Kuka olet?
Hei! Olen Danne Mattsson Kemiönsaaresta, jossa myös asun tällä hetkellä isoisän isäni ostamassa yli 200 vuotta vanhassa hirsitalossa tyttäreni ja avovaimoni kanssa.
Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?
Olen opiskellut metsätalousinsinööriksi Tammisaaressa. Urani aloitin Ahvenanmaalla, jossa toimin paikallisessa metsäyhtiössä bioenergiavastaavan roolissa. Kahden vuoden työjaksoni aikana tein myös reilut puoli vuotta korjuuesimiehen tehtäviä. Toimin metsäsuunnittelijana ja metsäasiantuntijana UPM:llä ennen kuin päädyin noin viisi vuotta sitten metsäasiakasvastaavaksi.
Sen jälkeen työalueeni on laajentunut länteen päin ja nyt hoidan metsäasiakasvastaavan tehtävääni myös sillä alueella, missä isäni oli metsäasiakasvastaavana ennen kuin jäi eläkkeelle keväällä 2020. Toimialuettani ovat Kemiönsaari, Parainen, Sauvo, Salo-Perniö (etelä), Salo-Särkisalo ja Salo-Teijo.
Mitä metsä sinulle merkitsee?
Metsä ja puut ovat aina olleet tärkeässä roolissa elämässäni. 4-vuotiaana sahasin ensimmäisen puuni pikkuveljeni kanssa, kun äiti pyysi hakemaan pienen joulukuusen pikkujouluja varten.
Olen harrastanut suunnistusta, metsästystä ja toiminut hirvikoiratuomarina. Rentoutumiseen metsä on mielestäni paras vaihtoehto. Metsästä saa myös puutavaraa, mikä on itselleni tärkeää, sillä olen kiinnostunut nikkaroinnista ja puurakentamisesta.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Tyypillistä työpäivää ei ole olemassa. Syksyllä ja talvella on enemmän toimistopäiviä kelin ja pimeyden takia, kun taas keväällä ja kesällä teen enemmän sellaisia asioita, mitä en pysty toimistolla tekemään. Tyypilliseen työpäivääni kuuluu aika paljon puhelimessa puhumista ja välillä jopa puolet työpäivästäni istun puhelin korvassa kiinni.
Onko sinulla itselläsi metsää?
Minulla on ihan muutama hehtaari metsää tontin ympärillä. Metsä on ollut hoitamatta 40 vuotta ja olen tilan ostamisesta lähtien yrittänyt hoitaa sitä kuntoon. Maisema-arvot ovat minulla tärkeässä roolissa ja suunnitelmissani on tehdä oma arboretum. Tällä hetkellä eri puulajeja löytyy vajaa parikymmentä, mutta tähtäimessäni on saada saman verran lisää.
On mielenkiintoista päästä tekemään ensiharvennus koivikkoon, jota olen ollut istuttamassa 9-vuotiaana, sekä harvennus varttuneempaan männikköön pellolla, jossa isäni on nuorena harjoittanut 4H-viljelyä.
Mikä on mottosi?
”Yhdessä mennään iloisina ja porukalla tehdään”. Yhteistyö on tärkeä asia. Yhdessä saavutetaan enemmän, olipa toinen osapuoli kuka tahansa.
Mikä on paras muisto metsästä?
Vaikea sanoa yksi tietty paras muisto, mutta yksi tärkeimmistä on se, kun kaadoin ensimmäisen hirveni. Emo ja kaksi vasaa yrittivät hiipiä selkäni takaa ohi, ja kun olin ampunut, mittasin että etäisyyttä oli vain kahdeksan askelta.
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Vapaa-aikana harrastan metsästystä ja välillä käyn iltarasteilla suunnistamassa. Minulla on myös hirvikoirana hälleforsinkoira nimeltään Amoose. Meillä on useampi rakennus pihalla, eli remonttihommia löytyy moneksi vuodeksi. On siis hyvä, että olen myös kiinnostunut rakennushommista.
Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?
Päätehakkuun tekeminen ei ole vaikea juttu, mutta uudistaminen vaatii jo taitoa. Kannattaa satsata siihen, että maanmuokkaus tehdään oikealla ja laadukkaalla tavalla. Istuttaessa ei kannattaa hosua vaan on varmistettava, että taimet istutetaan hyvin ja oikeaan kohtaan. Kun muistaa vielä käydä näyttämässä raivaussahaa taimikolle vähintään pari kertaa, niin sen jälkeen voi taas nukkua yönsä rauhassa.