Artikkeli | 03/19/2025 11:38:19 | 9 min Lukuaika

Metsät osana elämäntapaa

Kaustislainen mestaripelimanni Mauno Järvelä ja hänen muusikkoystävänsä Asko Hanhikoski kytkeytyvät kotiseutuunsa niin kansanmusiikin kuin metsänhoidon kautta.

Vieraat toivotetaan tervetulleeksi hirsitalon tupaan häihintulomarssin sävelin – kahdella viululla ja harmoonilla. Kaustisella jo parisataa vuotta soinutta sävelmää kutsutaan Järvelän Antin marssiksi. 

Maunon isoisä Antti Järvelä (1876–1955) soitti sitä monet kerrat kolmipäiväisissä pohjalaishäissä yhtyeensä kanssa.   

Mauno Järvelä, isäntä itse, on mestaripelimanni toisessa polvessa. 75-vuotias kansanmuusikko ja viulupedagogi on saanut työstään muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön jakaman Suomi-palkinnon, Finlandia-palkinnon ja Suomen Kulttuurirahaston palkinnon. Hän on myös Sibelius-Akatemian kunniatohtori. 

Hänen soittokaverinsa, maineikkaan Purppuripelimannit-yhtyeen jäsen Asko Hanhikoski, 64, on myös mestaripelimanni, opettaja sekä Jylhän kylätalon pelimanniryhmän ohjaaja. Hänelle viulun osti aikanaan eno, joka opetti pojan soittamaan.  

Mauno Järvelä – viulisti, opettaja ja Näppäripedagogiikan kehittäjä 

Harmoonia soittaa Maunon puoliso, musiikkiin erikoistuneena luokanopettajana työskennellyt Marit Järvelä. 

Metsät osana elämäntapaa on aina ollut luonteva asia ystävyksille. 

Mauno Järvelä lähti Järvelän kylän pelimanniympyröistä ja muutti ylioppilasvuonna 1969 opiskelemaan musiikkia Helsinkiin. Hän työskenteli orkesteriviulistina etelässä, kunnes perhe muutti takaisin Kaustiselle 1970-luvun lopulla. He siirsivät ja entisöivät perinteisen, pohjalaisen talon mökkitonttina hankitulle Perhonjoen rantaniitylle, ja siitä tuli perheen koti.   

”Tämä on Kaustisen vanhimpia taloja, se on rakennettu vuonna 1795. Väliseinähirsiin käytetyt puut ovat alkaneet kasvaa jo vuonna 1600”, Järvelä kertoo.   

Musiikki ja metsät osana seudun elämäntapaa 

Järvelän lapsuudessa kotitilalla oli noin 40 hehtaaria metsää, ja sen pinta-alaa kasvatettiin erilaisten yhtymäosuuksien kautta. Aikuisena Järvelä halusi hankkia metsää myös perheelleen. 

Ensimmäinen seitsemän hehtaarin pala ostettiin 1980-luvun alussa, ja nyt metsää on noin 250 hehtaaria. Hän lainaa vapaasti Mark Twainin lausumaa: 

”Maata ei pidä myydä vaan ostaa, koska sitä ei valmisteta enää. Jos on sattunut tulemaan palanen sellaista metsää myyntiin, josta on varaa hakatakin, olen niitä yleensä hankkinut.” 

Myös Asko Hanhikoski on sukujaan kaustislainen, kotoisin Jylhän kylältä.  

”Hänkin on pitkän linjan messämiehiä”, Järvelä kehaisee. 

Metsät osana elämäntapaa ovat aina läsnä, niin kodin kuin lähiseudun kautta. 

Hanhikoski omistaa metsää kotitilansa ympäristöstä. Hän hoitaa sitä ja tekee puukaupat pääosin hankintahakkuina eli kaataa ja kuljettaa puut itse. Hanhikoskikin on UPM:n asiakas. 

Miksi ryhtyä UPM Kasvu -kumppaniksi? 

”Minulla on pieni, vuoden 1971 metsäkone MF Kärppä. Meiltä on viisi kilometriä matkaa raamisahalle. Kauheita kuormia olen talvisin kitkutellut telat päällä”, hän sanoo ja nauraa.  

Jo lapsena Hanhikoski tottui metsätöihin ajaessaan hevosilla savottaa isänsä ja setänsä kanssa. Samalla he harjoituttivat perheen ravihevosia.  

Miehet tutustuivat 1970-luvulla musiikin kautta. Seudun pelimannikulttuuri yhdisti heitä silloin ja yhdistää edelleen. Ystävykset soittavat yhdessä muun muassa Pesolan mestarit -yhtyeessä. 

He ovat osa ketjua, joka sitoo sukuja ja kyliä osaksi elävää pelimanniperinnettä. Samalla tavoin metsät ovat osana seudun elämäntapaa ja elinkeinoja.  

Sekä metsä että musiikki kytkeytyvät alueen kulttuuriperintöön. 

Metsä luo siteitä myös kotiin. Tarvepuu saadaan aina omasta metsästä. 

”Pitää olla pläntti, josta voi ottaa puuta vaikka rakentamiseen. Messästähän tämäkin talo on syntynyt”, Järvelä tähdentää.  

”Puut, joista talojen hirret veistetään, tulevat hoidetusta metsästä. Minäkin olen hakannut taloni hirret itse”, Hanhikoski jatkaa. 

 Metsien suojelu osana elämäntapaa 

Ystävykset talsivat hangessa. Järvelän omistamassa metsässä on pakkasta kymmenisen astetta. Hiljattain satanut lumi ja pakkaskuura ovat koristelleet puiden oksat. 

Hanhikoski huomaa siellä täällä lumessa erottuvia sorkan- ja käpälänjälkiä. 

Nelisen vuotta sitten hän löysi vaimonsa kanssa hyvän mustikkapaikan kotinsa lähistöltä ja palasi sinne itsekseen aikaisin seuraavana aamuna. Hän ihmetteli, mihin marjat olivat kadonneet, ja huomasi kuusen, josta kaarna oli irronnut.  

Silloin kuului rasahdus ja selvisi, kuka oli syönyt mustikat. 40 metrin päässä käveli karhu. Hanhikoski kääntyi vähin äänin kotia kohti. Mennessään hän kurkki vaivihkaa olkansa yli nähdäkseen, tuliko karhu perässä. Onneksi se lähti toiseen suuntaan.   

Mukana metsäkävelyllä on UPM:n metsäasiakasvastaava Marko Jutila. Järvelä on UPM:n kumppanuusasiakas, ja hän on tehnyt Markon kanssa yhteistyötä nelisen vuotta. UPM:n kanssa yhteistyö on jatkunut vuodesta 1986 ainakin neljän eri ”ostomiehen aikana”. 

”Mauno tulee silloin tällöin käymään toimistolla. Keskustelemme metsänhoitosuunnitelmasta, katsomme alueita kartasta ja lähdemme sitten maastoon. Loppuvuodesta teimme puukauppaa”, Jutila kertoo.  

UPM FSC-ryhmäsertifiointi – varmista puusi kysyntä 

Järvelän metsät liitettiin UPM:n FSC®-ryhmäsertifiointiin (FSC C-109750) noin kymmenen vuotta sitten. Metsät osana elämäntapaa tarkoittaa hänelle myös niiden hyvinvoinnista huolehtimista. 

”Siinä tulee säästettyä messää ja tienattua hieman enemmän”, Järvelä sanoo. 

FSC-sertifioidusta puusta maksetaan Kasvu-kumppanuusasiakkaille hintalisää. 

Miehet laskeutuvat alas Lehmiluoma-purolle.  

Järvelä käy purolla ihan vain mietiskelemässä ja kuuntelemassa metsän ääniä. Talvisaikaan metsässä on kuitenkin hiljaista lukuun ottamatta saappaiden narskuntaa lumessa. 

”Pistin suojeluun tämän puronvarren, koska täällä on toista sataa vuotta vanhaa järeää puustoa. Tälle ei tehdä ikinä mitään”, Järvelä sanoo. 

Metsän rauha on Hanhikoskelle tärkeää, ja se virittää hänet sopivaan tunnelmaan myös muusikkona. Metsässä liikkuminen inspiroi etenkin säkeitä. Järveläkin tunnistaa metsän rauhoittavan vaikutuksen. 

”Nuorempana hiihdin hyvillä hankikeleillä tuntikausia ilman päämäärää. Se oli terapiaa, vaikken tuota sanaa silloin tiennytkään.” 

Metsät osana elämäntapaa myös töiden kautta 

Vaikka Järvelä tietää, millaisella puulla on rahallista arvoa, usein puut ovat hänen silmissään niin komeita, ettei niitä raaskisi ollenkaan hakata. 

”Niitä on mukava katsoa. Niska väsyy, kun ne nousevat niin korkealle.” 

Hän kävi ennen metsäretkillä vaimonsa ja viiden lapsensa kanssa. Nyt retkiseurana saattavat olla kaikki kymmenen lastenlasta.  

”Olemme käyneet pienen erämaajärven, Vehkajärven, rannalla paistamassa makkaraa. Siellä on vanhaa puustoa ja kaunis järvimaisema.” 

Järvelän mielestä mukavannäköisiä metsäpaikkoja kannattaa säästää hakkuilta.  

”Tilin saa vain kerran, ja menee sata vuotta, että messä taas kasvaa. Se ei ole taloudellisesti sen väärti.” 

Pienen matkan päässä on sankka metsikkö, jota Järvelä kuvaa sanalla riistatihentymä. Tiheiköissä viihtyvät sinne piiloutuvat eläimet ja pesivät linnut.  

”Sekään ei houkuttele moottorisahaa. Aikamoinen temppeli.” 

Metsänomistaja voi saada markkinahinnan suojelemalla metsänsä, kun sen tekee oikein 

Myös Hanhikoski säästää metsää.  

”Meillä on pellon laidassa tuuhea kuusikko. Lastenlapset pyysivät, että älä vaari kaada sitä. Kummitusmetsäksi he sitä sanovat. Ei kannata kaataa metsää, jolla on jokin merkitys, kun ei siitä ole suurta taloudellista hyötyä.” 

Järvelälle perinteiden siirtyminen seuraavalle sukupolvelle on tärkeää. Kaikki hänen lapsensa soittavat viulua, ja osa tekee ammatikseen töitä isän kehittämän Näppärit-pedagogiikan parissa.  

Metsänhoito kulkee suvussa. Yhdellä tyttärellä on metsäpalanen kivenheiton päässä purosta, ja muidenkin perillisten kanssa metsähommia sivutaan silloin tällöin. 

”Yhden lapsenlapsen kanssa oli vastikään puhetta, että tilan asiat alkavat pikkuhiljaa kiinnostaa ja niitä voitaisiin käydä läpi keväällä.” 

Metsät ovat osa elämäntapaa myös töiden kautta. Hanhikosken poika on metsäalalla töissä. 

”Kyllä täällä seudulla on aina puusta välitetty. Metsä jättää jälkensä. Toivoisin, että se pysyisi perheessä”, hän sanoo. 

Taimikosta kasvaa uusi metsä 

Viimeiseksi pysähdytään Kytömaan metsäpalstalla. Sen laidalla on entinen peltoala, jossa Järvelä on yrittänyt saada metsää kasvamaan.  

”Vattu on kyllä mahdoton tukahduttaja. Taimien suojelusta on tullut jo kunniakysymys.” 

”Periksi ei anneta”, Hanhikoski jatkaa ja nauraa mukana. 

Nietosten keskeltä pilkottaa Järvelän istuttamia terhakkaita kuusen ja männyn taimia. Marko Jutila katselee taimikkoa hyväksyvästi. Taimet on tilattu UPM:n omalta taimitarhalta Joroisista.  

”Viime vuoden kasvu on ollut hyvää. Parin vuoden päästä taimet ovat jo varsin hyvässä kasvuvauhdissa, kun kuusi voittaa lehtipuun, mutta vielä saa vesakkoa seurailla”, hän arvioi. 

Järvelä on tyytyväinen onnistumisesta: edessä on ainakin melkein pelastettu palanen. Metsät osana elämäntapaa kantavat sukupolvelta toiselle. 

”Sievännäköinen”, Hanhimäki tuumaa. 

”Kyllä siihen messä tulee”, Järvelä vastaa. 

Metsänomistajan arvot

  1. ”Metsää ei saa päästää tuhoutumaan. Huolehdin, että metsä tuottaa ja sitä voi siirtää perheessä eteenpäin. Metsästä kuuluu säilyä muutakin kuin se, mitä viivan alle jää: jos ei ole metsää, ei ole sen henkeäkään. ”
  2. ”Olen lapsesta asti viihtynyt metsissä. Käyn niissä usein vain kävelemässä ja ajattele Yritän hoitaa metsiäni niin, että niissä pääsee kulkemaan vaivattomasti.”
  3. ”Teen metsätöitä aina kun ehdin: taimikonhoitoa, hakkuujäljen siistimistä, istutusta ja polttopuita talon lämmitykseen. Metsähommat ovat kunnonkin kannalta tärkeitä, lenkkeilyn korviketta.” 

 

Juttu on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehden numerossa 1/2025.

9 x onnistunut puukauppa
Artikkeli | 6 min

9 x onnistunut puukauppa

Lue lisää
Näin teet onnistuneet puukaupat kanssamme
Artikkeli | 4 min

Näin teet onnistuneet puukaupat kanssamme

Lue lisää
”Teetä metsänhoitotyöt ajallaan”, Arttu muistuttaa
Artikkeli | 2 min

”Teetä metsänhoitotyöt ajallaan”, Arttu muistuttaa

Lue lisää