Tomin motto toimii vinkkinä metsänomistajille: ”Kysyvä ei tieltä eksy”

03/08/2023 08:00:00

Metsäasiakasvastaava Tomi Ikoselle hakeutuminen metsäalalle oli luonteva valinta. Hänelle luonnonläheinen työnkuva on työn tärkein ominaisuus ja työn suolaa luonnossa liikkuminen. Tomi auttaa metsänhoidossa ja puukaupassa Outokummussa ja Polvijärvellä. Lue esittely!

Kuka olet?

Tervehdys! Olen Tomi Ikonen, ja olen alun perin kotoisin Lieksasta. Kotikaupungissani on hyvät puitteet luonnonläheisiin harrastuksiin, joka on motivoitunut minua metsäalalle suuntautumiseen. Asun tällä hetkellä Joensuussa puolisoni ja koiramme kanssa.

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Päädyin metsäasiakasvastaavaksi, sillä luonnonläheinen työnkuva on minulle tärkein työn ominaisuus. Opiskelin metsätalousinsinööriksi Karelia-ammattikorkeakoulussa. Aiemmin olen työskennellyt muun muassa puutavaran kuljetuspuolella sekä saha- ja selluteollisuudessa. Olen suorittanut opintoihini kuuluvan toimihenkilöharjoittelun UPM Metsällä, jonka lisäksi olen työskennellyt metsäasiakasvastaavana. Työskentelen UPM Metsän metsäasiakasvastaavana Ylämyllyn metsäpalvelutoimistolla. Toimialuettani ovat Outokumpu ja Polvijärvi.

Mitä metsä sinulle merkitsee

Luonto on aina ollut lähellä sydäntäni. Lapsesta alkaen metsä on toiminut virkistysympäristönä ja paikkana, josta elinkeinotoiminnan leipä on tuotu pöytään. Pienestä pitäen olen kulkenut vapaa-ajalla metsässä marjoja ja sieniä keräten sekä muun muassa polttopuusavotassa. Metsässä kiinnostavat luonnon monimuotoisuus ja luonnon historia.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tyypilliseen työpäivääni kuuluu toimistotyötä tietokoneen ääressä eri järjestelmien ja sähköpostien äärellä sekä maastokäyntejä asiakkaiden metsissä. Työn suola on luonnossa liikkuminen, asiakastapaamiset sekä monimuotoiset työpäivät. Asiakkaisiin olen yhteydessä sekä puhelimitse että sähköisten välineiden kautta.

Miten vastuullinen metsien käyttö konkretisoituu omassa työssäsi?

Vastuullinen metsien käyttö näkyy asiakkaiden päätöksinä metsien käsittelyn osalta, joita tuetaan metsäasiakasvastaavien toimesta. Asiakastapaamisissa puheenaiheena on myös metsäsertifiointi. Sertifioinnin vaatimukset otetaan huomioon toimenpiteitä toteutettaessa.

Onko sinulla itselläsi metsää?

Omistan pienen palan metsää kotiseudullani, jota pyrin hoitamaan itsenäisesti. Pieni metsätila on oiva alku omatoimiselle metsätaipaleelle muun muassa raivaussahatöitä ja polttopuuta tehden. Kannustaisinkin metsänomistajia käymään metsätilalla ja toteamaan ajankohtaiset toimenpiteet paikan päällä.

Mikä on mottosi?

Kysyvä ei tieltä eksy – sama pätee metsäasioissa.

Mikä on paras muistosi metsästä?

Parhaimpia muistojani metsästä ovat jo nuoruudessa aloitetut lukuisat metsäretket kera nuotioiden. Ikimuistoisimpiin hetkiin kuuluu revontulien loiste paukkupakkasten aikana. Mieleenpainuvimpia muistoja ovat olleet myös kalastusreissut auringonlaskun tai auringonnousun aikaan.

Mitä teet vapaa-ajallasi?  

Harrastan vapaa-ajallani erästelyä, kalastusta ja patikointia. Talvisin hiihto ja kesäisin frisbeegolf kuuluvat harrastuksiini. Vapaa-aikaani käytän myös mökkeilyyn ja siihen liittyvään puuhasteluun.

Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Katse latvoihin harvennustarvetta todettaessa, ja taimikonhoitotyöt kannattaa tehdä ajoissa. Yksittäisen metsänomistajan ilmastoteko on hoitaa taimikonhoitotyöt ajallaan, jolloin rästiä ei synny, puusto pääsee optimaaliseen kasvuun ja metsänuudistamisen investointi on turvattu.

Katso yhteystietoni ja ota yhteyttä!

Ikonen Tomi
Metsäasiakasvastaava

Ikonen Tomi

Lue lisää
 

Lue lisää metsäasiakasvastaavien esittelyjä

Pohto kehottaa miettimään metsänhoitoa tapauskohtaisesti
Uutiset | 03/07/2023 23:00:00 | 2 min

Pohto kehottaa miettimään metsänhoitoa tapauskohtaisesti

Lue lisää