Artikkeli | 03/20/2024 14:14:02 | 1 min Lukuaika

Klapit halki ja katon alle

Kevättalvi on paras aika pilkkoa syksyllä kerätyt polttopuurangat klapeiksi. Tuore puu halkeaa helposti pakkaskelissä. Halkaistujen puiden kuivuminen jatkuu kevättuulien puhaltaessa. Lue UPM:n vanhemman asiantuntijan Matti Toivakaisen vinkit.

1. Työturvallisuus ensin

Polttopuiden teossa piilee muutama riski, joihin pitää varautua hyvillä turvavarusteilla. Turvasaappaat suojaavat putoavilta pölleiltä ja ohi lipsahtaneelta kirveeltä. Terän pysäyttävät viiltosuojahousut ovat moottorisahalla sahatessa pakolliset.  

Kypärä visiireineen ja kuulonsuojaimineen on peruspäähine klapikoneen käyttäjälle. Silmät pitää suojata suojalaseilla. 

2. Koneella vai käsin?

Polttopuita voi tehdä klapikoneella tai kirveellä. Myös erilaisia keveitä sähkökäyttöisiä halkomakoneita on tarjolla. Niilläkin pärjää, kunhan muistaa olla erityisen tarkkana turvallisuuden kanssa.  

Turvallisimmin ja vähimmällä fyysisellä rasituksella polttopuut syntyvät klapikoneella. Koneessa on kiinteä sahausterä rankojen katkomiseen, jolloin moottorisahaa ei tarvita. Kone halkaisee pölkyt automaattisesti ja ohjaa ne kuljettimella varastoon tai klapisäkkiin. 

Omiin käsiin sopivalla kirveelläkin pärjää mainiosti. Rangat katkotaan silloin moottorisahalla tukevassa sahaustelineessä tai erillisellä katkontasirkkelillä.

3. Varastoi oikein

Kun polttopuut on huolella tehty, ne pitää myös varastoida huolellisesti. Klapivarasto kannattaa sijoittaa aurinkoiselle ja tuuliselle paikalle, jotta puut jatkavat kuivumistaan varastossa.  

Pinon päällä pitää olla sateensuoja ja alla tuuletuskanava eli rakolattia tai kuormalava. Paras paikka klapeille on rakoliiteri, joka on helppo rakentaa itse. Niitä saa myös ostettua edullisesti. Hyvin suojattuina polttopuut säilyttävät energia-arvonsa vuosikaudet.  

Juttu on julkaistu aiemmin Metsän Henki -lehden numerossa 1/2024.

Netta haluaa oppia lisää vastuullisesta metsien käytöstä
Artikkeli | 3 min

Netta haluaa oppia lisää vastuullisesta metsien käytöstä

Lue lisää
Metsä turvaa hyvinvointisi nyt ja tulevaisuudessa
Artikkeli | 3 min

Metsä turvaa hyvinvointisi nyt ja tulevaisuudessa

Lue lisää
Sopiiko metsääni eri-ikäisrakenteinen kasvatus?
Artikkeli | 5 min

Sopiiko metsääni eri-ikäisrakenteinen kasvatus?

Lue lisää