Artikkeli | 06/06/2024 12:19:25 | 2 min Lukuaika

Metsätyöt kohottavat kuntoa

Raivaussahatyöt ja istutus käyvät urheilusta. Syke nousee, kaloreita kuluu ja jalkalihakset saavat harjoitusta. Kilpahiihtäjä kertoo, miten hän saa metsätöistä parhaan hyödyn irti.

1. Hyötyliikuntaa matalalla sykkeellä 

Seinäjoen ammattikorkeakoulu tutki metsätöiden fyysisiä hyötyjä 15 metsänomistajan testiryhmällä. Taimikon varhaisperkaus nosti testiryhmäläisten sydämen sykkeen keskimäärin 125 lyöntiin ja istutustyö 103 lyöntiin minuutissa.  

On siis totta, että metsätyöt kohottavat kuntoa. Metsätyöt ovat erinomaista, peruskuntoa kohottavaa liikuntaa. Sama kokemus on kilpahiihtoa harrastavalla Sami Lähdemäellä, joka tekee kesäisin metsätöitä ammatikseen. 

Testit sen todistivat: metsänraivaus käy peruskuntotreenistä myös himourheilijalle | Kotimaa | Yle

 ”Keskisyke raivaussahahommissa on 105–110 lyöntiä minuutissa, ja päivässä kuluu helposti 3 000 kaloria. Eivät hiihtosijoitukseni ole ainakaan huonontuneet, kun vaihdoin kesäharjoittelun kokonaan metsätöihin”, Lähdemäki kertoo. 

2. Kohota kuntoa metsätöissä maltilla 

Metsänomistajilla on keväisin usein enemmän intoa kuin kuntoa. Jos ei ole urheilutaustaa, on syytä aloittaa maltilla. Metsätyöt kuitenkin kohottavat vähitellen kuntoa, jolloin tehoja voi lisätä.

”Raivaamiseen kannattaa totutella yhden tai kahden tankillisen pätkissä ja pidentää päivää vähitellen. Istutuksia jaksaa tehdä hieman pidempään, mutta siinäkin puolen päivän ja 500 taimen urakka on useimmille sopiva.” 

Tankillinen töitä raivaussahan kanssa vastaa kunnon padeltreeniä – testihenkilöt selvittävät, miten hyvää kuntoliikuntaa metsänhoito on

3. Juo ja suojaudu 

Pakkaa työmaalle mukaan juotavaa ja eväät. Lyhyinä työpäivinä riittää vesi, mutta jos päivä on pitkä ja ilma lämmin, mineraaleja sisältävä urheilujuoma on hyvä valinta.  

Raivaustöissä pitää aina käyttää visiirillä ja kuulonsuojaimilla varustettua kypärää ja sen alla suojalaseja. Valitse tukevapohjaiset ja -vartiset kengät sekä joustava työasu, jonka taskuun mahtuu ensiapupakkaus.  

Jos työ käy raskaaksi tai aika on kortilla, voi metsänhoitopalveluita tilata myös UPM:n paikalliselta metsäasiakasvastaavalta

3 x kohota kuntoa metsätöissä fiksusti 

  • Metsänraivaus vastaa liikuntana hiihtoa, pyöräilyä tai padelin pelaamista.
  • Muista ottaa juomaa ja eväitä mukaan työmaalle. Tauko kerran tunnissa auttaa jaksamaan.
  • Pieni venyttely päivän aikana ja päätteeksi ehkäisee lihaskipuja myöhemmin.   

Katso videolta metsuri ja kilpahiihtäjä Sami Lähdemäen vinkit!

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa
Artikkeli | 4 min

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa

Lue lisää
Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua
Artikkeli | 1 min

Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua

Lue lisää
Metsäasioissa kannattaa edetä ajoissa, Jesse muistuttaa
Artikkeli | 4 min

Metsäasioissa kannattaa edetä ajoissa, Jesse muistuttaa

Lue lisää