3 vinkkiä: Varastoi taimet oikein

Istutettavien taimien varastointipaikka kannattaa valita huolella, jotta taimet säilyvät elinvoimaisina istutukseen asti. Käsittelemällä taimia oikein varmistat, että puut saavat parhaan alun elämälleen.

Taimien käsittely terminaalissa 

Etukäteen tilatut taimet haetaan UPM:n taimiterminaaleista, joita on ympäri Suomen. Taimiterminaalista ollaan yhteydessä metsänomistajaan taimien noutoajan sopimiseksi.  

Taimet ovat joko muovisissa kasvatuslaatikoissa tai pahvilaatikoissa. Pahvilaatikoissa olevat pakkasvarastoidut taimet on sulatettu terminaalissa, joten niitä voi alkaa istuttaa heti. 

Varastoi taimia varjoisassa paikassa 

Metsäpalstalla taimia pitää säilyttää kuivumisen estämiseksi varjoisassa paikassa. Pahvilaatikkotaimet pitäisi saada lisäksi sateelta suojaan, jotta kosteus ei murenna kartonkilaatikoita. Laatikoista on poistettu terminaalissa kannet, jotta taimet saavat valoa ja pysyvät elinvoimaisina. 

Taimien käsittelyssä on tärkeää, että taimien juuripaakut pysyvät kosteina istutukseen asti. Taimet pitäisi saada maahan noin viikon kuluessa siitä, kun ne on noudettu taimiterminaalista. Pahvilaatikkotaimiin ei saisi syntyä uutta kasvua ennen istutusta.  

 

Varaa taimet ajoissa 

Laatutaimet kasvatetaan UPM:n omalla taimitarhalla Joroisissa. Jotta niitä osataan varata oikea määrä, seuraavan vuoden tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin edellisenä vuonna. Moni tekee tilauksen puukauppaa solmittaessa. 

Kun taimet on tilattu, kannattaa varmistaa työvoiman saatavuus ja hankkia istutusvälineet. Metsänomistajalla pitäisi olla oma istutusputki ja taimivakka.  

UPM:n asiakkaat saavat taimien käsittelyyn käytetyistä välineistä pienen alennuksen Uittokalusto Oy:stä. Jos istutusta ei ehdi tehdä itse, sen voi tilata UPM:n metsäasiakasvastaavalta.

Katso video: Varastoi taimet oikein

 

Juttu on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehdessä 2/2023.

Metsäsertifikaatit vastuullisen metsänhoidon perustana
Artikkeli | 6 min

Metsäsertifikaatit vastuullisen metsänhoidon perustana

Lue lisää
Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa – vai vastaako?
Blogi | 2 min

Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa – vai vastaako?

Lue lisää
Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon
Blogi | 4 min

Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon

Lue lisää