Artisti eetu on tuore etämetsänomistaja

Eetu Kalavainen on muusikko, jonka kappale Lupaus tulevaisuuden meille soi UPM Metsän uudessa arvolupaus­videossa. Kalavainen on myös tuore etämetsänomistaja, jonka mielestä on tärkeää lisätä kaupungeissa asuvien etämetsänomistajien ymmärrystä vastuullisesta metsänhoidosta.

Eetu Kalavainen on 30-vuotias Helsingissä asuva muusikko, joka julkaisi ensimmäisen soololevynsä marraskuussa 2019. Taiteilijanimellä eetu esiintyvä Kalavainen muistetaan oman tuotantonsa lisäksi muun muassa Ellinooran kanssa tehdystä Bäng Bäng typerä sydän -hitistä.

Moni ei tiedä, että Kalavainen on paitsi muusikko myös tuore metsänomistaja. Isovanhempien tila ja lapsuudesta tuttu 56 hehtaarin metsä päätyi isoäidin kuollessa Kalavaiselle, hänen isälleen ja siskolleen. Virallisesti tila on vielä kuolinpesän nimissä.

”Metsänomistaminen ei ole hirveän tavallista minun sukupolvessani. Kun mainitsen siitä ihmisille, reaktio on välillä hyvin yllättynyt.”

Kalavaiselle itselleen asiassa ei ole mitään ihmeellistä.

”Ukki sanoi jo kun olin pieni, että nämä ovat sinun maitasi. Ymmärsin, että olen osa jatkumoa.”

Eetu Kalavaisen perintötila sijaitsee Kivijärvellä Keski-Suomessa. Pihapiiriin kuuluu rintamamiestalo, aitta, navetta, ulkosauna ja leikkimökki. Metsät ympäröivät pihaa, ja kirkonkylälle on muutama kilometri.

Kalavainen käy metsässään aina vieraillessaan vanhempiensa luona Jyväskylässä. Joka viikonloppu sinne ei ole mahdollista mennä, koska matka Helsingistä kestää lähes viisi tuntia.

artisti-eetu-kävelee-metsässä.jpg

Eetu Kalavainen nauttii metsästä myös Helsingissä. Oma metsä on kuitenkin rakkain. ”Olen saanut lahjaksi aarteen. Jos sitä ei hoida, se häviää. On minun vastuullani jättää paikka jälkeläisilleni siinä kunnossa kuin sen sain.”

Tuore etämetsänomistaja luottaa ammattilaisiin metsänhoidossa

Käytännössä metsän hoidosta vastaa Keski-Suomen metsänhoitoyhdistys, jonka kanssa Kalavaisen isoisäkin teki yhteistyötä. He tuntevat metsän hyvin, ja he ovat tehneet sille hoitosuunnitelman. Kalavainen tekee isänsä kanssa itse pienimuotoisia raivaus- ja ylläpitotöitä.

Kalavainen haluaisi oppia lisää metsänhoidosta ja puuhastella tiluksilla nykyistä enemmän. Hän sanoo olevansa toistaiseksi oppipoikavaiheessa.

”Isä tuntee metsänhoidon huomattavasti tarkemmin kuin minä, mutta olen alkanut olla aktiivisesti mukana. Kun isästä joskus aika jättää, tiedän, miten homma toimii”, Kalavainen sanoo.

”Olen vähän pettynyt itseeni, jos en jossain vaiheessa touhua metsässä samalla tavalla kuin ukki.”

artisti-eetu-nauraa-metsässä-auringonvalossa.jpg

Musiikki ja metsä ovat molemmat sielunhoitoa Kalavaiselle. ”Asiat, joita saan musiikista ja metsässä kävelystä, ovat aika lähellä toisiaan. Molemmissa on jotain samaa syvälle sukeltamista.”

Lupaus tulevaisuuden meille -kappale sai inspiraation omasta metsästä

Kalavainen on tehnyt Lupaus tulevaisuuden meille -kappaleen, joka soi UPM Metsän uudessa arvolupaus­videossa. ”Meissä on elämä, meillä on juuret”, kappaleessa lauletaan. Sanoitus on saanut inspiraationsa isovanhempien perinnöstä.

Yhteistyö UPM:n kanssa on Kalavaiselle luontevaa, koska yrityksen arvot vastaavat hänen omiaan. Kalavaisestakin on tärkeää hoitaa metsää vastuullisesti ja lisätä kaupungeissa asuvien metsänomistajien ymmärrystä siitä, miten metsää kannattaa hoitaa.

”Suomessa on paljon metsiä, jotka ovat jääneet kuolinpesille. On useita nuoria kaupunkilaisia, jotka omistavat metsää, mutta joilla ei ole hajuakaan, mitä sille voisi tehdä.”

Kalavainen uskoo, että isovanhemmat olisivat yhteistyöstä mielissään.

”Intuitioni sanoo, että he olisivat ylpeitä minusta. Näin voin antaa takaisin jotain, mitä olen saanut. He ovat istuttaneet minuun rakkauden metsää kohtaan.”

Nuoren metsänomistajan arvot

  1. Jatkumo. ”Minulle on tärkeää jatkaa isovanhempieni tekemää työtä. Haluan jättää metsät ­perinnöksi lapselleni.”
  2. Vastuullisuus. ”Ilmasto­asiat ovat lähellä sydäntäni. Metsänhoito ei ole vain sitä, että hakataan, vaan myös sitä, että istutetaan.”
  3. Kunnioitus. ”Isovanhemmat opettivat minut kunnioittamaan luontoa. Vaikka omistan metsää, se ei ole minun. Minulla on vain vastuu siitä.”

artisti-eetu-seisoo-metsässä-auringonvalossa.jpg

"Metsässä ei ole mitään tavoitteita, stressiä, kunnianhimoa, egoa tai draamaa. On vain se fakta, että olen vain yksi olio muiden joukossa.”

Hoida metsääsi vastuullisesti UPM:n kanssa

  1. Kasvata

Jotta metsän hiilinielu toimii, on tärkeää huolehtia metsän kasvusta ja uudistaa sitä pian hakkuiden jälkeen. Kumppanuusasiakkaana voit käyttää puukauppabonusta esimerkiksi metsänhoitotöiden ja UPM:n kotimaisten taimien ostamiseen.

2. Harvenna

Taimikonhoito ja harvennukset kannattaa tehdä ajallaan, jotta taimet ja puut saavat tarpeeksi kasvutilaa. UPM:n kumppanuusasiakkaana saat oman metsäammattilaisen auttamaan metsänhoidossa. Hän neuvoo esimerkiksi, milloin harvennus ja uudistaminen on ajankohtaista.

3. Muista monimuotoisuus

Säästä lahopuita ja lehtipuita, joita monet uhanalaiset lajit tarvitsevat elääkseen. Jätä vesistöjen ympärille käsittelemättömät suojavyöhykkeet. Sähköinen metsäsuunnitelma antaa sinulle toimenpide-ehdotuksia ajankohtaisiin metsänhoitotöihin.

 

Alkuperäinen teksti: Emmi Laukkanen | Kuvat Jirina Alanko ja Eetun kotialbumi.

Artikkelin alkuperäinen, pidempi versio on julkaistu Metsän henki 2/2020 -lehdessä.

 

UPM Metsä lupaa hyvää - katso video!

Iloa ja hyötyä monimuotoisesta metsästä
Artikkeli | 6 min

Iloa ja hyötyä monimuotoisesta metsästä

Lue lisää
Hyvin kasvavat metsämme hillitsevät ilmastonmuutosta
Blogi | 3 min

Hyvin kasvavat metsämme hillitsevät ilmastonmuutosta

Lue lisää
Monta polkua yhteen metsään
Blogi | 6 min

Monta polkua yhteen metsään

Lue lisää