Perinnöksi saatu metsätila sytytti Anna-Marin kipinän alalle

01/03/2023 00:45:00

Metsäasiakasvastaava Anna-Mari Syrjäläinen korostaa metsänhoitotöiden tekemistä ajallaan omien arvojen, tavoitteiden ja tilanteen mukaan. Hyvin hoidettu metsä paitsi tuo tulevaisuudessa tuloja, on myös ilmastoteko. Anna-Mari auttaa metsänhoidossa ja puukaupassa Savonlinnassa Punkaharjun ja Kerimäen alueilla. Lue esittely!

Kuka olet?

Mie olen Anna-Mari Syrjäläinen, olen kotoisin Ristiinasta. Asumme Punkaharjulla avopuolisoni ja kouluikäisten lastemme kanssa.

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Olen metsäalalla melko tuore ilmestys, sillä olen alanvaihtaja. Valmistuin metsätalousinsinööriksi vuonna 2019 monimuoto-opinnoista Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. Ennen opintojen aloittamista minulla ei ollut metsäalan osaamista. Perinnöksi saatu metsätila sytytti kipinän metsäalalle.

Metsäalalla olen päässyt näkemään ja kokeilemaan erilaisia työtehtäviä niin metsänhoitoyhdistyksen kuin metsäpalveluyrityksen palveluksessa. Metsäkeskuksella tein METSO-ohjelman mukaisia määräaikaisia rauhoitussopimuksia.

Aikaisemmalta koulutukseltani olen tradenomi. Ennen metsäalaa työskentelin kaupan alalla muun muassa asiakaspalvelun, myynnin, markkinoinnin ja esihenkilötyön parissa.

UPM:lle ja tähän rooliin hain, koska halusin kehittää lisää omaa metsäalan ammattiosaamistani sekä saada käsityksen, minkälaista metsäasiakasvastaavan työ käytännössä on. 

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Pienen kylän kasvattina metsät ovat aina olleet jollakin tapaa läsnä elämässäni. Metsien hyvinvoinnin merkitys on korostunut entisestään aikuisiässä. Metsä on paikka, missä mieli rauhoittuu ja huolet unohtuvat. Olen viettänyt metsässä aikaa jo lapsena, kun kuljin äidin ja isän mukana sienestys- ja marjastusretkillä. Monet hauskat leikit on leikitty kotiseudun lähimetsissä lapsuudenystäväni kanssa. Metsästä on moneksi!

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Minulla ei ole tyypillistä työpäivää, sillä päivät vaihtelevat hyvin paljon: on sekä maastotyötä että koneen ääressä olemista. Parasta tässä työssä on se, että saan itse suunnitella oman kalenterini, tapaan erilaisia metsänomistajia ja pääsen konkreettisesti metsään.

Miten vastuullinen metsien käyttö konkretisoituu omassa työssäsi?

On pysyttävä jatkuvasti ajan hermoilla ja kehitettävä omaa osaamistaan ja toimintatapojaan. Päivittäistä työtä ohjaavat vahvasti lait, asetukset ja ohjeet. Suurin muutos tällä vuodelle on metsien PEFC- ja FSC-sertifiontikriteerien muutokset.

Toimintaketjun on pysyttävä kasassa, joten aktiivinen vuorovaikutus niin yrittäjien kuin asiakkaiden kanssa on erittäin tärkeä osa työtä.

Koen, että metsäasiakasvastaavan yksi tärkeimmistä tehtävistä on kertoa asiakkaalle, mitä metsässä saa tehdä ja mitä ei, sekä antaa eri vaihtoehtoja, miten metsien vastuullista käyttöä voi konkreettistesti edistää. Vastuullisuutta on myös kunnioittaa asiakkaan päätöstä, oli taustalla minkälaiset arvot tahansa.

Onko sinulla itselläsi metsää?

Kyllä on. Omistamme metsäyhtymänä yhdessä sisarusteni ja äitini kanssa noin 30 hehtaarin perintöpalstan Ristiinassa. Kun saimme metsäperinnön, osa tilan metsistä oli huonossa kunnossa, koska metsänhoitotöitä ei ollut tehty ajallaan. Nyt kaikki myöhässä olevat hoitotyöt ja hakkuut on tehty ja meillä on hyvin hoidettu metsä, josta saa tarvittaessa tulevaisuudessa tuloja.

Monimuotoisuuden ylläpitäminen on yksi tärkeä arvo meille, muun muassa hakkuissa on säästetty kaikki järeät haavat ja lahopuut sekä luontokohteet jätetty metsänkäsittelyn ulkopuolelle.

Mikä on mottosi?

Ole rohkea, uhka voi ollakin elämäsi mahdollisuus.

Mikä on paras muistosi metsästä?

Niitä on monia, niin työn merkeissä kuin vapaa-ajallakin tehtyjä reissuja. Mieleeni ovat erityisesti jääneet perheen kanssa tehdyt retket Punkaharjun kansallismaisemissa niin kesällä kuin talvella, sekä suomenpystykorvamme kanssa tehdyt metsästysreissut. Upeat erilaiset luontokohteet hätkähdyttävät aina!

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Olen aktiiviliikkuja, muun muassa kuntosali, lenkkeily, ratsastus ja talvisin hiihto ovat lajeja, joita harrastan. Jos saamme avopuolison kanssa yhteistä vapaa-aikaa, käymme metsällä suomenpystykorvamme kanssa kanalinnustamassa. Vapaa-ajan ongelmia ei ole, sillä omat ja lasten harrastukset pitävät meidät kiireisinä vapaa-ajallakin.

Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Yhtä oikeaa tapaa toimia ei ole, vaan jokainen metsänomistaja hoitaa metsäomaisuuttaan omien arvojensa, tavoitteidensa ja tilanteen mukaan.

Ilmastonmuutos on hyvä ottaa huomioon hakkuu- ja hoitotöitä suunniteltaessa: uudista ja hoida metsät ajallaan, näin lyhennät hiilipäästöjaksoa ja edistät hiilensidontaa. Ylläpidä luonnon monimuotoisuutta muun muassa jättämällä lahopuuta metsään. Suosi sekapuustoisuutta, sillä näin metsät sopeutuvat paremmin ilmaston lämpenemiseen ja ovat kestävämpiä metsätuhoja vastaan.

 

Katso yhteystietoni ja ota yhteyttä!

Syrjäläinen Anna-Mari
Metsäasiakasvastaava

Syrjäläinen Anna-Mari

Lue lisää
 

Lue lisää metsäasiakasvastaavien esittelyjä

Pilke silmäkulmassa tuo parhaan lopputuloksen, Olli vinkkaa
Uutiset | 12/07/2022 12:45:00 | 3 min

Pilke silmäkulmassa tuo parhaan lopputuloksen, Olli vinkkaa

Lue lisää
Kipinä metsäalaan syttyi Mathiakselle jo pikkupoikana
Uutiset | 12/07/2022 08:15:00 | 4 min

Kipinä metsäalaan syttyi Mathiakselle jo pikkupoikana

Lue lisää