Aktiivinen taimikonhoito on pohja puusukupolven luomiselle, Aleksi sanoo

10/16/2023 00:30:00

Metsäasiakasvastaava Aleksi Kurttila haluaa suunnitella kestävää metsätaloutta yhdessä metsänomistajien kanssa. Kaikkea ei tarvitse itse tietää, vaan Aleksi kehottaa metsänomistajia ottamaan yhteyttä häneen tai muihin metsäasiakasvastaaviin matalalla kynnyksellä. Hän muistuttaa, että hyvin suunnitelluilla metsätoimenpiteillä voidaan parantaa jo olemassa olevien luontoarvojen elinolosuhteita. Aleksi auttaa metsänhoidossa ja puukaupassa Kajaanissa. Lue esittely!

Kuka olet?

Terve, mun nimi on Aleksi Kurttila ja toimin metsäasiakasvastaavana Kajaanissa. Olen kotoisin kenties Suomen aurinkoisimmasta ja tuulisimmasta kaupungista Vaasasta. Muutin Vaasasta Joensuuhun lukemaan metsätieteitä, ja tältä reissulta mukaani olen saanut puolison sekä kaksi taaperoikäistä lasta. 

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Koulutukseltani olen metsänhoitaja ja aiempi työkokemukseni perustuu pääosin mekaaniseen metsäteollisuuteen. Tahdon kuitenkin työssäni päästä kulkemaan metsässä sekä suunnittelemaan kestävää metsätaloutta yhdessä metsänomistajien kanssa. Tämän takia koenkin metsäasiakasvastaavana työskentelyn olevan minulle juuri oikea työ.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Suomen metsät merkitsevät minulle kappaletta maailman kauneimmista paikoista, missä pääsee tarkkailemaan aina muuttuvaa luontoa sekä rauhoittumaan arjen kiireistä. Kipinä hakeutua metsäalan pariin onkin tullut minulle jo lapsuudestani harrastusteni kautta. Nuorempana juoksin mielelläni Vaasassa Pilvilammella ja Öjbergetillä. Metsän keskellä pääsee tarkkailemaan ympäröivää luontoa, kuuntelemaan sen ääniä ja haistamaan sen tuoksuja.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Vaikka työpäiväni ovat hyvin samankaltaisia, ei minulla silti ole kahta täysin samanlaista työpäivää. Tehtäväni on tarjota metsänomistajille metsänhoidon- ja puukaupanpalveluita. Metsätilakäynneillä lähden suunnittelemaan metsänhoitoa metsänomistajien toiveiden mukaisesti sekä esitän omia ehdotuksiani sopiviin toimenpiteisiin. UPM kouluttaa jatkuvasti työntekijöitään ja minulla onkin viikoittain pienimuotoisia palavereita ja koulutuksia. Vierivä kivi ei sammaloidu ja näin pidämme tietotaitomme ajan tasalla.

Miten vastuullinen metsien käyttö konkretisoituu omassa työssäsi?

Luontoarvojen tunnistaminen luonnossa kulkiessa ja niiden huomioon ottaminen hakkuiden suunnittelussa sekä toteutuksessa. Hyvin suunnitelluilla hakkuilla voidaan jopa parantaa jo olemassa olevien luontoarvojen elinolosuhteita. Suomessa on tehty vuosikymmenten ajan hyvän metsänhoidon tutkimusta, ja mielestäni tämä tutkimustieto on konkretisoitunut käytäntöön kaikkien alan toimijoiden keskuudessa.

Onko sinulla itselläsi metsää?

Ei ole, mutta toiveeni on olla jonakin päivänä metsänomistaja. Omistaisin mielelläni vaikka vain pienehkön metsäpalstan, missä pääsisin toteuttamaan oman näköistäni metsänhoitoa.

Mikä on mottosi?

Paniikki tappaa.

Mikä on paras muistosi metsästä?

Aikainen syysaamu jänispassissa isäni kanssa, kun aurinko oli juuri noussut pilvettömälle taivaalle Paltamossa. Pakkanen nipisteli kasvojani ja jäätynyt kenttäkerros narskui jalkojeni alla.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Kamppailulajit, uima-altaassa puljaaminen sekä lasten kanssa touhuaminen ovat parasta vapaa-ajan viettoa minulle.

Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Omatoiminen ja aktiivinen taimikonhoito on tärkeää hyvinvoivan puusukupolven luomiselle. Tässäkään tapauksessa kaikkea ei tarvitse itse tietää, apua ja neuvoja voi kysyä minulta tahi kollegaltani matalalla kynnyksellä.

Metsäasiakasvastaava Aleksi Kurttila vaellusreissulla Haltilla.

 

Katso yhteystietoni ja ota yhteyttä!

Kurttila Aleksi
Metsäasiakasvastaava

Kurttila Aleksi

Lue lisää
 

Lue lisää metsäasiakasvastaavien esittelyjä

Menetät mahdollisuudet, joihin et tartu, sanoo Lucas
Uutiset | 09/19/2023 00:30:00 | 2 min

Menetät mahdollisuudet, joihin et tartu, sanoo Lucas

Lue lisää
”Sekapuustoisuus on tärkeää tulevaisuuden kannalta”, Henrik kertoo
Uutiset | 09/12/2023 00:30:00 | 3 min

”Sekapuustoisuus on tärkeää tulevaisuuden kannalta”, Henrik kertoo

Lue lisää