpyvuotena. Se on aiheuttanut vipinää UPM:n siemenviljelysmetsikössä Parikkalassa, jossa kasvaa noin seitsemän hehtaaria kuusta.

- Käpyjä kerätään ainoastaan hyvinä käpyvuosina. Tällaisia vuosia kuin nyt on, osuu pari kertaa vuosikymmeneen, kertoo UPM Metsän metsänhoitopalveluista Etelä-Suomen alueella vastaava yrittäjä Tuomas Saarenpää.

Hyvä käpysato riippuu edellisten kesien sääolosuhteista. Nyt kuuselle oli osunut poikkeuksellisen hyvät kelit Etelä-Suomeen. Edellisen kerran Parikkalassa kerättiin käpyjä vuonna 2012, kun kuusella oli hyvä käpyvuosi.

Tuhansia litroja käpyjä

Kuusen käpyjen keruu ajoittuu lokakuulle. Muutaman viikon aikana Parikkalan siemenviljelyksillä kerätään tuhansia litroja käpyjä. Kävyt kerätään suoraan puista.

Apuna käytetään nostokoria, johon voi kerrallaan mennä maksimissaan kaksi henkilöä.

Samalla kun kävyt kerätään, puut myös latvotaan eli niiden latvat katkaistaan. Silloin yhden latvan sijaan puulle kasvaa useampi latvus, mikä lisää käpyjen määrää. Käpyjä on myös helpompi kerätä, kun latvus ei nouse liian korkealle.

Kävyt kerätään nostokorin avulla. Samalla puut myös latvotaan eli niiden latvat katkaistaan. 

Siemenistä laadukkaita taimia

Kerätyt kävyt viedään karistamoon, jossa siemenet varistetaan kävyistä. Siemenet saavat kantatodistuksen, josta näkyy, että ne ovat peräisin hyväksytyltä keruukohteelta. Myös alkuperä kulkee tiedoissa mukana aina alusta asti.

- Siemenet menevät UPM Joroisten taimitarhalle, jossa niistä kasvatetaan terveitä ja vahvoja taimia omiin tai asiakkaidemme metsiin. Koko taimen tuotantoketju on jäljitettävissä aina siemenistä taimiin asti, Saarenpää kertoo.

Siemenviljelykseltä saatavat, jalostetut siemenet ovat laadukkaimpia mahdollisia siemeniä uutta metsää varten.

On arvioitu, että jalostetuista siemenistä kasvatettu metsä tuottaa noin 10-30 prosenttia enemmän puuta kuin metsikkösiemenestä kasvatettu metsä. Myös metsän kiertoaika lyhenee 10-20 vuotta.

Haluatko taimiamme?

Metsänuudistamisesta kannattaa aina sopia puukaupan yhteydessä. Silloin varmistat, että saat haluamasi määrän taimia uudistamisen kannalta sopivimpaan aikaan.

Taimitilauksen tekemistä ei kannata jättää keväälle sillä silloin niitä ei välttämättä ole enää samalle keväälle.

- Ota yhteyttä omaan metsäasiakasvastaavaan. Hän auttaa sinua kaikissa metsäasioissa ja puukaupassa, Saarenpää neuvoo.

 

Katso videolta taimen tarina

 

 

Lue lisää siemenistä

Metsänjalostus lisää metsän tuottoa ja kasvuvauhtia
Artikkeli | 05/03/2018 07:23:10 | 5 min

Metsänjalostus lisää metsän tuottoa ja kasvuvauhtia

Lue lisää
Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde
Artikkeli | 9 min

Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde

Lue lisää
Hyvin kasvavat metsämme hillitsevät ilmastonmuutosta
Blogi | 3 min

Hyvin kasvavat metsämme hillitsevät ilmastonmuutosta

Lue lisää
Muista nämä asiat, kun vastaanotat taimet istutusta varten
Artikkeli | 3 min

Muista nämä asiat, kun vastaanotat taimet istutusta varten

Lue lisää