Kesätyökokemukset taimitarhalla motivoivat nuoria

”Parasta oli muut työkaverit, kasteluramppikiskojen puhdistaminen rikkaruohoista sekä kakku juhannusviikolla”, toteavat kesätyöntekijät Sisko Salminen, 18, ja Venla Nykänen, 16, kertoessaan kolmen viikon kesätyökokemuksen kohokohdista Joroisten taimitarhalla.

Koulujen loputtua on tänäkin vuonna UPM:n Joroisten taimitarhalla näkynyt ahkeria nuoria töissä. Kolmen viikon mittaiseen kesätyösuhteeseen palkattiin tänä kesänä kymmenen, vähintään 15 vuotta täyttänyttä nuorta. Nuoret työntekijät saavat tehdä kitkentätöitä, sillä muut taimitarhan työt vaativat täysi-ikäisyyttä. Kesätyöntekijöiden työ pitää sisällään taimikasvustojen kitkemistä sekä sisällä muovihuoneissa, että ulkokasvatuskentillä. 

”Meillä on erittäin hyviä kokemuksia nuorista työntekijöistä”, toteaa Joroisten taimitarhan tuotantoesimies Elisa Helasniemi. ”He ovat olleet meille korvaamaton apu vuoden kiireisimpään hetkeen.”

”Työjaksosta jäi positiivinen mieli”

Syksyllä abivuoden Joroisten lukiossa aloittava Sisko Salminen, 18, oli kesätöissä taimitarhalla tänä vuonna jo kolmatta kesää. Kolmen viikon työjaksosta jäi positiivinen mieli. 

”Osan ajasta kitkin rikkaruohoja jalan ja osan aikaa "ferrarilla.” 
Vaikka kitkentä sinänsä on yksitoikkoista työtä, niin erilaisilla työpisteillä kitkeminen oli mukavaa. Taimitarhan työntekijät ottivat vastaan kesätyöläiset positiivisesti, ja siellä oli jo tuttuja edeltäviltä kesiltä.”

Kitkemisessä käytetään apuna ryömijää eli ”ferraria”, jonka avulla pystyy kätevästi ajamaan taimikasvustojen yli. Edessä näkyy taimikasvuston vallannut horsmikko ja takana valmis työnjälki.

 

Ensimmäistä kesää taimitarhalla työskennellyt Venla Nykänen, 16, kehuu myös kokemustaan.

”Työpäivät menivät yleensä nopeasti. Meidän kitkijäporukassa oli hyvä yhteishenki ja porukassa oli helppo olla omana itsenään. Työjaksosta jäi hyvin positiivinen mieli. ”

Kesätyön kohokohdaksi Sisko ja Venla mainitsevatkin muut työkaverit sekä vakituisten työntekijöiden hyvän asenteen kesätyöntekijöitä kohtaan. 

”Aikuiset ottivat meidät kitkijät hyvin huomioon. Tuntui kivalta, kun toiset työntekijät pitivät meistä huolta. Esimerkiksi kylmän päivän yllättäessä he lainasivat vaatteitansa, jottemme paleltuisi”, Venla mainitsee. ”Ja juhannusviikolla saatiin kakkua”, Sisko jatkaa. 

Tulevaisuuden suunnitelmat vielä osittain avoinna

Lyhyetkin työkokemukset ovat nuorille tärkeitä. Vinkkiä kesätöistä taimitarhalla tytöt ovat saaneet koulunsa opinto-ohjaajalta sekä omilta vanhemmilta. Tulevaisuuden urasuunnitelmista kysyttäessä ei metsäalaa suljeta ainakaan pois. 

”Olisi ihan mukava työskennellä vielä jatkossakin metsäalalla, vaikka tulevaisuuden suunnitelmat ovatkin vielä auki”, Sisko kertoo.

Venla päätti peruskoulunsa keväällä ja jatkaa opintojaan Pieksämäen Seurakuntaopistolla kasvatus- ja ohjausalalla. 

"Kesätyö oli mielenkiintoinen ja mukava kokemus. Taimitarhan muut työt näyttivät kiinnostavilta ja voisin kuvitella työskenteleväni taimien kasvattajana.” 

Joroisten taimitarhalle nuoret ovat tulleet heti kesäkuun alussa auttamaan taistelussa rikkaruohoja vastaan.

”Kitkentätyö on tärkeää työtä, koska rikkaruohot ovat niin nopeakasvuisia, että ne vievät puuntaimilta elintilan samassa potissa kasvaessaan. Meillä ei ole muuta keinoa torjua taimikasvuston seassa olevia rikkaruohoja kuin niiden kitkeminen käsin pois. Rikkaruohot alkavat kasvaa jo alkukesästä, jolloin meillä on kädet täynnä puuhaa taimia pakatessa ja lähetettäessä istutettavaksi”, tuotantoesimies Helasniemi kertoo. 

”Rikkaruohot olisi tärkeää saada poistettua kasvustosta ennen, kuin ne kasvavat liian isoiksi ja alkavat kukkia. Rikkaruohoista pahin meille on horsma, joka on nopea kasvamaan ja leviämään. Tämän vuoksi kitkijät ovat meille joka vuosi korvaamattomia.”

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa
Artikkeli | 4 min

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa

Lue lisää
Rokkikukot innostuivat taimitalkoisiin
Artikkeli | 4 min

Rokkikukot innostuivat taimitalkoisiin

Lue lisää
Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua
Artikkeli | 1 min

Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua

Lue lisää