Maatilan kasvatti Tommi tarttui pottiputkeen jo nuorena

10/17/2023 00:30:00

Metsäasiakasvastaava Tommi Kosamo on ollut metsätöissä mukana jo pikkupoikana. Hän perkasi taimikoita ja raivasi metsäautoteiden varsia ukkinsa kanssa ja teki hankintapuiden korjuuta isänsä kanssa. Nykyisin metsä onkin hänelle paikka, jossa työskennellä ja harrastaa. Pienistä teoista luonnonhyväksi syntyy lopulta kestävä jatkumo suomalaiselle metsätaloudelle, hän muistuttaa. Tommi auttaa metsänhoidossa ja puukaupassa Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä ja Oulussa. Lue esittely!

Kuka olet?

Olen Tommi Kosamo ja lähtöisin Pudasjärveltä. Olen monen mutkan kautta päätynyt Ouluun ja asettunut tänne vaimoni ja tyttäremme kanssa. Perheeseemme kuuluu myös kaksi virkkua metsästyskoiraa, gordoninsetterit Poseidon ja Thor.

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Metsäasiakasvastaavaksi tieni vei jatkuva itsensä kehittäminen ja haastaminen. Opiskelin Taivalkoskella hakkuukoneenkuljettajaksi ja näiden töiden parissa vierähti useampi vuosi. Opiskelin Rovaniemellä metsätalousinsinööriksi yhtä aikaa, kun työskentelin hakkuukoneenkuljettajana. Opiskelujeni ohessa työtehtäväni vaihtui operaattoriksi ja lopulta tein korjuunsuunnittelua ja ohjausta viimeisten seitsemän vuoden ajan.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Metsä ja luonto antavat minulle paljon, ne ovat paikka työskennellä ja harrastaa. Maatilan kasvattina pottiputkeen on tartuttu hyvin varhain, unohtamatta muita metsänhoidon työlajeja. Perkasimme taimikoita edesmenneen ukkini kanssa ja raivasimme metsäautoteiden varsia. Olen tehnyt isäni kanssa hankintapuiden korjuuta pienestä pojannassikasta saakka, ja sama harrastus on jatkunut hyvän matkaa aikuisiälle saakka.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työpäiväni ovat hyvin vaihtelevia, mutta pääsääntöisesti ne koostuvat maastokäynneistä ja tapaamisista sekä toimistotöistä. Kahta samanlaista päivää ei varmasti tule vastaan, ja itsenäinen työnohjaaminen sopii minulle.

Miten vastuullinen metsien käyttö konkretisoituu omassa työssäsi?

Päivittäisessä työssä pidetään aina esillä, mitä me teemme luonnonhoidon ja metsien kestävän käytön suhteen. Pienistä teoista luonnonhyväksi syntyy lopulta kestävä jatkumo suomalaiselle metsätaloudelle.

Onko sinulla itselläsi metsää?

Minulla itselläni ei ole metsää, mutta vanhempieni metsät ovat pitäneet niin kiireisenä, ettei omista metsistä ole ehtinyt haaveilla.

Mikä on mottosi?

Ei vara venettä kaada.

Mikä on paras muistosi metsästä?

Parhaita hetkiä ovat olleet ne päivät, jolloin olen istuskellut nuotion ääressä ukkini ja isäni kanssa talvisessa pakkassäässä hankintahakkuun lomassa ja kuunnellut ukin tarinoita 70-luvun savotoiden kommelluksista ja tapahtumista.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-aikani kuluu yleensä koiria treenatessa metsällä tai hiihtoladulla. Kesäillat kuluvat koskilla perhoa heittämässä. Joskus ehdin myös kalliokiipeilemään lähikallioille Ruotsin puolelle tai jääkiipeilemään Korouomaan.

Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Metsänhoitotöissä kannattaa olla mieluummin päivän ennakossa kuin myöhässä. Oikea-aikainen metsänhoito on kaiken hyvän metsänhoidon alku.

Metsäasiakasvastaava Tommi Kosamo koiransa Pikun (Loukashon Poseidon) kanssa keväällä 2022 Norjan tuntureilla kanakoirakokeissa.

 

Katso yhteystietoni ja ota yhteyttä!

Kosamo Tommi
Metsäasiakasvastaava

Kosamo Tommi

Lue lisää
 

Lue lisää metsäasiakasvastaavien esittelyjä

Aktiivinen taimikonhoito on pohja puusukupolven luomiselle, Aleksi sanoo
Uutiset | 10/16/2023 00:30:00 | 4 min

Aktiivinen taimikonhoito on pohja puusukupolven luomiselle, Aleksi sanoo

Lue lisää
Menetät mahdollisuudet, joihin et tartu, sanoo Lucas
Uutiset | 09/19/2023 00:30:00 | 2 min

Menetät mahdollisuudet, joihin et tartu, sanoo Lucas

Lue lisää