1. Polttopuut ja harvennus kerralla
Polttopuita kannattaa hakata ylitiheiltä alueilta. Riukuvaiheessa olevat nuoret metsät ja ensiharvennusalueet ovat sopivia kohteita energiarankojen tekoon. Metsä väljenee, ja jäljelle jäävät puut saavat lisää kasvutilaa.
"Polttopuita ei kannata tehdä alle 5 sentin paksuisista rangoista. Ohuet latvat on hyvä jättää ajourien suojaksi metsään", neuvoo UPM:n vanhempi asiantuntija Matti Toivakainen.
2. Anna kuivua rauhassa
Tee rangat syksyllä tai alkutalvesta. Moottorisahan kanssa pystyy silloin työskentelemään hyvin ja rankojen pois kuljettaminen onnistuu maata rikkomatta. Kaadetut puut karsitaan, katkotaan 3-4 metrin pituisiksi ja kasataan ajouran varteen.
Rangat ajetaan talven aikana polttopuiden tekopaikalle, missä ne kuivuvat ensi kevään auringossa. Varaston pitäisi sijaita tuulisella ja aurinkoisella paikalla. Pinon alle laitetaan poikkipuut tai kuormalavat, jotta alimmat puut eivät osu maahan. Kevättalvi on parasta aikaa klapien tekoon. Klapit pinotaan varastoon, jossa on hyvä ilmanvaihto, tai kerätään säkkeihin suojan alle kuivumaan.
3. Turvallisuus ykkösenä
Polttopuiden teossa tarvitaan aina moottorisahaa. Sahaa ei pidä ostaa ilman turvavarusteita. Niistä tärkein on turvakypärä, jossa on kuulosuojaimet ja visiiri. Sen alla kannattaa pitää vielä suojalaseja. Myös turvahousut ja turvasaappaat ovat tärkeät. Viiltosuojakäsineetkin on hyvä hankkia. Turvallisen sahaamisen perusteet kannattaa opiskella lyhytkurssilla tai katsomalla sahaan käyttöön opastavia videoita.