Artikkeli | 12/22/2023 14:41:04 | 1 min Lukuaika

Näin teet klapien rangat

Syksy ja alkutalvi ovat sopivaa aikaa energiapuun korjuuseen omasta metsästä. Ensi kevään auringossa on mukava hakata polttopuita jo hieman kuivuneista rangoista.

1. Polttopuut ja harvennus kerralla

Polttopuita kannattaa hakata ylitiheiltä alueilta. Riukuvaiheessa olevat nuoret metsät ja ensiharvennusalueet ovat sopivia kohteita energiarankojen tekoon. Metsä väljenee, ja jäljelle jäävät puut saavat lisää kasvutilaa.

"Polttopuita ei kannata tehdä alle 5 sentin paksuisista rangoista. Ohuet latvat on hyvä jättää ajourien suojaksi metsään", neuvoo UPM:n vanhempi asiantuntija Matti Toivakainen.

2. Anna kuivua rauhassa

Tee rangat syksyllä tai alkutalvesta. Moottorisahan kanssa pystyy silloin työskentelemään hyvin ja rankojen pois kuljettaminen onnistuu maata rikkomatta. Kaadetut puut karsitaan, katkotaan 3-4 metrin pituisiksi ja kasataan ajouran varteen.

Rangat ajetaan talven aikana polttopuiden tekopaikalle, missä ne kuivuvat ensi kevään auringossa. Varaston pitäisi sijaita tuulisella ja aurinkoisella paikalla. Pinon alle laitetaan poikkipuut tai kuormalavat, jotta alimmat puut eivät osu maahan. Kevättalvi on parasta aikaa klapien tekoon. Klapit pinotaan varastoon, jossa on hyvä ilmanvaihto, tai kerätään säkkeihin suojan alle kuivumaan.

3. Turvallisuus ykkösenä

Polttopuiden teossa tarvitaan aina moottorisahaa. Sahaa ei pidä ostaa ilman turvavarusteita. Niistä tärkein on turvakypärä, jossa on kuulosuojaimet ja visiiri. Sen alla kannattaa pitää vielä suojalaseja. Myös turvahousut ja turvasaappaat ovat tärkeät. Viiltosuojakäsineetkin on hyvä hankkia. Turvallisen sahaamisen perusteet kannattaa opiskella lyhytkurssilla tai katsomalla sahaan käyttöön opastavia videoita.

Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua
Artikkeli | 1 min

Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua

Lue lisää
Metsäasioissa kannattaa edetä ajoissa, Jesse muistuttaa
Artikkeli | 4 min

Metsäasioissa kannattaa edetä ajoissa, Jesse muistuttaa

Lue lisää
Taimikoihin tulee jättää tarpeeksi suojatiheiköitä, Sanna sanoo
Artikkeli | 4 min

Taimikoihin tulee jättää tarpeeksi suojatiheiköitä, Sanna sanoo

Lue lisää