”Metsää tulee hoitaa niin, että se menestyy myös tulevaisuudessa”

08/21/2023 23:00:00

Metsäasiakasvastaava Toni Neuvonen on ollut avojuuria kuokkimassa jo kymmenvuotiaana. Metsätyöt tulevat hänelle verenperintönä, sillä Toni on puunostaja jo kolmannessa polvessa. Tonille on tärkeää, että metsät hoidetaan niin, että ne menestyvät ja selviävät nyky-Suomen olosuhteissa tulevaisuus huomioon ottaen. Toni auttaa metsänhoidossa ja puukaupassa Luhangassa sekä Joutsan Leivonmäellä. Lue esittely!

Kuka olet?

Olen Toni Neuvonen, ja olen kotoisin Hartolasta. Asun yksin Joutsassa.

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Olen suvussamme puunostaja jo kolmannessa polvessa. Olen opiskellut metsäkoneenkuljettajaksi ja metsätalousinsinööriksi. Olen aikaisemmin tehnyt metsurin töitä UPM:llä ja ajanut koneita. Olen toiminut metsäasiakasvastaavana, metsäasiantuntijana, metsäpalveluasiantuntijana ja metsäsuunnittelijana. Olen tehnyt töitä myös projektisuunnittelun parissa sähköyhtiöiden ja VR:n projekteissa.

Viimeiset neljä vuotta pyörin energiapuun parissa yrityksessä, jossa vastasin koko toimitusketjusta metsän päästä laitoksille Keski-Suomen alueella. Työni oli käytännössä puunostoa, leimikonsuunnittelua sekä korjuun ja puun kuljetuksen ohjausta eri laitoksiin.

Olen ollut aikaisemmin UPM:llä töissä vajaat kaksi vuotta. Kierreltyäni vuosia erilaisissa töissä ympäri Suomea, oli mukava palata takaisin metsäasiakasvastaavan tehtävään UPM:lle.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Luonnossa liikkuminen ja kalastaminen ovat olleet minulle tärkeitä jo varhaisesta iästä asti. Ensikosketuksen metsätöistä sain 10-vuotiaana, kun olin mukana kuokkimassa avojuuria.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tällä hetkellä aloitan tavallisen työpäiväni toimistolla lukien viimeisimmät metsäalan tiedotukset. Hoidan mittaustodistukset päiväjärjestykseen ja tutkin vakituisten asiakkaiden tietoja. Käyn myös tilakäynneillä ja tutustun asiakaskuntaan.

Normaalina työpäivänä pidän sitä, kun olen metsänomistajien kanssa tilakäynneillä ja neuvon, mitä metsässä pitäisi tulevaisuudessa tehdä. Teen samalla metsäpalvelusopimuksia ja puukauppaa.

Miten vastuullinen metsien käyttö konkretisoituu omassa työssäsi?

Vastuullisuus metsänkäytössä omalla kohdallani tarkoittaa sitä, että koitan saada asiakkaat ymmärtämään, miten metsät tulisi hoitaa, jotta ne menestyisivät ja selviäisivät nyky-Suomen olosuhteissa tulevaisuus huomioon ottaen.

Onko sinulla itselläsi metsää?

En omista metsää.

Mikä on mottosi?

Jokainen on oman elämänsä seppä.

Mikä on paras muistosi metsästä?

Olin 14-kesäisenä tuulenkaatosavotalla, ja konkeloa kaataessani tuli ajatuskatko. Sen tyvi olikin vielä jämerästi kiinni juuristaan maaperässä. Ajattelin, että käyn katkaisemassa kuusen 5,2 sorvin mittaan, minkä jälkeen runko sitten rojahtaa alas. Kävelin vinossa olevaa runkoa pitkin ylös, ja sahasin rungon poikki. Sen seurauksena tyvi nousikin täysin pystyyn – ja vauhdilla! Koitin juosta runkoa pitkin alas, mutta lopulta minun oli hypättävä, kun töppönen ei meinannut pitää. Heitin sahan ilmalennon aikana niin pitkälle kuin pystyin, ja itse tumahdin muutaman metrin päähän rungosta metriseen lumihankeen, josta nousin nauraen lumisena ylös. Jälkikäteen totesin vain, että tuota ei kannata kokeilla uudestaan!

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Harrastan kalastusta, ja kierrän kalastuskilpailuissa ympäri Suomen. Pelaan lentopalloa erilaisissa kerhoissa ja käyn harrastelijaturnauksissa.

Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Metsänhoidon oikea-aikainen toteuttaminen on kaiken a ja o metsän hyvinvoinnin ja kasvun kannalta. Työn toteutuksen kannalta kaikki lähtee siitä, että hoitotoimenpiteet suunnitellaan ja sovitaan hyvissä ajoin etukäteen metsän oletetun kasvun mukaan jo ennen kuin edes on vielä tarve työn toteuttamiselle. Näin jää enemmän aikaa suunnitella kohteen hoidolle paras ja oikea mahdollinen ajankohta, ja hoito tapahtuu juuri silloin, kun se on tarpeellinen.

Toni Neuvonen harrastaa kalastusta ja kiertää kalastuskilpailuissa ympäri Suomen. 

 

Katso yhteystietoni ja ota yhteyttä!

Neuvonen Toni
Metsäasiakasvastaava

Neuvonen Toni

Lue lisää
 

Lue lisää metsäasiakasvastaavien esittelyjä

”Paras tuotto saavutetaan, kun kokonaisuus on kunnossa”, Akseli sanoo
Uutiset | 08/13/2023 23:00:00 | 4 min

”Paras tuotto saavutetaan, kun kokonaisuus on kunnossa”, Akseli sanoo

Lue lisää
Metsäsuunnitelmalla hoitotyöt ajoitetaan oikein, Antti muistuttaa
Uutiset | 06/05/2023 23:00:00 | 3 min

Metsäsuunnitelmalla hoitotyöt ajoitetaan oikein, Antti muistuttaa

Lue lisää